“Εμείς δεν θα αφήσουμε να σπάσει η στάμνα”

Παρέμβαση στην κόντρα της κυβέρνησης με το Βερολίνο και δη με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με αφορμή την συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, έκανε από το Βερολίνο όπου βρέθηκε για να συμμετάσχει σε συνέδριο του SPD, η Φώφη Γεννηματά.

«Εμείς οι PES_PSE δεν θα αφήσουμε τη στάμνα να σπάσει», έγραψε στα social media, απαντώντας ευθέως στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας και το περιβόητο πια παράδειγμά του με την στάμνα που πηγαίνει στην πηγή πριν σπάσει. «Αλληλεγγύη και μεταρρυθμίσεις είναι η απάντηση στη λιτότητα και τις ιδεοληψίες», συνέχισε, δίνοντας το στίγμα των πιστεύω, τόσο της ίδιας και του ΠΑΣΟΚ όσο όμως και των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, ακόμα και των Γερμανών Σοσιαλιστών που εκφράζονται κυρίως μέσα από το SPD.

Στο πλευρό της Ελλάδας στο προσφυγικό θα σταθούν οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες, σύμφωνα με τη διαβεβαίωση που έδωσαν κορυφαία στελέχη του SPD στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Η κ. Γεννηματά βρέθηκε στο Βερολίνο για να παραστεί στην έναρξη του ετήσιου συνεδρίου του SPD, κατόπιν πρόκλησης του προέδρου των Γερμανών Σοσιαδημοκρατών και αντικαγκελαρίου της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Το θέμα του συνεδρίου είναι η αλληλεγγύη των σοσιαλιστών, απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό των συντηρητικών.

Κατά την παραμονή της στο Βερολίνο η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε συναντήσεις με τους Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, Μάρτιν Σούλτς (πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου), Φράνκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ (υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας), Μπόγιαν Πάϊτιτς (πρόεδρος της κυβέρνησης της Βοϊβοντίνα και πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος της Σερβίας), Ζίτα Γκουρμάι (επικεφαλής των γυναικών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος), Mάσιμο Ντ΄Αλέμα (πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας), Λουίς Ινάσιο Λούλα Ντα Σίλβα (τ. Πρόεδρο της Βραζιλίας). Επίσης συναντήθηκε με την Αϊντάν Εζογκούζ, υπουργό Μετανάστευσης, Προσφύγων & Ενσωμάτωσης της Γερμανίας, με την οποία συζήτησε όλες τις πτυχές του προσφυγικού προβλήματος, καθώς και με τον Άξελ Σέφερ, αντιπρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του SPD και υπεύθυνου για τα Ευρωπαϊκά Θέματα και την Οικονομική Συνεργασία.

Επιθέσεις
Την ίδια ώρα πάντως, η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν χάνει ευκαιρία να επιτεθεί στην κυβέρνηση για τις επιλογές της. Σε αυτό το πλαίσιο κατηγορούν για συντεχνιακή λογική τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη, που παρά τα όσα περί του αντιθέτου είχε υποσχεθεί, πέρασε «αιφνιδιαστικά από το παράθυρο», όπως λένε, στην Ολομέλεια της Βουλής τις τροπολογίες για τον τρόπο επιλογής διευθυντών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Σε ανακοίνωσή του ο υπεύθυνος ΚΤΕ Παιδείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, κατηγορεί τον υπουργό Παιδείας ότι «ενδιαφέρεται μόνο για την πλήρη κομματικοποίηση της εκπαίδευσης και αδιαφορεί παντελώς για την συναίνεση στα μείζονα ζητήματα του χώρου».

Αντιστοίχως, για «μεταφορά του προβλήματος» από την Ειδομένη στην Αθήνα μιλούν για τη χθεσινή κίνηση της κυβέρνησης να μεταφέρει μετανάστες από την Ειδομένη στην πρωτεύουσα με λεωφορεία, χωρίς όμως να έχει σχέδιο, όπως της καταλογίζουν, για την προσωρινή έστω διαμονή, τη δυνατότητα υποβολής αιτήματος ασύλου ή την επαναπροώθηση των ανθρώπων αυτών.

Να παρουσιάσει άμεσα σχέδιο για την υγεία κάλεσε την κυβέρνηση ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Θοδωρής Παπαθεοδώρου, μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπήΌπως είπε αντί να «ξηλώνουν τους διοικητές, ας παρουσιάσουν σχέδιο για την υγεία».

«Η αξιολόγηση των διοικητών των νοσοκομείων ήταν διαβλητή. Είναι παρέμβαση στις διοικήσεις των νοσοκομείων», πρόσθεσε.  Όπως εξήγησε «η μείωση της νοσοκομειακής δαπάνης έχει φέρει τα νοσοκομεία σε οριακό σημείο. Τα αποθεματικά των νοσοκομείων τα έχει πάρει η προηγούμενη διακυβέρνηση. Από την πρώτη φορά Αριστερά ξεκίνησε το ξεχαρβάλωμα των νοσοκομείων. Δεν εξορθολογίστηκαν οι προϋπολογισμοί. Το σύστημα υγείας έχει κρασάρει».

Ο κ. Παπαθεοδώρου είπε πως «χρειάζεται σχεδιασμός στα νοσοκομεία. Δεν υπάρχει πολιτική υγείας. Χρειάζεται ισορροπία μεταξύ μείωσης δαπανών και διασφάλισης αγαθού υγείας. Δεν προστατεύονται οι αδύναμοι. Οι ασθενείς οι ίδιοι αγοράζουν υλικό νοσοκομειακό».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα