«Εμείς είμαστε η Κεντροαριστερά»

«Οι διαδικασίες ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς περνούν μόνο μέσω της Δημοκρατικής Συμπαράταξης». Αυτό υποστηρίζουν στη Χαριλάου Τρικούπη ακόμη και αυτοί που διαφωνούν με τη στρατηγική της Φώφης Γεννηματά, ως απάντηση στον φορέα που ετοιμάζουν οι πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ και πιθανότατα θα ενταχθεί σε αυτόν και το Ποτάμι.

 

Της Ευαγγελίας Τζαβάρα

 

Στη Χαριλάου Τρικούπη ποντάρουν πολλά στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, και μάλιστα δεν είναι λίγοι όσοι υποστηρίζουν πως θα αποτελέσει το νέο όχημα, ώστε το ΠΑΣΟΚ να βρεθεί εκ νέου σε τροχιά εξουσίας. Σε αυτή την κατεύθυνση προγραμματίζεται και το ιδρυτικό συνέδριο του νέου φορέα εντός του 2017, ενώ αναπτύσσεται και η ρητορική γύρω από το εθνικό σχέδιο για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Στόχος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, μάλιστα, είναι η επαναφορά της Κεντροαριστεράς σε τροχιά κυβερνητικής εξουσίας, όπως λένε στελέχη της, απαντώντας στα σενάρια που θέλουν τον φορέα κυβερνητικό συμπλήρωμα της Ν.Δ. σε περίπτωση νίκης της στις επικείμενες εκλογές. «Στόχος μας είναι η κυβερνώσα κεντροαριστερά, και όχι να γίνουμε το συμπλήρωμα κάποιου», δήλωσε προ ημερών ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης, επιμένοντας πως η δουλειά που γίνεται στη Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν είναι παρά η ανάδειξη και η προώθηση ολοκληρωμένης προγραμματικής πρότασης, που «αλλάζει τους συσχετισμούς σήμερα στην κοινωνία και αύριο στη Βουλή», όπως λέει.

Την ίδια ώρα, πάντως, στη Χαριλάου Τρικούπη, παρακολουθούν στενά τις διεργασίες ίδρυσης νέου κόμματος από πρώην κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων πρώην υπουργοί, όπως η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Γιώργος Φλωρίδης, ο Γιάννης Ραγκούσης, που δείχνουν να είναι και σε πλήρη συνεννόηση με τον Σταύρο Θεοδωράκη. Το ψέγουν, ωστόσο, κυρίως όσον αφορά στους πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ που θεωρούν ότι απαρνιούνται το κόμμα που τους ανέδειξε. «Καθένας έχει το δικαίωμα ίδρυσης ενός πολιτικού φορέα. Παρ’ όλα αυτά ακούγεται παράδοξο ότι πολιτικοί που ήταν πάνω από 20 χρόνια βουλευτές και υπουργοί του ΠΑΣΟΚ σήμερα να απαρνούνται την ιστορία του», δήλωσε με νόημα ο κ. Χρηστίδης. Διαβεβαίωσε, μάλιστα, πως σε κάθε περίπτωση η Δημοκρατική Συμπαράταξη προχωράει με σχέδιο και δυναμική που της δίνουν οι συναντήσεις με χιλιάδες ανθρώπους κάθε μέρα, για την ανασυγκρότηση τόσο του χώρου, όσο και της ίδιας της χώρας.

Με αυτό τον τρόπο τα στελέχη της ηγετικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ κλείνουν κάθε υπόνοια για συμπόρευση, καθώς στο κείμενο που αναμένεται να κυκλοφορήσει συνοδευόμενο από δεκάδες υπογραφές για την ίδρυση του νέου φορέα εντός του Ιανουαρίου, αναμένεται να υπάρχει πρόσκληση προς τους όμορους χώρους, μεταξύ των οποίων και η Δημοκρατική Συμπαράταξη για κοινή πορεία. Αυτή θα υπονοεί τη διάλυση των υπαρχόντων κομμάτων, όπως το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Αριστερά, αλλά ακόμα και του όλου φορέα που έχουν από κοινού με τις Κινήσεις Πολιτών συγκροτήσει και τη δημιουργία από κοινού νέου κόμματος. Κάτι που στη Χαριλάου Τρικούπη δεν συζητούν καν.

Πάντως δεν λείπουν και οι διαφωνίες και οι εντάσεις στη Χαριλάου Τρικούπη. Για παράδειγμα, ακούγεται έντονα ότι οι σχέσεις ανάμεσα στην πρόεδρο του Κινήματος, Φώφη Γεννηματά, και τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, Στέφανο Ξεκαλάκη, περνούν από «χίλια κύματα», καθώς υπάρχουν διαφωνίες για το τι μέλλει γενέσθαι με το ιδρυτικό συνέδριο του νέου φορέα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Στην πολυσέλιδη διακήρυξη, πάντως, που έδωσε στη δημοσιότητα η ΔΗ.ΣΥ. έκανε λόγο για συνέδριο εντός του 2017 με στόχο τη συγκρότηση ενιαίου πολιτικού φορέα. Ωστόσο, μια αναφορά περί αυτονομίας των σχημάτων έκανε πολλούς να θυμηθούν τις… συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Μεταγραφές βουλευτών

Από την 1η Ιανουαρίου ξεκινά και επισήμως η μεταγραφική περίοδος στο ποδόσφαιρο και, όπως δείχνουν τα πράγματα, και στο ΠΑΣΟΚ ετοιμάζονται να εισέλθουν στο παζάρι. Όχι, δεν θα κινηθούν για ποδοσφαιριστές, αλλά σε πρώτη φάση για να μεταγράψουν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης βουλευτές προερχόμενους από άλλα κόμματα, οι οποίοι έχουν ανεξαρτητοποιηθεί. Γι’ αυτόν τον λόγο και την Τετάρτη πριν από τα Χριστούγεννα ζήτησαν ονομαστική ψηφοφορία για το πάγωμα της αύξησης του ΦΠΑ, ώστε να στείλει ένα μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η παράταξη είναι ζωντανή κι έτοιμη να επανέλθει.

Το αίτημα της ονομαστικής ψηφοφορίας υπέγραψαν εκτός από τους «πράσινους» και ο Αχμέτ Ιλχάν από το Ποτάμι, αλλά και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Λεωνίδας Γρηγοράκος (πρώην ΠΑΣΟΚ),  Δημήτρης Καρράς (πρώην Ένωση Κεντρώων) και ο Στάθης Παναγούλης (πρώην ΣΥΡΙΖΑ και πιο παλιά πρώην ΠΑΣΟΚ). Κατά πληροφορίες, ως θετική έκριναν την πρωτοβουλία και οι ανεξάρτητοι προερχόμενοι από το Ποτάμι, Κατερίνα Μάρκου και Χάρης Θεοχάρης. Ο τελευταίος μάλιστα άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στο Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Αλλά και το όνομα της Κατερίνας Μάρκου έχει «παίξει» ως πιθανή μεταγραφή στη Δημοκρατική Συμπαράταξη όταν άφησε πίσω της το Ποτάμι. Η προοπτική αυτή είχε προκαλέσει –κατά πληροφορίες–εκνευρισμό στον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Αρβανιτίδη που εκλέγεται στη Β΄ Θεσσαλονίκης

Στο στόχαστρο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης βρίσκεται και ο Αχμέτ Ιλχάν. Ο βουλευτής μεταφέρει μαζί του πολλούς ψηφοφόρους της μουσουλμανικής μειονότητας σε ένα νομό (Ροδόπη) που η Χαριλάου Τρικούπη δεν έχει εκπρόσωπο. Η στήριξη της πρότασης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης από τον κ. Ιλχάν θεωρήθηκε ως μια πρώτη κίνηση προσέγγισης, όταν μάλιστα ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος κατέστησε σαφές ότι το αίτημα του κόμματός του είχε στόχο να «αδειάσει» τη Ν.Δ., το Ποτάμι και την Ένωση Κεντρώων, που μετέβαλαν στάση και από την αποχή ή το «παρών» στην καταβολή του επιδόματος για τους συνταξιούχους, σύρθηκαν στο «ναι» της μη αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά.

Στελέχη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δεν κρύβουν ότι το κόμμα θα ήταν δύσκολο να πει «όχι» στην επιστροφή του Λεωνίδα Γρηγοράκου, αλλά και σε μια ενδεχόμενη συνεργασία με τον κ. Καρρά. Οι πιο αισιόδοξοι ελπίζουν ότι το τέλος των διεργασιών αυτών μπορεί να φέρει νέους βουλευτές στην Κοινοβουλευτική Ομάδα καθιστώντας τη Δημοκρατική Συμπαράταξη τρίτη δύναμη στην παρούσα Βουλή.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα