Δυναμική ελληνική παρουσία στην 67η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου

Ξεκίνησε ήδη την Τετάρτη και λήγει αύριο Κυριακή η 67η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Φρανκφούρτης, με τιμώμενη χώρα την Ινδονησία. Τη διοργάνωση για τη φετινή συμμετοχή της χώρας μας έχει αναλάβει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (ΕΙΠ), το οποίο έχει ρίξει το βάρος του σε πολλές παρουσιάσεις και εκδηλώσεις στο Ελληνικό Περίπτερο.

Ιχνηλατώντας… με την Καίτη Νικολοπούλου

«Νέες Ελληνικές φωνές»

Μία από τις σημαντικότερες ενότητες αυτής της διοργάνωσης είναι η ενότητα «Νέες Ελληνικές φωνές», κατά την οποία το ΕΙΠ επιχειρεί την ανάδειξη σύγχρονων δημιουργών που αποτυπώνουν την Ελλάδα τού σήμερα, το βίωμα μιας δύσκολης κοινωνικής πραγματικότητας, αποτυπωμένης στην οικονομική κρίση της χώρας. Το έργο είκοσι νέων ταλαντούχων συγγραφέων και τριάντα τριών νέων δημιουργών κόμικς παρουσιάζεται εικονογραφημένο στο Ελληνικό Περίπτερο αναζητώντας συνομιλητές στη διεθνή σκηνή της Φρανκφούρτης.

Οι νέες φωνές της ελληνικής λογοτεχνίας που περιλαμβάνονται στην έκθεση και τον αντίστοιχο κατάλογο, είναι: Ιάκωβος Ανυφαντάκης, Χρήστος-Αρμάντος Γκέζος, Θάνος Γώγος, Αρίστη Ζαΐμη, Ελευθερία Κυρίτση, Δήμητρα Κωτούλα, Λουκάς Λιάκος, Κωνσταντίνος Μελισσάς, Δημήτρης Ξυδερός, Βασιλεία Οικονόμου, Γιώργος Παυλόπουλος, Κλεομένης Παπαϊωάννου, Μαριλένα Παπαϊωάννου, Άκης Παπαντώνης, Πέτρος Σκυθιώτης, Δημήτρης Στενός, Στέργιος Τσακίρης, Θωμάς Τσαλαπάτης, Μαρία Φίλη, Ούρσουλα Φωσκόλου.

Και ο Σ.ΕΚ.Β.

Δεν θα μπορούσε φυσικά να απουσιάζει από το Ελληνικό Περίπτερο ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (Σ.ΕΚ.Β.), ο οποίος, εκτός από τις επαφές με τους επαγγελματίες του κλάδου, έχει περιλάβει τη διανομή έντυπου καταλόγου των εκδοτών-μελών του στην αγγλική γλώσσα καθώς και την παρουσίαση της έρευνας εκδοτών που εκπονήθηκε από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βιβλίου και τον Παναγιώτη Κάπο (μέλος Σ.ΕΚ.Β. / Υπ. Διδάκτωρ Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού) υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (Ε.Ι.Π.) με τίτλο «Οι Έλληνες εκδότες στην εποχή της κρίσης και των capital controls: ζητήματα, τάσεις και προοπτικές». Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα αποτελεί μια πρώτη αποτύπωση της παρούσας κατάστασης του εκδοτικού κλάδου του βιβλίου στην Ελλάδα όπως αυτή έχει διαμορφωθεί κυρίως την τελευταία διετία (κατάργηση του Νόμου 2557/1997 περί Ενιαίας Τιμής Βιβλίου, αύξηση του ΦΠΑ από το 6,5% στο 23% στην παραγωγή, capital controls κ.λπ.).

Διεθνής ελληνική διάκριση

Το βιβλίο της συγγραφέως Άλισον Φαλκονάκη και της εικονογράφου Κλαίρης Γεωργέλλη συγκαταλέγεται στα 200 καλύτερα του κόσμου για το 2015, σύμφωνα με τον διεθνή κατάλογο «White Ravens».

Εδώ και 50 χρόνια, η διεθνής βιβλιοθήκη νεότητας του Μονάχου επιλέγει νέες κυκλοφορίες παιδικών και εφηβικών βιβλίων από όλο τον κόσμο, προκειμένου να τα συμπεριλάβει στην ετήσια και διεθνώς καθιερωμένη έκθεσή της, «White Ravens», σε σύνολο 200 βιβλίων γραμμένα σε 30 διαφορετικές γλώσσες από 40 χώρες όλης της υφηλίου.

Το Ιράν μποϊκοτάρει την Έκθεση

Με τιμώμενο πρόσωπο τον διάσημο Άγγλο συγγραφέα, ινδικής καταγωγής, Σαλμάν Ρούσντι, άνοιξε τις πύλες της η 67η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου στη Φρανκφούρτη. Ο 68χρονος συγγραφέας, που εξόργισε τους μουσουλμάνους για το βιβλίο του «Σατανικοί Στίχοι», απηύθυνε έκκληση για παγκόσμια μάχη, με στόχο την ελευθερία της έκφρασης.

Λόγω της παρουσίας του συγγραφέα, το Ιράν αποφάσισε να μη συμμετάσχει στη φετινή διοργάνωση.

«Χάνουμε μια ακόμη ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις με τους Ιρανούς συναδέλφους. Όμως είμαι πεπεισμένος ότι ουδείς μπορεί να σκοτώσει τις ιδέες μας», υπογράμμισε ο διευθυντής της έκθεσης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα