Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση

Μία επίσκεψη με μηνύματα με πολλούς αποδέκτες θα κάνει αύριο η Φώφη Γεννηματά. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα επισκεφθεί το Ειδικό Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Πειραιά «Μεταξά» σε μία εποχή όπου πληθαίνουν οι καταγγελίες ότι καρκινοπαθείς δεν μπορούν να κάνουν τις ειδικές ακτινοβολίες λόγω έλλειψης προσωπικού, αλλά και λόγω χαλασμένων μηχανημάτων. Ταυτόχρονα με αυτό τον τρόπο η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θέλει να υπενθυμίσει σε όλους ότι συμπληρώνονται 22 χρόνια από τον θάνατο του Γιώργου Γεννηματά, μετά από άνιση μάχη με τον καρκίνο.
Έτσι η Φώφη Γεννηματά, η οποία μάλιστα έκανε και γραπτή δήλωση για τον πατέρα της, επιθυμεί να πιέσει κι άλλο την κυβέρνηση, όπου και στον τομέα της υγείας τα έχει κάνει μαντάρα. Εξάλλου όπως λένε και τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη “η σκληρή κριτική προς την κυβέρνηση αποδίδει καρπούς, κάτι που φαίνεται και στις τελευταίες δημοσκοπήσεις”.
Τελευταία –πλην όμως καθόλου αμελητέα- αφορμή, το Eurogroup της Παρασκευής, κατά τη διάρκεια του οποίου, στην Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι μπήκε η βάση για ένα τέταρτο μνημόνιο. Ειδικότερα, στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν:
* Πρώτον, ‘κλείδωσαν’ τα μέτρα 5,4 δισ. ευρώ που θα ψηφιστούν άμεσα και έρχονται να προστεθούν στα 3,6δισ. ευρώ (σε ετήσια βάση) που είχαν ήδη ψηφισθεί το καλοκαίρι.
* Δεύτερον, αποφασίστηκε να ζητηθεί η δημιουργία άμεσα μηχανισμού αυτόματης «πυροδότησης» μέτρων 3,6 δισ. ευρώ το 2018 εφ’ όσον υπάρχει απόκλιση από τους στόχους, κάτι στο οποίο φαίνεται να συμφωνεί η κυβέρνηση.
* Τρίτον τόσο τα μέτρα 5,4 δισ. Ευρώ, όσο και ο προαναφερθείς μηχανισμός είναι οι ελάχιστες προϋποθέσεις για να ξεκινήσει στο επόμενο Eurogroup η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους, με τον κ. Ντάισελμπλουμ να δηλώνει ότι δεν αφορά η συζήτηση την ονομαστική μείωση, αλλά «reprofiling», όπως ακριβώς προβλέπεται από την απόφαση του Eurogroup το Νοέμβρη 2012.
* Τέταρτον, οι αποφάσεις αυτές του Eurogroup έχουν τη σύμφωνη γνώμη του ΔΝΤ που συμμετείχε εξάλλου στη συνεδρίαση, εκπροσωπούμενο στο ανώτατο δυνατό επίπεδο, από την ίδια την γενική διευθύντριά του Κριστίν Λαγκάρντ.
«Ο απολογισμός της διαπραγματευτικής στρατηγικής των τελευταίων μηνών του κ. Τσίπρα είναι τραγικός», λένε στο ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας ότι «στο μέτωπο του χρέους παραδόθηκε αμαχητί στους Ευρωπαίους που δε δέχονται κουβέντα για ονομαστική μείωση, στο μέτωπο των δημοσιονομικών μέτρων συνθηκολόγησε στις θέσεις του κ. Τόμσεν και του ΔΝΤ» και στο μέτωπο της αξιοπρέπειας «ηττήθηκε κατά κράτος».
Χαρακτηρίζουν εξάλλου ως ένα «τέταρτο μνημόνιο» τη συμφωνία για νέα μέτρα το 2018 από τώρα, κάνοντας λόγο για παράταση στο χρόνο της ταπεινωτικής εποπτείας για τη χώρα. Παράλληλα, προειδοποιούν τον πρωθυπουργό ότι πριν πάρει τις τελικές του αποφάσεις, θα πρέπει να ξέρει ότι «δεν έχει πολιτική νομιμοποίηση για να δεσμεύσει τη χώρα με ένα 4ο μνημόνιο και σε κάθε περίπτωση και πριν οτιδήποτε άλλο χρωστάει μια μεγάλη συγγνώμη στον ελληνικό λαό για την κατ’ εξακολούθηση εξαπάτησή του».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα