Εκεί που τους χρωστάγανε, τους πήραν και το… βόδι!

Τις δεκαετίες του ’80 και του ’90, όταν το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο γνώρισε την μεγαλύτερη άνθιση της 38χρονης ιστορίας του, η Β΄ και η Γ΄ Εθνική αποτελούσαν κυριολεκτικά τον αιμοδότη του πιο δημοφιλούς αθλήματος στην χώρα μας, τροφοδοτώντας με άπειρους ποδοσφαιριστές τους μεγάλους συλλόγους, εν έτει, όμως, 2017 πίσω από την φανταχτερή βιτρίνα της Σούπερ Λιγκ και της Β’ Εθνικής κρύβεται ένα πραγματικό χάος. Απλήρωτοι ποδοσφαιριστές που ζουν με… δανεικά, ομάδες που εμπλέκονται συχνά σε λίστες με… ύποπτα παιχνίδια και παράγοντες που έχουν πλέον σηκώσει τα χέρια, αδυνατώντας να βρουν ακόμα και τα χρήματα για τις μετακινήσεις. Αυτοί που δημιούργησαν όλο αυτό το σκηνικό σήψης δεν είναι κάποιοι άγνωστοι, αλλά παράγοντες με ονοματεπώνυμο και η «Α» αποκαλύπτει σήμερα πως οι ιδιοκτήτες των ΠΑΕ της μεγάλης κατηγορίας… ρήμαξαν το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο προκειμένου να αυγατίσουν τα κέρδη τους. Όσο για τη συνολική ζημιά που υπέστησαν οι ΠΑΕ της δεύτερης και τρίτης κατηγορίας; Ξεπερνά τα 13 εκατομμύρια ευρώ!

Ο Γιάννης Βαρδινογιάννης, ο Ντέμης Νικολαΐδης, ο Πέτρος Κόκκαλης, ο Κώστας Πηλαδάκης και ο Χρήστος Πανόπουλος ήταν εκείνοι που πρωτοστάτησαν το 2006 στην δημιουργία της Σούπερ Λιγκ, αντιλαμβανόμενοι ότι το πακέτο των τηλεοπτικών δικαιωμάτων δεν ήταν μόνο… παχυλό αλλά και σίγουρο. Με… καρότο τα χρήματα από τα συνδρομητικά κανάλια που πριν από 11 χρόνια έρρεαν άφθονα, πήραν μαζί τους και τους ιδιοκτήτες των υπόλοιπων ΠΑΕ της τότε Α΄ Εθνικής και με την… αρωγή της κυβέρνησης Καραμανλή διέλυσαν την διοργανώτρια των τριών επαγγελματικών κατηγοριών, ΕΠΑΕ.

Φυσικά και υπήρξαν ορισμένοι που προέβλεψαν ότι αυτός ο διαχωρισμός θα είχε ολέθριες συνέπειες τα επόμενα χρόνια, όπως ο τότε αντιπρόεδρος και πρώην πρόεδρος της ΕΠΑΕ Βίκτωρας Μητρόπουλος. Δυστυχώς, όμως, δεν εισακούστηκαν…

Με τον νόμο 3479/2006 το επαγγελματικό ποδόσφαιρο κόπηκε στα… δύο! Οι ΠΑΕ της μεγάλης κατηγορίας δημιούργησαν την Super League, έναν νέο συνεταιρισμό που ανέλαβε τη διοργάνωση του πρωταθλήματος της μέχρι τότε Α΄ Εθνικής, αλλά και τα χρέη της ΕΠΑΕ προς το Ελληνικό Δημόσιο, ενώ στη νεοσύστατη Football League που πήρε την ονομασία «Ένωση Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου Β΄ και Γ΄ Εθνικής» έμειναν οι λίγκες της δεύτερης και τρίτης κατηγορίας. Ευνοημένες από τον διαχωρισμό αυτό βγήκαν οι ομάδες της Super League και πολύ περισσότερο οι μεγάλες, αυξάνοντας σημαντικά το μερίδιό τους στην… πίτα των τηλεοπτικών. Για τις μικρότερες κατηγορίες και την Football League άφησαν αρχικά ένα… ξεροκόμματο από τα έσοδα,  το οποίο στην πορεία και κατά παράβαση του νόμου συρρικνώθηκε ακόμα περισσότερο, πριν καταργηθεί μονομερώς.

Τι λέει ο νόμος

Όπως ρητά αναφέρεται στο άρθρο 12, παρ. 6 του Ν. 3479/2006 «Η  Ένωση Α΄ Κατηγορίας παρέχει, κατά ρητή πρόβλεψη του καταστατικού της, οικονομικές ενισχύσεις στα μέλη της, καθώς και στους συλλόγους της Β’ και Γ’ Εθνικής Κατηγορίας, για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών τους, είτε απευθείας σε αυτούς, είτε μέσω της Ένωσης Β’ και Γ’ Εθνικής Κατηγορίας ισομερώς. Οι ενισχύσεις αυτές εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα της Ένωσης Α’ Εθνικής Κατηγορίας».

Πράγματι για 3 σεζόν (2006-2007, 2007-2008 και 2008-2009) η Super League κατέβαλε στην Football League από 2,4 εκατομμύρια ευρώ ετησίως και συνολικά 7,2 εκατ., όμως από εκείνο το σημείο και μετά άρχισε το… σκόντο πριν η κάνουλα κλείσει εντελώς. Μετά από ιδιωτικό συμφωνητικό που υπεγράφη τον Απρίλιο του 2008 το παραπάνω ποσό περιορίστηκε σε 1.750.000 την περίοδο 2009-2010 και σε 2.200.000 το 2010-2011. Για τις δύο επόμενες σεζόν (2011-2012 και 2012-2013), όμως η Super League… ξέχασε την καταστατική και θεσμική της υποχρέωση και δεν έδωσε ούτε ευρώ στις δύο χαμηλότερες κατηγορίες, γεγονός που επέφερε το πρώτο… κραχ: Το καλοκαίρι του 2013 η τρίτη κατηγορία έγινε ερασιτεχνική και η διοργάνωσή της πέρασε στην ΕΠΟ. Τα τελευταία… ψίχουλα από τα παχυλά τηλεοπτικά έσοδα που δόθηκαν στην Football League από την Super League ήταν τα 700 χιλιάρικα ευρώ για την σεζόν 2013-2014, πριν το νέο διετές… πιστόλι για τις περιόδους 2014-2015 και 2015-2016.

Σημειωτέον πως η μη εκροή χρημάτων από την μεγάλη κατηγορία στην δεύτερη επέφερε αντιδράσεις (και σε ορισμένες περιπτώσεις διακοπή του πρωταθλήματος της Β΄ Εθνικής λόγω κήρυξης απεργίας από τους ίδιους τους συλλόγους), όμως παρά τις πιέσεις λύση δεν βρέθηκε. Αμφιλεγόμενη μπορεί κάλλιστα να θεωρηθεί και η… χλιαρή στάση των τότε προέδρων της Football League, που δεν ήθελαν να διαταράξουν τις σχέσεις τους με τους ομολόγους τους της Super League, καθώς οι ομάδες τους ανεβοκατέβαιναν από την πρώτη στην δεύτερη κατηγορία και γνώριζαν ότι αν πήγαιναν κόντρα στο σύστημα ίσως και να μην κατόρθωναν να βουτήξουν το δάκτυλό τους στο βάζο με το… μέλι των τηλεοπτικών.

Μέχρι που ο κόμπος έφτασε πλέον στο… χτένι και στην ηγεσία της Football League βρέθηκε από πέρυσι ο Λεωνίδας Λεουτσάκος, ο οποίος κινήθηκε σαφώς πιο δυναμικά από τους προκατόχους του. Τον Οκτώβριο του 2016 απεστάλη εξώδικο στην Super League, με το οποίο οι ΠΑΕ της δεύτερης κατηγορίας διαμαρτυρήθηκαν για την μη καταβολή των χρημάτων που, βάσει καταστατικού, θα έπρεπε να τους δίνεται σε ετήσια βάση. Το αίτημά τους, ωστόσο, για συνάντηση εκπροσώπων και των δύο πλευρών έπεσε στο κενό με τους νομικούς του συνεταιρισμού της μεγάλης κατηγορίας (Γιώργος Στράτος, Γιάννης Οικονομάκης) να ερμηνεύουν τον νόμο όπως εκείνοι ήθελαν.

Σε απαντητική εξώδικη δήλωσή της, λίγες ημέρες αργότερα, η Super League προσπαθούσε να εξηγήσει ότι από την στιγμή που δεν είχε πλεόνασμα ήταν αδύνατο να ενισχύσει οικονομικά την Football League. Δηλαδή, η διά νόμου υποχρέωσή της να ενισχύει με ποσό 2.400.000 ευρώ ετησίως τη  Football League  ερμηνεύτηκε ως διάταξη που ίσχυε μόνο αν η Super League  είχε πλεονάσματα!!! Δηλαδή εκεί που τους χρωστάγανε, τους πήραν και το …βόδι!

Η ουσία της υπόθεσης είναι πως η Super League παραμένει εδώ και 6 χρόνια νομικά έκθετη, καθώς δεν έχει εκπληρώσει την θεσμική της υποχρέωση, όπως αυτή προβλέπεται από το άρθρο 12, παρ. 6 του νόμου 3479/2006. Η ζημιά μέχρι σήμερα ξεπερνά τα 13 εκατομμύρια ευρώ και το παραπάνω ποσό η νυν διοίκηση της Football League είναι εκ των καταστάσεων υποχρεωμένη να διεκδικήσει νομικά, καθώς είναι ξεκάθαρο πως σε περίπτωση που προσφύγει στην Δικαιοσύνη έχει την νίκη στο… τσεπάκι της.

Ο νυν πρόεδρος Λεωνίδας Λεουτσάκος θα πρέπει αμέσως να στραφεί με αγωγή κατά της Super League, αν δε θέλει να κατηγορηθεί για απιστία εις βάρος του νομικού προσώπου (Football League). Αφού δουλειά του είναι να προστατέψει την περιουσία του. Το καθήκον αυτό της προστασίας της περιουσίας του σωματείου Football League είχε προφανώς ξεχάσει ο για πολλά χρόνια πρόεδρός του, Σπύρος Καλογιάννης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα