«Δεν συμφέρει καμία πλευρά να μην υπάρξει συμφωνία»

Συνεχείς συσκέψεις με υπουργούς και συνεργάτες του, έχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στον απόηχο των χθεσινών συζητήσεων στις Βρυξέλλες της ελληνικής ομάδας με τους εκπροσώπους των Θεσμών.

Ο πρωθυπουργός έχει συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, ενώ νωρίτερα είχε συσκέψεις με τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και ΠΑΠΕΝ Παναγιώτης Λαφαζάνη οι οποίοι ήδη αποχώρησαν από το Μέγαρο Μαξίμου.

Πριν από αυτές τις επαφές ο πρωθυπουργός συναντήθηκε στη Βουλή με τον υπουργό Εσωτερικών Νίκο Βούτση.

Την ίδια ώρα παρέμβαση επιχειρεί με συνέντευξή του στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος σημειώνοντας πως «δεν τιμά τους εταίρους μας να επιμένουν για μειώσεις των συντάξεων».

Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες στις οποίες μετείχε ο κ. Τσακαλώτος σημειώνει πώς δεν υπήρξε ρήξη γιατί «απέναντί μας δεν είχαμε μια ομάδα που είχε την εξουσιοδότηση να διαπραγματευθούμε και να συζητήσουμε σοβαρά. Εμείς τους εξηγήσαμε ότι όταν από την άλλη μεριά έχουμε ανθρώπους που έχουν εξουσιοδότηση να διαπραγματευθούμε είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε σοβαρά. Προφανώς πρέπει να βρούμε κάποια άλλη σύνθεση, κάποιο άλλο φόρουμ για να μπορεί να γίνει αυτή η συζήτηση».

Ερωτηθείς αν στις 30 Ιουνίου θα μπορέσουμε να πληρώσουμε περίπου 1,7 δισ. στο ΔΝΤ, αλλά και μισθούς και συντάξεις, ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε: «Εμείς πάντα εγγυόμαστε τους μισθούς και τις συντάξεις. Ο ελληνικός λαός αυτή τη στιγμή καταλαβαίνει ότι πρέπει να είναι μαζί μας, μπροστά σε αυτή τη μάχη που δίνουμε. Αυτή τη μάχη δε τη δίνουμε ούτε για τους τύπους ούτε για τους συμβολισμούς αλλά για μια πραγματικότητα, για μια άλλη μέρα μετά από τις 30 Ιουνίου. Εμείς έχουμε ένα σχέδιο πως η Ελλάδα μπορεί να περάσει από το μνημόνιο στη νέα εποχή. Πώς πρέπει ν’ αλλάξει το κλίμα, να έχουμε λύση και για το χρέος και για το χρηματοδοτικό και για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται και αυτά τα βλέπουμε ως ένα μεγάλο πακέτο. Είναι καιρός και η άλλη πλευρά να τα καταλάβει αυτά τα πράγματα, ότι αυτό το πακέτο το χρειάζεται ο ελληνικός λαός και ο ελληνικός λαός υποστηρίζει αυτό το πακέτο».

Ο κ. Τσακαλώτος κληθείς να σχολιάσει την αδιαλλαξία που επιδεικνύουν κάποιοι από τους εταίρους μας τόνισε: «Η Ευρώπη έχει να επιλύσει όχι μόνο πολιτικά, όχι μόνο οικονομικά ζητήματα, αλλά και θέματα δημοκρατίας. Αντέχει αυτή η Ευρώπη τον πλουραλισμό; Αντέχει το γεγονός πώς δεν είναι ανάγκη όλες οι χώρες να έχουν ακριβώς τις ίδιες πολιτικές στην ίδια κατεύθυνση; Είναι μια πολύ μεγάλη στιγμή για την Ευρώπη τώρα που μιλάμε. Το μεγάλο θέμα είναι αν η Ευρώπη αντέχει και θέλει να είναι πλουραλιστική. Ότι θα υπάρχουν και χώρες και οικονομίες που θα έχουν ιδιαιτερότητες και διαφορές».

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης ξεκαθάρισε πως η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει να μιλά για αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, οι απαιτήσεις των δανειστών είναι σκληρές, η λαϊκή εντολή που έχει πάρει η κυβέρνηση είναι σαφής.

Ερωτηθείς σχετικά είπε, ότι δεν υπάρχει ελληνικό αίτημα για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, ούτε υπήρξε επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τους ηγέτες, Γερμανίας και Γαλλίας και το Πρόεδρο της Κομισιόν.

Επίσης σε ότι αφορά τα διαμειφθέντα χθες στις Βρυξέλλες , είπε ότι οι τεχνοκράτες εκ μέρους των θεσμών προσήλθαν χωρίς εξουσιοδότηση για διαπραγμάτευση.

Εκτίμησε ότι θα υπάρξει συμφωνία, «διότι δεν συμφέρει καμία πλευρά να μην υπάρξει συμφωνία».

Ερωτηθείς σχετικά με την πληρωμή της δόσης στο ΔΝΤ στο τέλος του μηνός, εξέφρασε τη πεποίθησή του ότι θα υπάρξει συμφωνία και η δόση θα πληρωθεί κανονικά.

Επίσης ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε πως δεν πιστεύει ότι το ΔΣ της ΕΚΤ θα πάρει απόφαση που θα πλήττει τις ελληνικές τράπεζες εν μέσω διαπραγμάτευσης και ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό για την ψυχραιμία που επιδεικνύει, παρά «τα κελεύσματα περί του αντιθέτου».

Αναφορικά με την συμφωνία είπε, ότι αυτή πρέπει να έχει χαρακτηριστικά «έντιμης συμφωνίας», που θα μπορεί να εγκριθεί από τον Πρωθυπουργό, το Υπουργικό Συμβούλιο και το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι το χρονικό όριο της διαπραγμάτευσης είναι η επίτευξη αυτής της «έντιμης συμφωνίας» και εξέφρασε την ελπίδα ότι στην Ευρώπη δεν θα πρυτανεύσουν οι φωνές που θέλουν την επιβολή σκληρής πειθαρχίας απέναντι στις δημοκρατικές αξίες, αλλά θα πρυτανεύσουν οι φωνές που θέλουν η Ελλάδα να αναπνεύσει.

Αναφέρθηκε στις διαφορετικές θέσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ λέγοντας, ότι προκειμένου οι δανειστές της χώρας να συγκεράσουν τις διαφορετικές τους απόψεις, συνταιριάζουν τα χειρότερα σενάρια των δύο εκδοχών και έθεσε το ερώτημα αν οι Ευρωπαίοι θέλουν το ΔΝΤ, αλλά με όλες τις θέσεις του.

Σημειώνεται ότι το ΔΝΤ προτείνει την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και την Ελλάδα να προχωρά σε σκληρές μεταρρυθμίσεις, ενώ οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αποκλείουν την αναδιάρθρωση του χρέους και κρατούν ηπιότερη στάση ως προς τις μεταρρυθμίσεις.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έθεσε το ερώτημα «πως απαντούν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί στην αναδιάρθρωση του χρέους;».

Ο κ. Σακελλαρίδης είπε ότι η Ελλάδα πρότεινε μέτρα βέβαιης απόδοσης, ύψους 1,9 δις. Ευρώ ενώ για τα υπόλοιπα 600 εκ. Ευρώ είπε ότ η ελληνική πρόταση περιλαμβάνει μέτρα διοικητικού χαρακτήρα.

Στα μέτρα βέβαιης απόδοσης συμπεριέλαβε τον ΦΠΑ, μέτρα αναδιανεμητικού χαρακτήρα και τον περιορισμό των πρόωρων συντάξεων. Ειδικά για τον ΦΠΑ τόνισε ότι η κυβέρνηση φροντίζει ώστε τα βασικά αγαθά να ενταχθούν σε χαμηλότερους συντελεστές.

Διευκρίνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν συμφωνεί με την εκτίμηση των δανειστών για δημοσιονομικό κενό ύψους 2,5 δις ευρώ, ωστόσο πρόσθεσε ότι τα διοικητικά μέτρα που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση όπως πάταξη λαθρεμπορίου καυσίμων, καταπολέμηση φοροδιαφυγής, ρύθμιση 100 δόσεων και ενοποίηση ταμείων υπερβαίνουν το ποσό των 600 εκ. Ευρώ, αλλά δεν έγιναν δεκτά από τους θεσμούς.

Ο κ. Σακελλαρίδης είπε επίσης ότι η Ελλάδα πρότεινε εξοικονόμηση 400 εκ. Ευρώ από εξοπλισμούς, χωρίς να θίγεται η αμυντική ικανότητα της χώρας, αλλά ούτε αυτό έγινε δεκτό από τους θεσμούς.

Είπε ότι δεν υπάρχει στο τραπέζι το ενδεχόμενο εκλογών ή δημοψηφίσματος, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει νωπή λαϊκή εντολή για τετραετή διακυβέρνηση της χώρας.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ερωτηθείς για το ενδεχόμενο σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, είπε ότι ο Πρωθυπουργός είναι πάντα διαθέσιμος να συναντηθεί με όποιον πολιτικό αρχηγό του δημοκρατικού τόξου επιθυμεί μια τέτοια συνάντηση.

Τέλος, ο κ. Σακελλαρίδης είπε ότι ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Αγία Πετρούπολη στις 8 του μηνός, σύμφωνα με το πρόγραμμά του.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα