ΔΗΜΟΣΙΟ: «Παράνομη και καταχρηστική η απεργία της ΑΔΕΔΥ»

Να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η σημερινή απεργία της ΑΔΕΔΥ ζητά το ελληνικό δημόσιο. Εκπροσωπούμενο από τους υπουργούς Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, προσέφυγε στη Δικαιοσύνη κατά της απεργίας – αποχής διαρκείας που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ από κάθε διαδικασία αξιολόγησης του προσωπικού των δημοσίων υπηρεσιών.

Η σχετική αίτηση κατατέθηκε χθες στο Πρωτοδικείο Αθηνών και συζητείται προκειμένου να εκδοθεί άμεσα η απόφαση, ενδεχομένως μέχρι και το βράδυ της ίδιας ημέρας. Με την αίτηση του το ελληνικό δημόσιο ζητά :

# Να αναγνωρισθεί άτι η απεργία – αποχή διαρκείας που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ είναι παράνομη και περαιτέρω καταχρηστική
# Να διαταχθεί η διακοπή της και η απαγόρευση συνέχισής της στο μέλλον, αλλά και να απαγορευθεί η επανάληψή της με την ίδια μορφή για την ικανοποίηση των ίδιων ή παρομοίων αιτημάτων.
# Να κηρυχθεί η απόφαση που θα εκδώσει το Δικαστήριο προσωρινά εκτελεστή.

Στην επίμαχη αίτηση το Δημόσιο υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ότι: «Η απεργία–αποχή είναι παράνομη, καθώς κηρύχθηκε από αναρμόδιο όργανο, δηλαδή την Εκτελεστική Επιτροπή και όχι τη Γενική Συνέλευση (συνέδριο), όπως απαιτεί ο νόμος, δεν υπήρξε έγγραφη γνωστοποίηση των εργασιακών αιτημάτων και δεν τηρήθηκε ο δημόσιος διάλογος. Η απεργία είναι καταχρηστική κι αυτό συνίσταται “στην άρνηση εφαρμογής από το σύνολο των απεργούντων δημοσίων υπαλλήλων ενός ψηφισμένου νόμου του κράτους, που άπτεται της οργάνωσης της δημόσιας διοίκησης, με απώτερο σκοπό τον εξαναγκασμό της νομοθετικής εξουσίας να τον τροποποιήσει”. Πρόκειται δηλαδή για μία πολιτική απεργία διαμαρτυρίας, η οποία όμως για να είναι νόμιμη θα πρέπει να είναι περιορισμένης χρονικής διάρκειας και όχι διαρκείας».

Επί της ουσίας της απεργίας, για τον λόγο δηλαδή για τον οποίο προκηρύχτηκε, το δημόσιο υποστηρίζει ότι «η διαδικασία της αξιολόγησης αποτελεί πάγιο θεσμό του δημοσιοϋπαλληλικού δικαίου και δεν συνδέεται με απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων ή με το θεσμό της διαθεσιμότητας ή με καταργήσεις ή συγχωνεύσεις φορέων και οργανισμών ή με τη μείωση μισθού, αλλά με την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών του δημοσίου».
Τονίζεται μάλιστα ότι «από τη μη διεκπεραίωση των διαδικασιών αξιολόγησης αδρανοποιείται ο ίδιος ο θεσμός της αξιολόγησης, με σοβαρές συνέπειες στις διαδικασίες στελέχωσης της δημόσιας διοίκησης και κατ’ επέκταση στην εύρυθμη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών».
Το δε υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επισημαίνει πως «σε κάθε περίπτωση, η αντισυνταγματικότητα των ρυθμίσεων που επικαλείται η ΑΔΕΔΥ θα κριθεί στις 10 Οκτωβρίου 2014 από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας στην οποία έχει προσφύγει».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα