Πώς θα επηρεάσει το Brexit το αγγλικό ποδόσφαιρο;

Ο Στηβ Μίλερ, Σύμβουλος Επικοινωνίας και Διεθνούς Ποιότητας για την Εκπαίδευση και την Κατάρτιση στην Αγγλία, γράφει τι μέλλει γενέσθαι, αν η Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ

Του ειδικού συνεργάτη, Στηβ Μίλερ

Είναι αδύνατο να μπορέσει κανείς αυτήν τη στιγμή να προβλέψει με ακρίβεια οτιδήποτε σχετικά με το Brexit. Ενώ στο αγγλικό Κοινοβούλιο οι πολιτικοί συνεχίζουν να επιχειρηματολογούν μεταξύ τους, βάσει ιδίου συμφέροντος, το μέλλον δεν μπορεί να διαγραφεί με σαφήνεια.

Ωστόσο, μπορούν να γίνουν κάποιες εμπεριστατωμένες εικασίες σχετικά με το τι δύναται να συμβεί. Εφόσον η Βρετανία αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς κάποια συμφωνία, το επονομαζόμενο «Σκληρό Brexit», τότε η ελεύθερη κυκλοφορία εργαζομένων από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς το Ηνωμένο Βασίλειο θα παύσει.

Έχοντας ως στόχο η κυβέρνηση τη μείωση της μετανάστευσης,  θα είναι ίσως δυσκολότερο να προσελκύσει η Premier League Ευρωπαίους παίκτες. Θα απαιτείται εργασιακή βίζα που μπορεί να μην είναι εύκολο να την αποκτήσει κανείς.

Η αγγλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία βλέπει το Brexit ως μια ευκαιρία να αυξηθεί ο αριθμός Άγγλων παικτών στο πρωτάθλημα. Αυτό ελπίζουν να δυναμώσει την αγγλική διεθνή πλευρά, καθώς θα υπάρχει μεγαλύτερος αριθμός παικτών από τον οποίο θα μπορούν να διαλέξουν οι ξένες ομάδες. Η FA προσδοκά ο μέγιστος αριθμός αλλοδαπών παικτών σε μια ομάδα 25 παικτών να πέσει από τους 17 στους 12.

Αυτό άραγε θα επηρέαζε την ελκυστικότητα του αγγλικού πρωταθλήματος; H Premier League είναι η πλουσιότερη κατηγορία ποδοσφαίρου παγκοσμίως, καταγράφοντας εισόδημα 53 δισ. για τη χρονιά 2016-2017. Πολλές ομάδες θεωρούν ότι αυτό αποτελεί ρίσκο. Άραγε, τα δικαιώματα από διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα θα προσδώσουν το ίδιο εισόδημα;

Προς το παρόν, όλες οι ποδοσφαιρικές ομάδες στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν απαλλαγεί από τον κανονισμό της FIFA που απαγορεύει τη μεταγραφή παικτών κάτω των 18 ετών. Η Βρετανία ίσως χάσει αυτή την απαλλαγή με το Brexit.

Οι περισσότερες αγγλικές ποδοσφαιρικές ομάδες διαθέτουν Ακαδημίες, όπου νέοι ταλαντούχοι ποδοσφαιριστές αναπτύσσουν τις ικανότητές τους. Εντούτοις, έχοντας τη δυνατότητα να αγοράσουν παίκτες κάτω των 18 ετών, οι ομάδες μείωσαν τον αριθμό των εγχώριων ταλέντων.

Οι Άγγλοι παίκτες που προέρχονται από Ακαδημίες πολύ συχνά αντιμετωπίζουν το γεγονός ότι δεν μπορούν να μπουν σε μια ομάδα πρώτης κατηγορίας εξ αιτίας του αριθμού των αλλοδαπών παικτών.

Παράδειγμα, ο Τζέισον Σάντσο, που έκανε το ντεμπούτο του με την Εθνική Αγγλίας κόντρα στην Κροατία στις 12 Οκτωβρίου 2018. Ο Σάντσο είχε αγοραστεί από τη Μάντσεστερ Σίτι, απέτυχε να πάρει θέση βασικού στην ομάδα, και έτσι υπέγραψε στη γερμανική Μπορούσια Ντόρτμουντ.

Οι μεταγραφές αλλοδαπών παικτών έχουν επίσης πληγεί από την πτωτική τιμή της λίρας από τότε που ψηφίστηκε το Brexit. Μια πτώση του 20% σημαίνει ότι οι μεταγραφές είναι πιο ακριβές.

Ο προπονητής της Τότεναμ, Μαουρίτσιο Ποτσετίνο, ισχυρίζεται ότι το Brexit ήταν μέρος του λόγου που δεν υπέγραψε με κανέναν παίκτη φέτος το καλοκαίρι.

Εάν η Βρετανία αποχωρήσει χωρίς συμφωνία από την ΕΕ, η αξία της λίρας μπορεί να πέσει πολύ χαμηλότερα σε σχέση με το ευρώ, αυξάνοντας την τιμή των αλλοδαπών παικτών.

Το μέλλον είναι αβέβαιο. Η επιρροή του Brexit δεν είναι σαφής και μπορεί να μην είναι σαφής και για αρκετό καιρό.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα