Ελληνικό δικαστικό «όχι» στην Άγκυρα

 

Μία ημέρα μετά από τη δημοσιοποίηση από το ΑΠΕ-ΜΠΕ της είδησης ότι ο εισαγγελέως της Άγκυρας ζήτησε την έκδοση στη γειτονική χώρα Έλληνα πιλότου της Πολεμικής Αεροπορίας τον οποίο οι Τούρκοι κατηγορούν ότι τον Οκτώβριο του 1996 κατέρριψε ένα τουρκικό F-16 ήρθε το ελληνικό δικαστικό «Όχι».

Όπως εξηγούσαμε και στο χθεσινό ρεπορτάζ του iapopsi.gr, η Τουρκία ζητούσε μέσω δικαστικής συνδρομής να επιτραπεί στους συγγενείς του κυβερνήτη του μαχητικού να κινήσουν διαδικασία αποζημίωσης από τον Έλληνα πιλότο τον οποίο θεωρούν υπαίτιο της πτώσης του πολεμικού αεροπλάνου.

Σύμφωνα με τη διαδικασία, το σχετικό αίτημα της Εισαγγελίας της Άγκυρας διαβιβάστηκε στο αρμόδιο Τμήμα Εκδόσεων και Δικαστικών Συνδρομών της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών. Εν συνεχεία ο επικεφαλής του Τμήματος, εισαγγελέας Εφετών, Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, κίνησε άμεσα την κατά νόμον διαδικασία, ούτως ώστε η υπόθεση να γνωστοποιηθεί στο υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο κλήθηκε να απαντήσει με κριτήριο τις διεθνείς σχέσεις της χώρας, αν η ικανοποίηση ή μή του αιτήματος των τουρκικών Αρχών θα ασκήσει επιρροή στις σχέσεις της Ελλάδας με τρίτες χώρες.

Αποτέλεσμα; Βάσει της απάντησης του ελληνικού ΥΠ.ΕΞ. το Συμβούλιο Εφετών συνεδρίασε και τάχθηκε υπέρ της απόρριψης του τουρκικού αιτήματος δικαστικής συνδρομής και του κλεισίματος του σχετικού φακέλου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα