Εμφύλιος ante portas…

Η λέξη «εξωστρέφεια» χρησιμοποιείται τα τελευταία 24ωρα ολοένα και περισσότερο, τόσο από τη Φώφη Γεννηματά, όσο και από κεντρικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για ένα άρτιο συνέδριο της ΔΗΣΥ το τριήμερο 30 Ιουνίου – 2 Ιουλίου. Ωστόσο, τα όσα έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα μάλλον σε εμφυλιοπολεμική εσωστρέφεια παραπέμπουν…

 

Του Μιχάλη Κωτσάκου

 

Κατ’ αρχάς στο ΠΑΣΟΚ, δίχως να το σχολιάσουν επισήμως, μάλλον τους προξένησε αλγεινή εντύπωση τα όσα έγιναν στη συνδιάσκεψη των Κινήσεων για τη Σοσιαλδημοκρατία, με τις παραιτήσεις και τα κείμενα που τέθηκαν προς ψήφιση. Κάποιοι συνωμοσιολόγοι εντός της Χαρ. Τρικούπη έσπευσαν να εμπλέξουν το δίδυμο Ανδρουλάκη Ξεκαλάκη. Διαφορετικά, δεν μπορεί να εξηγηθεί η πρεμούρα της ηγετικής ομάδας να ζητηθεί από τον καρατομηθέντα γραμματέα να αφήσει το γραφείο του στη Χαριλάου Τρικούπη. Όταν μάλιστα όλοι γνωρίζουν ότι η αποπομπή του προσκρούει στο καταστατικό.

Όπως, λοιπόν, γίνεται αντιληπτό, η εξωστρέφεια που ονειρεύεται η ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ πολύ δύσκολα θα υλοποιηθεί, τόσο στην πορεία προς το συνέδριο της ΔΗΣΥ, όσο και τις ημέρες εκείνες, παρά το γεγονός ότι το σώμα του συνεδρίου είναι απόλυτα ελεγμένο.

Ήδη η απάντηση που έδωσε ο Στέφανος Ξεκαλάκης στον Νίκο Σαλαγιάννη, όταν του ζήτησε να αδειάσει το γραφείο του γραμματέα, δείχνει ότι το δίδυμο δεν πρόκειται να χαμηλώσει τους τόνους, όσο οι συνεργάτες της κας Γεννηματά επιλέγουν να διοικούν γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων τους το καταστατικό και τη λογική.

Ο κ. Ξεκαλάκης απάντησε με επιστολή στον κ. Σαλαγιάννη, στην οποία θέτει πολιτικά ερωτήματα. Σε αυτή κάνει λόγο για πρωτοφανές κλίμα εκφοβισμού κατά του προσώπου του και των συνεργατών του. Επίσης, αναφέρεται σε ανθρώπους που έχουν απομυζήσει οικονομικά και πολιτικά το ΠΑΣΟΚ και τώρα σπιλώνουν πρόσωπα και συνειδήσεις. Καλεί τον κ. Σαλαγιάννη να βγάλει στο φως απολαβές και λογαριασμούς για τους πάντες και τα πάντα για να διαπιστωθεί «ποιοι ζουν για το ΠΑΣΟΚ και ποιοι ζουν από το ΠΑΣΟΚ».
Επιπλέον, θέτει τέσσερα ζητήματα:
1. Το ποιοι οδήγησαν το ΠΑΣΟΚ στην πολιτική και οικονομική χρεοκοπία, ώστε οι συντελεστές αυτών των γεγονότων να μην έχουν ρόλο πρωταγωνιστή, ή ακόμα και συμμετοχή στο νέο εγχείρημα.
2. Την τοποθέτηση όλων ως προς τη θέση και σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με το νέο εγχείρημα. Υπάρχουν στο ΠΑΣΟΚ, όπως φημολογείται, στελέχη που πιστεύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει θέση στη μεγάλη προοδευτική παράταξη;
3. Τη στάση των προβεβλημένων στελεχών απέναντι στο ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με τη Νέα Δημοκρατία. Πώς θα έβλεπαν μετεκλογικά μια αντίστοιχη διαδικασία μ’ αυτή που διεξάγει το SPD, προσαρμοσμένη στα δικά μας συνταγματικά χρονικά δεδομένα, έτσι ώστε η όποια συνεργασία να είναι απόφαση όλων των μελών και όχι μόνο της κοινοβουλευτικής ομάδας;
4. Το τι κόμμα θέλουμε. Ένα κόμμα που για τα πάντα θα αποφασίζει ο πρόεδρος και το περιβάλλον του, ή ένα κόμμα που θα έχουν ρόλο και λόγο τα μέλη και οι φίλοι του; Ένα κόμμα που θα διεκδικήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στις επόμενες εκλογές, ή που απλά θα περιορισθεί σε ρόλο κομπάρσου και θα βολευτεί κάνοντας τις 17 έδρες 34;

 

Η προετοιμασία του συνεδρίου

Κι ενώ η σύγκρουση λαμβάνει διαστάσεις εμφυλίου, μια ομάδα στελεχών έχει αρχίσει την προεργασία για το έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο δεν θεωρείται εφικτή η πραγματοποίησή του πριν από τον Οκτώβριο. Αντίθετα, σε ό,τι αφορά το συνέδριο της ΔΗΣΥ, υπάρχει μεγάλη κινητικότητα και το αμέσως επόμενο διάστημα έχουν προγραμματιστεί μια σειρά από εκδηλώσεις. Κατ’ αρχάς, η ίδια η κα Γεννηματά πρόκειται να πραγματοποιήσει περιοδεία στην περιφέρεια, με πρώτους σταθμούς την Ημαθία, τη Φθιώτιδα, τη Λάρισα αλλά και την Ιθάκη. Παράλληλα, αναμένεται να οργανωθούν εκδηλώσεις και εντός του Λεκανοπεδίου.

Σε ένα δεύτερο επίπεδο, κλιμάκια στελεχών της ΔΗΣΥ θα βρεθούν σε κάθε γωνιά της χώρας για την ενεργοποίηση ευρέος διαλόγου για τις πολιτικές θέσεις της Συμπαράταξης, για τα επόμενα βήματα μετασχηματισμού σε ενιαίο φορέα, για το σχέδιο «Ελλάδα», που αφορά την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Παράλληλα, προγραμματίζονται θεματικές ημερίδες για τους θεσμούς, το κράτος δικαίου, το κοινωνικό κράτος, την παιδεία, την πρωτογενή παραγωγή, προκειμένου και εκεί να ακουστούν απόψεις και να συνδιαμορφωθούν θέσεις.

Στη Χαριλάου Τρικούπη δίνουν μεγάλη βαρύτητα στη διαμόρφωση του προγράμματος «Ελλάδα», καθώς θεωρούν ότι η παραγωγική ανασυγκρότηση αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για την ουσιαστική έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση. Έτσι, τα Σαββατοκύριακα 10-11 Ιουνίου και 17-18 Ιουνίου πρόκειται να πραγματοποιηθούν αναπτυξιακές περιφερειακές ημερίδες στις έδρες των 12 περιφερειών σε ολόκληρη τη χώρα. Κατά τι διαφορετικός είναι ο σχεδιασμός για την Αττική, όπου πιθανότατα θα γίνουν δύο διαφορετικές εκδηλώσεις, με ξεχωριστή εκείνη του Πειραιά, δεδομένων των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του μεγαλύτερου λιμένος της χώρας, όσον αφορά τις αναπτυξιακές προοπτικές.

Είναι σαφής η επιδίωξη της ηγετικής ομάδας της ΔΗΣΥ να σηματοδοτηθεί η φυγή προς τα εμπρός και να μην ανακυκλώνεται η εσωστρέφεια που εμφανίσθηκε στο ΠΑΣΟΚ με τη μορφή αμφισβήτησης των επιλογών της ηγεσίας του κόμματος. Από την πλευρά των υπολοίπων φορέων που εκπροσωπούνται στη ΔΗΣΥ, και ιδιαίτερα από τις Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία, εκδηλώθηκε ανησυχία για το ενδεχόμενο η εσωκομματική αντιπαράθεση στο ΠΑΣΟΚ να δημιουργήσει προβλήματα συνολικά στο εγχείρημα. Από το περιβάλλον της κας Γεννηματά δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι όλα είναι υπό έλεγχο και ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο να παραταθεί και να επεκταθεί αυτή η εσωκομματική αντιπαράθεση.

Την ίδια στιγμή, στην πορεία προς το συνέδριο της ΔΗΣΥ, ο επικεφαλής της ΔΗΜ.ΑΡ., Θανάσης Θεοχαρόπουλος, σταθερά επαναφέρει το θέμα υιοθέτησης νέου σήματος αλλά και καθορισμού ενός σαφούς οδικού χάρτη για την πραγματοποίηση του συνεδρίου μετασχηματισμού της ΔΗΣΥ σε ενιαίο πολιτικό φορέα εντός του τρέχοντος έτους.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα