“Δεν θα κάνουμε το Ελληνικό χωματερή”, λέει ο Τσιρώνης

«Η διαχείριση είναι καθαρή υπόθεση. Βρώμικη την έκαναν οι κακές πρακτικές», επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης, ενημερώνοντας την Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος για το υπό διαβούλευση Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ).

Σύμφωνα με τον κ. Τσιρώνη, η άποψη ότι «θα μετατρέψουμε το Ελληνικό, το καλύτερο οικόπεδο της Αττικής, σε χωματερή» δεν έχει καμία βάση, ενώ όπως σχολίασε «όποιος το ισχυρίζεται αυτό είναι υστερόβουλος ή άσχετος». Όπως είπε χαρακτηριστικά «δεν θα έβαζα τίποτα στο Ελληνικό που δεν θα έβαζα και στον κήπο μου». Επιπλέον σημείωσε ότι είναι ντροπή ότι το Θριάσιο είναι σε αυτήν την κατάσταση.

Εξάλλου, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ο κ. Τσιρώνης σχολίασε ότι τα ΣΔΙΤ είναι πολύ ακριβά για γραφειοκρατικούς και τραπεζικούς λόγους. Όπως είπε τα απορρίμματα τα παίρνουν οι Δήμοι και τα διαχειρίζονται, κάθε άλλη παρέμβαση ανεβάζει το κόστος και αυτό, όπως σημείωσε «δεν είναι ιδεοληψία». Αντίθετος στη μη συμμετοχή ιδιωτών στη διαδικασία αυτή εμφανίστηκε ο βουλευτής της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης, σημειώνοντας ότι η διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος δεν γίνεται με τη διαγραφή της λέξης “ιδιώτης”.

Ο αναπληρωτής υπουργός επισήμανε, επίσης, ότι η διαπλοκή της κρατικοδίαιτων ιδιωτικών συμφερόντων δεν είναι υγιής ανταγωνισμός, αλλά διαδικασία που πνίγει την επιχειρηματικότητα.

Επιπλέον, ο κ. Τσιρώνης ξεκαθάρισε ότι «δεν έχουμε τη βούληση να επιβάλουμε στους Δήμους μία μεθοδολογία, υπάρχουν πολλές μεθοδολογίες». Σημείωσε δε ότι κοινωνική οικονομία δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποκαταστήσει τις υποχρεώσεις των Δήμων σε ό,τι αφορά τη συλλογή και τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Στο κόστος της διαχείρισης εστίασε ο γγ Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Ευάγγελος Καπετάνιος. Όπως σημείωσε ο τρόπος που συνήθως πετάει ο πολίτης τα σκουπίδια του (χωρίς κανένα διαχωρισμό μέσα σε κλειστές σακούλες) αλλά και το ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν χρησιμοποιούνται βιοδιασπώμενες σακούλες οδηγεί στην αύξηση του κόστους διαχείρισης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα