Εκλογές ΕΠΟ για ΕΟΕ – Το τέλος της… νομιμότητας

 

Ευθύς εξ αρχής από την «Α» είχαμε επισημάνει ότι η διοίκηση της ΕΠΟ, μέσω της Επιτροπής Εξομάλυνσης που διόρισε ο επιτετραμμένος της FIFA, Κωστάκης Κουτσοκούμνης, με σύνθεση τριών νομικών (Δρόσου, Γέροντα, Μπάρτζη) που κανείς –τότε– δεν γνώριζε πώς τα κατάφεραν και «τρύπωσαν» στην Ομοσπονδία, ήταν εκ προοιμίου ακατάλληλοι για να διοικήσουν έστω και προσωρινά την ΕΠΟ.

Μάλιστα, με ευθύτητα ένα μέλος, ο Απόστολος Γέροντας, είχε δηλώσει ότι «εμείς δεν ήλθαμε για να διοικήσουμε, ήλθαμε για να συντάξουμε προς ψήφιση το νέο Καταστατικό της ΕΠΟ, ώστε να είναι εναρμονισμένο με το καταστατικό της FIFA και την ελληνική νομοθεσία».

Πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις, η «Α» δικαιώθηκε για τις απόψεις της με την προκήρυξη της Ομοσπονδίας για σύγκληση Γ.Σ. της ΕΠΟ στις 19/12 με θέμα την εκλογή εκπροσώπων της στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ). Η εν λόγω προκήρυξη παραπέμπει στο Καταστατικό της ΕΠΟ, όσον αφορά τον ορισμό των ψήφων που έχει κάθε ένωση ποδοσφαιρικού σωματείου, και οι οποίες σαφώς προσδιορίζονται με τον αριθμό τρία (3).

Με δεδομένο όμως ότι η νομοθεσία υπερτερεί των διατάξεων του Καταστατικού της ΕΠΟ, κάθε ένωση, σύμφωνα με τον νόμο Κοντονή το 2015 και τον νόμο Ορφανού το 2004, οφείλει να προβεί σε εκλογή εκλεκτόρων, για την εκλογή των οποίων αντιστοιχεί ένας (1) εκλέκτορας σε κάθε 10 σωματεία.

Την ισχύ του νόμου επιβεβαίωσε το τακτικό Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ, το οποίο δέχτηκε την προσφυγή του Βίκτωρα Μητρόπουλου, και του σωματείου Κηφισιάς και όρισε διενέργεια εκλογών μέσα σε δύο μήνες με τη διαδικασία των εκλεκτόρων.

Μετά την έκδοση της απόφασής τους, ο Κωστάκης Κουτσοκούμνης, συναγωνιζόμενος επάξια τον Ιωάννη Μελισσανίδη στις κωλοτούμπες, άλλαξε το τροπάριο και έκανε λόγο για παρέμβαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου, που ανήκει στην ΕΠΟ, στο αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ.

Διόρισε την Επιτροπή Εξομάλυνσης στην οποία ο Σταύρος Κοντονής με διάτρητη τροπολογία έδωσε όλες τις αρμοδιότητες της ΕΠΟ και των οργάνων αυτής.

 

Εμπόδιο η ΔΟΕ

 

Σύμφωνα με την τροπολογία Κοντονή και συνεπώς την ισχύουσα νομοθεσία, η Επιτροπή Εξομάλυνσης είχε το δικαίωμα, χωρίς να συγκαλέσει Γ.Σ. των μελών της Ομοσπονδίας, να ορίσει τον εκπρόσωπο της ΕΟΕ. Έλα όμως που το Καταστατικό της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής αλλά και της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής δεν επιτρέπουν τέτοιες μαγκιές… Δηλαδή, με μία τροπολογία του εκάστοτε υπουργού Αθλητισμού, να καταστρατηγείται το Καταστατικό τους, που προσδιορίζει την εκλογή του εκπροσώπου μέσω εκλογικής διαδικασίας των μελών της Ομοσπονδίας. Αντιλαμβάνεται λοιπόν εύκολα κάποιος ότι ΕΠΟ, υπουργός και Ενώσεις είναι απόλυτα εγκλωβισμένοι σε μια εκλογική διαδικασία ευθέως παράνομη.

Από τη μια μεριά πρέπει να εκλεγεί εκπρόσωπος του ποδοσφαίρου στην ΕΟΕ, στη συνέχεια η ΕΟΕ με εκλογές που θα συμμετέχουν μεταξύ των εκπροσώπων των Ομοσπονδιών και εκπρόσωπος του ποδοσφαίρου θα εκλέξει τον δικό της εκπρόσωπο στη ΔΟΕ.

Και επειδή στα επίπεδα της ΕΟΕ και της ΔΟΕ «είναι πολλά τα λεφτά, Άρη», όπως έλεγε ο Σπύρος Καλογήρου στον Νίκο Κούρκουλο, αντιλαμβάνεται και ο πλέον αδαής ότι πρόκειται για μια καυτή, μα πολύ καυτή ιστορία.

 

Μούγκα ο Βαγγέλης Γραμμένος

 

Σύμφωνα με τον Τύπο, υποψήφιος για τη θέση αυτή θα είναι ο πρόεδρος της ΕΠΣ Κιλκίς, Βαγγέλης Γραμμένος, διαπρεπής νομικός.

Το περίεργο είναι ότι αν και νομικός μέχρι τώρα δεν έχει δημοσίως επισημάνει το παράνομο της διαδικασίας. Άλλωστε, το ίδιο είχε πράξει και την παραμονή της ματαίωσης των εκλογών της ΕΠΟ, όταν ο Ιβάν Σαββίδης μαινόμενος διερωτήθηκε γιατί οι νομικοί του δεν είχαν επισημάνει την αντινομία στην τότε προκήρυξη των εκλογών.

Όλα τα παραπάνω θα πρέπει να προβληματίσουν τον νέο υπουργό Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη, αλλά κυρίως θα πρέπει να προβληματίσει τον πίσω από την κουρτίνα άνθρωπο που διόρισε τον Κουτσοκούμνη και έχει τα κλειδιά του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Μιλάμε για τον κ. Θεόδωρο Θεοδωρίδη που μέσω Κουτσοκούμνη διόρισε τους νομικούς και συνταγματολόγους στην ΕΠΟ για να εξυγιάνει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Προφανώς έκρινε ότι η επί 16 έτη θητεία του κ. Κουτσοκούμνη στην Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Κύπρου και το επίπεδο διαφθοράς στο νησί αυτό μπορούν να ενθαρρύνουν και τους Έλληνες αρμοδίους στο ποδόσφαιρο να ακολουθήσουν τις ίδιες διαδικασίες και διαδρομές…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα