Εκνευρισμός στο Μαξίμου με τον Γκίκα

Αυξάνεται ο κύκλος των δυσαρεστημένων υπουργών με τον Γκίκα Χαρδούβελη, ειδικά μεταξύ των νεοδημοκρατών. Σε αντίθεση με τον Στουρνάρας, όπου οι προερχόμενοι από την «γαλάζια» παράταξη υπουργοί είχαν αποκτήσει μία πρωτόγνωρη χημεία, με το νέο «τσάρο» τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά.

 

Έτσι μετά τον καβγά με τον πρωθυπουργικό σύμβουλο, Χρύσανθο Λαζαρίδη με διαρροές το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται να στοχοποιεί το Νίκο Δένδια. Αφορμή η ρύθμιση των κόκκινων δανείων και η υποτιθέμενη μη συμφωνία με την τρόικα. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές η τρόικα ουδέποτε ζήτησε από τον υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Δένδια να προχωρήσει σε ρύθμιση πακέτο για τα επιχειρηματικά και τα δάνεια των νοικοκυριών ούτε καν υπήρξε τέτοια συζήτηση.

 

Αντιθέτως η τρόικα αυτό που ζήτησε από τον Νίκο Δένδια ήταν η ρύθμιση για 109.000 επιχειρήσεις και όχι 110.000 όπως αρχικά είχε συζητηθεί. Και αυτό γιατί οι 1000 που θα εξαιρεθούν είναι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις με τεράστιες οφειλές, που αν μπουν σε ρύθμιση θα τινάξουν στον αέρα τις τράπεζες. Αντιθέτως για αυτές τις 1000 επιχειρήσεις θα υπάρχει ξεχωριστή ρύθμιση στο άμεσο μέλλον.

 

Δεν ήταν διαβασμένοι

 

Η τρόικα αναχώρησε χωρίς συμφωνία όχι όμως λόγω της κακής επικοινωνίας με το υπουργείο Ανάπτυξης και τον Νίκο Δένδια όπως τεχνηέντως διέρρεε το υπουργείο οικονομικών. Ενδεικτική είναι η φράση που διέρρευσε από την οδό Νίκης ότι «κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών έλεγαν χαρακτηριστικά ότι το υπουργείο Ανάπτυξης δεν ήταν «διαβασμένο» στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, αφού δεν είχε επαρκή στοιχεία για την κοστολόγηση των μέτρων που πρότεινε, εκφράζοντας μάλιστα την απορία πώς εμφανιζόταν ο Νίκος Δένδιας τόσο σίγουρος για την επίτευξη συμφωνίας πριν αναχωρήσει η Τρόικα από την Αθήνα».

 

Οι «περίεργες» διαρροές του υπουργείου Οικονομικών, δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά, και η επιχείρηση επιβολής επικοινωνιακής τουλάχιστον ατζέντας διαφορετικής από την κεντρική πολιτική γραμμή έχει επανειλημμένα προκαλέσει δυσφορία σε κυβερνητικά στελέχη.

 

Η τακτική του «άπειρου πολιτικά» Χαρδούβελη, συζητείται εντόνως στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ πολλοί υπουργοί και ανώτατα στελέχη εκφράζουν δυσαρέσκεια καθώς έτσι παρεμποδίζεται η αποτελεσματική εφαρμογή του κυβερνητικού έργου. Μάλιστα αυξάνονται οι εκτιμήσεις, ότι στον επικείμενο μίνι ανασχηματισμό λόγω της αντικατάστασης του Δημήτρη Αβραμόπουλου η μπάλα μπορεί να πάρει και τον Γκίκα Χαρδούβελη, ο οποίος όλο αυτό το διάστημα έχει ως πλάτη τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

 

Μ.Κ.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα