“Εμείς έχουμε εναλλακτική πρόταση”

Ο στόχος επετεύχθη. Αυτό λένε στην Σεβαστουπόλεως για την συζήτηση για το ασφαλιστικό στη Βουλή, όπου η κυβέρνηση όπως αναμενόταν ψήφισε τα μέτρα. Όμως στο Ποτάμι εκτιμούν πως ήταν το μοναδικό κόμμα, που ναι μεν ψήφισε όχι στο νόμο-έκτρωμα του Κατρούγκαλου, αλλά ανέδειξε ότι υπάρχει κι άλλη λύση.
Ο λόγος για το μεικτό σύστημα με τρεις πυλώνες που έχει υιοθετηθεί σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ανέδειξε στην ομιλία του ο Σταύρος Θεοδωράκης, τονίζοντας πως είναι η μόνη βιώσιμη λύση για το ασφαλιστικό τη χορήγηση μιας χαμηλής ενιαίας σύνταξης από το κράτος σε όλους ανεξαιρέτως τους δικαιούχους, αλλά παράλληλα και τη δυνατότητά να αυξάνεται αυτή η σύνταξη αναλόγως των εξατομικευμένων κρατήσεων που θα έχουν συναποφασισθεί ανά κλάδο εργαζομένων, όπως και την καθιέρωση της ιδιωτικής συμπληρωματικής ασφάλισης. Με απλά λόγια, το Ποτάμι αντιπροτείνει έναν συνδυασμό αναδιανεμητικού και κεφαλαιοποιητικού μοντέλου, προσθέτοντας όμως και την εθελοντική ιδιωτική ασφάλιση.
Όπως υποστηρίζουν στο Ποτάμι με την συγκεκριμένη πρόταση γίνεται:
– Άμεση σύνδεση των εισφορών με την κύρια σύνταξη. Αυτό διασφαλίζει τις επερχόμενες γενιές από τις αυθαιρεσίες των προηγούμενων γενιών. Ειδικά για τον ελεύθερο επαγγελματία και τον αυτοαπασχολούμενο, πρέπει να υπάρχει ευελιξία στο ύψος της εισφοράς που θα καταβάλει.
– Ο ίδιος θα αποφασίζει τι είναι πιο σημαντικό για αυτόν: μικρές εισφορές με μικρή σύνταξη ή μεγαλύτερες εισφορές με μεγαλύτερη σύνταξη. Γιατί υπάρχει το εύλογο ερώτημα: ποιος θα πληρώσει από αύριο μεγάλες εισφορές μέσα σε αυτή την κρίση; Όταν είναι να πάρει – αν θα πάρει – χαμηλή σύνταξη; Αυτό είναι κίνητρο εισφοροδιαφυγής.
Η πρόταση του Ποταμιού βάζει τέλος στην υποκρισία. Περιορίζει τις ρευστές υποσχέσεις του Κράτους και έτσι φροντίζει τους ασθενέστερους που βάλλονται πάντα περισσότερο από την αθέτηση των υποσχέσεων. Για τις κύριες συντάξεις θα πληρώνουν όλοι περίπου το μισό από αυτό που πληρώνουν σήμερα. Τα υπόλοιπα χρήματα θα μπορούν να διοχετεύονται σε νέα επαγγελματικά ταμεία και να επενδύονται στην πραγματική οικονομία.
Στην Σεβαστουπόλεως πάντως θεωρούν ότι παρά την ψήφιση του νομοσχεδίου τίποτα δεν έχει κριθεί με την αξιολόγηση και γι’ αυτό το λόγο στις 16 Μαΐου έχει προαναγγελθεί ευρεία συνάντηση των 300 αντιπροσώπων του κόμματος στην Αθήνα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα