Είδαν το φως το αληθινό με τις ΣΔΙΤ στην κυβέρνηση;

Στην πολιτική διάσταση των ΣΔΙΤ στάθηκε σήμερα ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, μιλώντας από το βήμα του φόρουμ «ΙΝVEST EU: ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ ΤΩΝ ΣΥΜΠΡΑΞΕΩΝ» που διεξάγεται στην πρωτεύουσα.

Σ’ αυτό το πλαίσιο υποστήριξε ότι το ΣΔΙΤ είναι ένα «εξαιρετικό εργαλείο» αρκεί να ξεπεραστούν οι δισταγμοί (σ.σ. ποιων δεν διευκρίνισε είναι η αλήθεια) και να γίνει κατανοητό τι μπορεί να προσφέρει η σύμπραξη του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, στην Ελλάδα δεν μπορούμε να αλλάξουμε εύκολα τη νοοτροπία ειδικά των δημόσιων φορέων οι οποίοι είναι γαλουχημένοι στην αμιγώς κρατική χρηματοδότηση.

Εξήγησε ωστόσο ότι η κυβέρνηση έχει κάνει τη βασική επιλογή και είναι αποφασισμένη να στηρίξει τα έργα ΣΔΙΤ, διευκρινίζοντας όμως ότι αυτό πρέπει να περάσει και στον κρατικό μηχανισμό.

«Θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε σημαντικά έργα ΣΔΙΤ, στην ενέργεια, στις μεταφορές και τα ψηφιακά δίκτυα. Οι σχετικές αποφάσεις έχουν ληφθεί. Οι αναστολές και οι αντιστάσεις όπου υπάρχουν στηρίζονται στο ότι αυτά τα έργα είναι πιο ακριβά. Πρέπει να αναρωτηθούμε όμως τι είδους έργα παραλαμβάνουμε» είπε ο κ. Πιτσιόρλας και έπλεξε το εγκώμιο των έργων ΣΔΙΤ αναφέροντας ότι είναι τόσο ανώτερα ποιοτικά που ανεβάζουν την αξία γης στις γύρω περιοχές.

Σχετικά με την επένδυση στο Ελληνικό τόνισε ότι είναι υπερβολικός ο θόρυβος για τα δασικά και αρχαιολογικά εμπόδια.

Ο δασάρχης π.χ. έχει την εκ του θεού εξουσία να κάνει πράξεις χαρακτηρισμού. Πάντως, αυτή η μικρή δασική έκταση δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην υλοποίηση της επένδυσης.

Από την άλλη για τα χρεωμένα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Σύρου ο υφυπουργός είπε ότι είναι άμεση ανάγκη να εξυγιανθούν και ότι για να γίνει αυτό πρέπει να αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς και των δύο.

Μάλιστα αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με επενδυτές για το θέμα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα