Δικαστές–«Ράμπο» στο κυνήγι του «μαύρου» πολιτικού χρήματος

Νέο αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο που θα κατοχυρώνει τη διαφάνεια στη διακίνηση του πολιτικού χρήματος, καταρτίζουν τα υπουργεία Εσωτερικών και Δικαιοσύνης. Βάση της νέας νομοθεσίας, η Βουλή απεμπλέκεται από τον έλεγχο του πολιτικού χρήματος και το έργο αυτό αναλαμβάνει τριμελής ή πενταμελής ειδική ανεξάρτητη επιτροπή αποτελούμενη από ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς.

Η συγκεκριμένη επιτροπή θα ελέγχει όμως και τη δήλωση πόθεν έσχες των βουλευτών. Δήλωση που οι «300» του κοινοβουλίου υποχρεούνται να καταθέτουν ενώ η παράλειψη υποβολής της αποτελεί αδίκημα και μάλιστα σε βαθμό κακουργήματος.

Οι νέες ρυθμίσεις έρχονται κατ’ επιταγήν της Τρόικας, η οποία το περασμένο έτος είχε ζητήσει από την κυβέρνηση να αλλάξει προς το αυστηρότερο το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει το καθεστώς χρηματοδότησης των κομμάτων και των βουλευτών και γενικότερα τη διακίνηση του πολιτικού χρήματος. Ήδη, για την κατάρτιση των νέων ρυθμίσεων που θεωρούνται «τομή» για τα ελληνικά δεδομένα, έχουν συγκροτηθεί δυο νομοπαρασκευαστικές επιτροπές στα συναρμόδια υπουργεία Δικαιοσύνης και Εσωτερικών.

Τα μέτρα που θεσπίζονται

Οι επιτροπές σύμφωνα με πληροφορίες της «Α» έχουν καταλήξει στην ανάγκη συγκρότησης τριμελούς ή πενταμελούς επιτροπής ανώτατων δικαστικών λειτουργών, οι οποίοι θα έχουν αυξημένες αρμοδιότητες, μερικές από τις οποίες εξισώνονται με αυτές των εισαγγελικών λειτουργών. Ειδικότερα, οι δικαστές–«Ράμπο» θα μπορούν να «σπάνε» το τραπεζικό απόρρητο, να ανοίγουν τραπεζικούς λογαριασμούς και να «χαρτογραφούν» χωρίς εμπόδια και καθυστερήσεις τις διαδρομές του μαύρου χρήματος. Επίσης, θα έχουν δικαίωμα ανάθεσης ερευνών και ελέγχων σε βάθος τόσο στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) όσο και σε άλλες δημόσιες αρχές ή υπηρεσίες που αυτοί κρίνουν.

Τα μέλη της συγκεκριμένης επιτροπής θα μπορούν ακόμη να παραγγέλλουν πραγματογνωμοσύνες σε εξειδικευμένους στα τραπεζικά συστήματα πραγματογνώμονες, οι οποίοι έχουν το προνόμιο να «διαβάζουν» οικονομικά στοιχεία και να «βλέπουν» τις μεθοδεύσεις που χρησιμοποιούνται για να χάνονται τα ίχνη του χρήματος.

Σε ό,τι αφορά τα κόμματα αυτά βάση του νέου νομοθετικού πλαισίου θα πρέπει υποχρεωτικά να γνωστοποιούν τα πλήρη στοιχεία των χορηγών τους και τα ποσά που δίνονται. Επίσης, θα αναφέρονται και οι χορηγίες σε είδος, όπως είναι η παραχώρηση καταστήματος ή γραφείου για χρήση εκλογικού κέντρου, οι δωρεάν δεξιώσεις, η δωρεάν εκτύπωση προεκλογικού υλικού (αφίσες, κ.λπ.), οι παραχωρήσεις μικροφωνικών εγκαταστάσεων, κ.ά.

Επιπλέον, θα πρέπει βάση της νέας νομοθεσίας να καταρτίζεται ισολογισμός επί των εσόδων και των εξόδων κάθε πρωθυπουργού, υπουργού, βουλευτή και κάθε μορφής πολιτικού προσώπου.

Απεμπλοκή της Βουλής

Στον έλεγχο των δηλώσεων του πόθεν έσχες των πολιτικών προσώπων η Βουλή δεν θα έχει πλέον καμία εμπλοκή. Τα μέλη της επιτροπής θα ελέγχουν διεξοδικά όλες τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης υπουργών, υφυπουργών και βουλευτών και θα τις συγκρίνουν με αυτές των προηγουμένων ετών, καθώς και με τις φορολογικές δηλώσεις.

Εάν από την ανάγνωση και τη σύγκριση των δηλώσεων πόθεν έσχες δημιουργούνται σκιές ή υπάρχουν μελανά σημεία, τότε χωρίς καμία ενημέρωση του ελεγχόμενου υπουργού ή βουλευτή θα ενεργοποιείται ο μηχανισμός ανοίγματος τραπεζικών λογαριασμών και θα πραγματοποιούνται περαιτέρω έλεγχοι επί όλων των ατομικών και οικογενειακών στοιχείων.

Οι νέες ρυθμίσεις είναι απολύτως εναρμονισμένες με τα όσα είχα διακηρύξει εδώ και χρόνια ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος είχε τονίσει την ανάγκη για αναδρομικό έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων όσων διετέλεσαν αρχηγοί κομμάτων, υπουργοί, υφυπουργοί, γενικοί γραμματείς υπουργείων, από το 1974 ως σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα δόθηκε στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης «για την καταπολέμηση της διαφθοράς και την προστασία των μαρτύρων του δημοσίου συμφέροντος». Το συγκεκριμένο νομοθέτημα προβλέπει ίση ποινική αντιμετώπιση –από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό μέχρι τον τελευταίο υπάλληλο– σε περίπτωση που εμπλακούν στα γρανάζια της διαφθοράς.

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, αντιμέτωπος με βαριές ποινές κάθειρξης βρίσκεται όποιος δωροδοκείται… όσο ψηλά κι αν βρίσκεται, είτε πρόκειται για πολιτειακό και πολιτικό αξιωματούχο, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό μέχρι τους περιφερειάρχες και τους δημάρχους.

Αναφέρεται ενδεικτικά στο εν λόγω νομοσχέδιο: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή εκείνος που ασκεί την προεδρική εξουσία, ο πρωθυπουργός, τα μέλη της κυβέρνησης, οι υφυπουργοί, οι περιφερειάρχες, οι αντιπεριφερειάρχες και οι δήμαρχοι, που ζητούν ή λαμβάνουν, άμεσα ή μέσω τρίτου, για τον εαυτό τους ή για άλλον, οποιασδήποτε φύσης αθέμιτο ωφέλημα, ή αποδέχονται την υπόσχεση παροχής τέτοιου ωφελήματος, ως αντάλλαγμα για ενέργειά τους, ή παράλειψη, μελλοντική ή ήδη τελειωμένη, που ανάγεται στην εκτέλεση των καθηκόντων τους κατά την άσκηση της προεδρικής ή εκτελεστικής εξουσίας, τιμωρείται με κάθειρξη και χρηματική ποινή από 15.000 έως 150.000 ευρώ».

Τέλος με τις εν λόγω διατάξεις αλλά και το νέο, υπό κατάρτιση νομοσχέδιο, προστατεύεται η ανωνυμία των μαρτύρων -χαρακτηρίζονται ως «μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος» – που συμβάλλουν στην αποκάλυψη εγκλημάτων διαφθοράς και την σύλληψη των ενόχων.

A.K.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα