ΕΠΟ: Θέλει την UEFA, αγνοεί τις οδηγίες της

Συγκεκριμένες ντιρεκτίβες έχουν επιβάλει η FIFA και η UEFA προς τις διοργανώτριες αρχές όλων των πρωταθλημάτων του κόσμου, αλλά φαίνεται πως η ποδοσφαιρική Ελλάδα αποτελεί εξαίρεση. Η ΕΠΟ και η διοίκησή της προφανώς και γνωρίζουν πολύ καλά τι ορίζει και τι όχι η ευρωπαϊκή ομοσπονδία ποδοσφαίρου, αλλά καταφέρνει με πονηρό τρόπο να αποφεύγει οτιδήποτε της επιβάλλεται και που μπορεί να διαταράξει τα συμφέροντά της.

Την προηγούμενη εβδομάδα αναλύσαμε στην «Α» τον κορυφαίο ελιγμό της ΕΠΟ, αυτόν που αφορούσε την πρόσθετη διάταξη της Ελληνικής Ομοσπονδίας, περί «υποχρεωτικής» συμμετοχής τριών τουλάχιστον ποδοσφαιριστών για να κριθεί ύποπτο προς χειραγώγηση ένα παιχνίδι. Με λίγα λόγια, αν στήσουν ένα παιχνίδι δύο παίκτες, δεν το έχουν στήσει! Με αυτό το κόλπο, ένα σωρό υποθέσεις ύποπτων αγώνων που έστελνε η UEFA στην ΕΠΟ, με αναλύσεις επί αναλύσεων, ακόμη και με περιγραφές για το πώς κάποιοι παίκτες έκαναν παράξενα λάθη σε παιχνίδια με έντονο στοιχηματισμό, πήγαιναν στα σκουπίδια!

Στην πραγματικότητα, λοιπόν, και ενώ υπάρχουν ξεκάθαρες οδηγίες για το πώς η κάθε Ομοσπονδία εξετάζει, κρίνει και αποφασίζει για υποθέσεις στημένων αγώνων, η ΕΠΟ με την «εφεύρεσή» της έβγαζε καθαρό, πέραν κάθε αμφιβολίας, το ποδόσφαιρό μας και φυσικά τον εαυτό της! Και βεβαίως, εξέταζε τις περιπτώσεις στα πεταχτά και με το ζόρι ανακοίνωνε τα πορίσματα, προκειμένου να μη δημιουργείται μεγάλο σούσουρο…

Αυτή η πονηριά διαφοροποιεί τη μεθοδολογία καταπολέμησης των ύποπτων αγώνων, αλλά δεν είναι η μόνη παρερμηνεία των αρχών της UEFA και της FIFA. Η διοίκηση της ΕΠΟ αγνοούσε επιδεκτικά επί χρόνια τρεις σημαντικές παραγράφους του καταστατικού λειτουργίας της UEFA, μεταφέροντας προφανώς ψευδείς πληροφορίες στην ευρωπαϊκή ομοσπονδία όταν αυτή ζητούσε συγκεκριμένα πορίσματα.

Επιτροπή Δεοντολογίας

Το πειθαρχικό σώμα της UEFA αποτελείται από έναν πρόεδρο και εννέα ακόμη μέλη, και είναι αρμόδιο για τις τιμωρίες εκείνων που μετέχουν σε μία διοργάνωση (παικτών, προπονητών και ενίοτε και παραγόντων). Οι αρμοδιότητες όμως της Επιτροπής δεν μένουν εκεί, καθώς καλούνται να κρίνουν και δεοντολογικά αν κάποιες πράξεις ταιριάζουν με το ιδεώδες του αθλητισμού, το προϊόν του ποδοσφαίρου και των εταιρειών που χορηγούν το σπορ. Πρόσφατο παράδειγμα, η τιμωρία του Πεπ Γκουαρντιόλα για το μήνυμα που έφερε στην μπλούζα του σε ματς του Champions League. Η UEFA το έκρινε αντιδεοντολογικό. Αντίθετα, στην Ελλάδα δεν υπάρχει καμία αρμόδια επιτροπή που να κάνει τέτοιους ελέγχους!

Σώμα Επιθεωρητών

Ξέφραγο αμπέλι ήταν και είναι η ΕΠΟ και, φυσικά, αν υπήρχε κάποιο Σώμα Επιθεωρητών, διάφορα… μικρά οικονομικά σκάνδαλα θα αποφεύγονταν, όπως για παράδειγμα ο διαγωνισμός για τους αγωνιστικούς χώρους των γηπέδων της Super League. Η ΕΠΟ αγνοεί πλήρως την ντιρεκτίβα της UEFA και της FIFA. H FIFA, αν μπορούσε, θα όριζε δικούς της ανθρώπους ανά χώρα, αλλά αυτό είναι ανέφικτο και γι’ αυτό επαφίεται στις καλές προθέσεις των εγχώριων Ομοσπονδιών. Στην Ελλάδα, φυσικά, δεν υφίσταται τέτοιο σώμα…

Κώδικας Ηθικής

Το τι θεωρούν ηθικό και τι όχι στην ΕΠΟ θέλει πολλή κουβέντα. Η UEFA ως γνωστόν δεν ανέχεται καν τη φιλολογία ή την υποψία ότι υπάρχει κάτι διεφθαρμένο και παράνομο και, ως εκ τούτου, ακολουθεί τον κώδικα ηθικής που λέει πως όποιος προσβάλλει τη φήμη και την ακεραιότητα του ποδοσφαίρου –αρκεί να διώκεται– πρέπει να αποβάλλεται από τον χώρο του ποδοσφαίρου.

Βέβαια, στην περίπτωσή μας, οι άνθρωποι της ΕΠΟ είναι αυτοί που εμπλέκονται με την… προσβολή της φήμης του ποδοσφαίρου, άρα αν θα έπρεπε να αποβάλουν κάποιους, θα ήταν τους ίδιους τους εαυτούς τους! Οπότε, μάλλον φυσιολογική είναι η μη εφαρμογή του κώδικα…

Το 2001 η UEFA επέβαλε στο καταστατικό της πως αν κάποιος είναι κατηγορούμενος για κακούργημα, θα εκπίπτει από το άθλημα μόνο με τη σύμφωνη γνώμη της ΕΠΟ. Υπάρχει, λοιπόν, υπό την ανέχεια της UEFA, μία ασάφεια την οποία εκμεταλλεύεται η Ελληνική Ομοσπονδία.

ΕΠΟ: Πολλή δουλειά, ποιοι όμως;

Όπως είναι φυσικό, μετά την τεράστια διάσταση που πήρε το θέμα σε όλο τον κόσμο, πλησιάζει η εποχή που μία νέα διοίκηση της ΕΠΟ, όποτε και αν αναλάβει, θα έχει τρομερή δουλειά. Θα έχει την υποχρέωση να αναδιαρθρώσει το ελληνικό ποδόσφαιρο και φυσικά να ξεκινήσει μία αρεστή συνεργασία με την UEFA και τη FIFA. Εννοείται πως οι εφαρμογές των παγκόσμιων ποδοσφαιρικών αρχών θα αποτελούν κανόνα για τη νέα ΕΠΟ, ενώ υποχρεωμένη θα είναι και η Ελλάδα να εμφανίσει στον ποδοσφαιρικό πλανήτη μία νέα διοίκηση με πρόσωπα εγνωσμένης αξίας, φιγούρες του ελληνικού ποδοσφαίρου που έχουν γράψει ιστορία και τυγχάνουν αναγνώρισης!

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα