«Δεν υπάρχει κίνδυνος ‘κουρέματος’ καταθέσεων»

Αισιόδοξος για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε ο Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος επανέλαβε ότι στο τέλος της χρονιάς η χώρα θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ η ύφεση θα βρίσκεται κάτω από το 5%. Παράλληλα, διέψευσε κατηγορηματικά τις φήμες περί «κουρέματος» στις καταθέσεις και  απηύθυνε έκκληση για την επιστροφή των χρημάτων στις ελληνικές τράπεζες.

«Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αποτελεί αναγκαία αλλά όχι επαρκή συνθήκη. Πρέπει να επιστρέψουν οι καταθέσεις. Τα περίπου 20 δισ. ευρώ που είναι κρυμμένα σε μπαούλα και στρώματα, πρέπει να επιστρέψουν στις τράπεζες. Μην ακούτε καταστροφολόγους, οι οποίοι μιλάνε για “κούρεμα” καταθέσεων. Δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος», είπε χαρακτηριστικά στο Mega ο υπουργός Οικονομικών.

Ο Στουρνάρας μίλησε και για τα ακίνητα λέγοντας  πως το ΥΠΟΙΚ εξετάζει την άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας από το 2014, αλλά με κριτήρια.

Από εκεί και πέρα, επανέλαβε ότι ισχύουν όσα έχει πει περί ανάπτυξης το 2014, ενώ σε ερώτηση αν θα υπάρξει ανάσχεση της ύφεσης αποκρίθηκε ως εξής: «Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν πως μέχρι το τέλος του 2013 η χώρα θα οδηγηθεί σε πρωτογενές πλεόνασμα. Σαφώς υπάρχει φως στο τούνελ. Η ύφεση το 2013 θα είναι κάτω από το 5%».

Σε άλλο σημείο στάθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την είσπραξη φόρων: «Κάνουμε μια άνευ προηγούμενου εκστρατεία. Κλείνουμε μαγαζιά, περάσαμε νόμο για κατασχέσεις εισπράξεων ταμείου όταν είναι ένα μαγαζί κλειστό» τόνισε ο υπουργός.

Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα χρειάζεται εξωστρέφεια για να καταστεί ανταγωνιστική, κυρίως μέσω του ΕΣΠΑ, ώστε η επιχειρηματικότητα να στηριχθεί κυρίως με αύξηση εξαγωγών και υποκατάσταση εισαγωγών. «Η μεγαλύτερη αναδιάρθρωση έγινε στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών που ήταν στην καρδιά της κρίσης. Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες ίσως να έχουμε μηδενικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών» ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά το ταξίδι του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στις ΗΠΑ, ο Στουρνάρας εξέφρασε την ικανοποίησή του λέγοντας: «Λάβαμε τη στήριξη που επιθυμούσαμε από τις ΗΠΑ. Η επίσκεψη Σαμαρά είναι πολύ σημαντική. Οι  απόψεις μας συμπίπτουν με αυτές τω  ΗΠΑ. Από μόνη της η λιτότητα δε φέρνει αποτελέσματα. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Δεν λύνει τα προβλήματα της ευρωζώνης μόνο ό,τι κάνουν Πορτογαλία και Ελλάδα, πρέπει να αντιμετωπίσει και η ευρωζώνη τα βασικά της προβλήματα πρώτον με τραπεζική ένωση, δεύτερον με οικονομική πολιτική που συνδυάζει ανάπτυξη και τρίτον με μια ενιαία αγορά χρέους.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα