«Διαλύεται» το αγγλικό πρωτάθλημα

Τα παράγωγα του… exit έχουν γίνει πολύ της μόδας τα τελευταία χρόνια. Πλέον, δεν υπάρχει μόνο Grexit. Υπάρχει – και σε αρκετά μεγαλύτερη δόση – πιθανό Brexit, υπάρχει Chzexit, Schexit, Finexit, Nedexit και πολλά ακόμα. Η… μόδα των επιπτώσεων κάθε… exit, ωστόσο, δεν θα αρέσει και πολύ σε όσους τις βιώσουν, καθώς ο κόσμος διέρχεται μία περίεργη, όσο και επικίνδυνη καμπή.

Στις 23 Ιουνίου, οι Βρετανοί πολίτες θα κληθούν να ψηφίσουν αν θέλουν να παραμείνει η χώρα τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή να απεμπλακεί. Πιστεύει κανείς ότι είναι έτοιμη η Ευρώπη, αλλά και η Αγγλία για κάτι τέτοιο; Η ιδέα και μόνο τρομάζει. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον επιδίδεται σε μία άνευ προηγουμένου καμπάνια, πηγαίνοντας από εργοστάσιο σε εργοστάσιο, από γειτονιά σε γειτονιά και ενημερώνει για τις πιθανές συνέπειες ενός Brexit. Παρόλα αυτά, τα ποσοστά δίνουν προβάδισμα στην έξοδο και αυξήθηκαν σημαντικά μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες, καθώς αποδείχθηκε περίτρανα, πως η ΕΕ δεν μπορεί να διαφυλάξει ούτε την ίδια την ασφάλειά της, στην έδρα των γραφείων της.

Μέχρι τώρα αναφερόμασταν σε πιθανές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες. Κυρίως το πρώτο. Όταν, όμως, αλλάζει ένα τοπίο, επιφέρει ανατροπές σε όλα τα επίπεδα. Τι θα συμβεί με τους ξένους πολίτες που ενεργοποιούνται ως εργαζόμενοι, ή και οικονομικά στη Βρετανία; Τι θα συμβεί με τους ποδοσφαιριστές απ’ όλο τον πλανήτη, που αγωνίζονται στις δύο μεγάλες – κατά κύριο λόγο – κατηγορίες; Πάνω από 400 παίκτες θα επηρεαστούν από ένα πιθανό Brexit, σε Premier League, Σκωτία και Championship. Σύμφωνα με τους αναλυτές στο Νησί, το αγγλικό ποδόσφαιρο θα βιώσει μία άνευ προηγουμένου κρίση και θα κινδυνεύσει με κατάρρευση. Σίγουρα πάντως, θα κατέβει αισθητά το επίπεδό του.

«Αν η Βρετανία αποχωρήσει από την Ευρώπη, το αγγλικό ποδόσφαιρο θα επηρεαστεί πολύ περισσότερο απ’ όσο πιστεύει ή εκτιμά ο κόσμος», δηλώνει ο ατζέντης Ράσελ Άντερσον και προσθέτει «σχεδόν άπαντες θα χρειαστούν άδεια εργασίας» στην Αγγλία, η οποία διαθέτει εξαιρετικά αυστηρή νομοθεσία, η οποία δεν είναι δυνατόν να εξαιρέσει τους ποδοσφαιριστές. «Αυτό, βέβαια, σε βάθος χρόνου, θα βοηθήσει ώστε το αγγλικό ποδόσφαιρο να αναδείξει το εγχώριο ταλέντο», τονίζει ο κ. Άντερσον, αναφέροντας και τη θετική διάσταση.

Ποιοι παίκτες θα επηρεαστούν; Όσοι προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς με την υπάρχουσα κατάσταση αγωνίζονται δίχως να απαιτείται η έκδοση άδειας εργασίας στη χώρα. Πάνω από 400 παίκτες δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για έκδοση άδειας εργασίας στη Βρετανία. Το αυτό θα ισχύσει και για όσους Ευρωπαίους πολίτες εργάζονται στην Αγγλία.

Μόνο στην Premier League, υπολογίστηκαν σε περισσότερους από 100 οι παίκτες που θα αναγκαστούν να αναζητήσουν σε άλλες πολιτείες τη συνέχιση της καριέρας τους. Ποιες ομάδες θα επηρεαστούν περισσότερο; Η Άστον Βίλα, η Νιούκαστλ και η Γουότφορντ θα χάσουν από 11 παίκτες του ρόστερ τους.

Στη δε Championship, τα πράγματα θα είναι ακόμη πιο τραγικά. Μόλις οι 23 από τους 180 Ευρωπαίους παίκτες πληρούν τους όρους για έκδοση άδειας εργασίας. Οι υπόλοιποι θα… απελαθούν!

Χαρακτηριστικά παραδείγματα των παικτών που θα χάσουν το δικαίωμα να εργάζονται στην Αγγλία, είναι ο Γάλλος Ενγκολό Καντέ της Λέστερ και ο επίσης Γάλλος Ντιμίτρι Παγιέτ της Γουέστ Χαμ. Στα «σφυριά» εξετάζουν ήδη τις συνέπειες ενός Brexit στην ομάδα και έχει δοθεί εντολή στο αρμόδιο επιτελείο, να ετοιμάσει την επόμενη μέρα, σε περίπτωση που προκύψει.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις στη Βρετανία, ιδιαίτερα μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες, δίνουν οκτώ μονάδες προβάδισμα στο Brexit. Το ενδεχόμενο να αλλάξει ο κόσμος σε ένα 24ωρο, δεν είναι απλά ορατό. Είναι μπροστά μας. Διότι μία πιθανή έξοδος της Αγγλίας, θα σημάνει ένα ντόμινο εξελίξεις, με απρόβλεπτες συνέπειες για όλους. Ο κόσμος, πλέον, είναι ένας. Ό,τι συμβαίνει, επηρεάζει τους πάντες.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα