Νέα πρόσκληση ετοιμάζει ο Θεοδωράκης

«Η νίκη του Μακρόν ανοίγει τον δρόμο σε όλους τους μεταρρυθμιστές, σε όλους τους λογικούς πολιτικούς σε όλη την Ευρώπη». Με αυτό το σκεπτικό ο Σταύρος Θεοδωράκης σε όλες τις τελευταίες παρεμβάσεις του κάνει λόγο για μία μεγάλη εκσυγχρονιστική και ριζοσπαστική δύναμη του Κέντρου, η οποία θα πείσει τους πολίτες ότι μπορεί να τους βγάλει από το αδιέξοδο.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Ο επικεφαλής του Ποταμιού αυτές τις ημέρες νιώθει δικαιωμένος και για κάτι άλλο: ότι ήταν ο μόνος από τους πολιτικούς αρχηγούς, ο οποίος ακόμη κι όταν το Μαξίμου διέρρεε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, αυτός επέμενε ότι η αξιολόγηση θα κλείσει.  «Θα μείνουν όσο μπορούν στις καρέκλες τους ψηφίζοντας τα πάντα για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί ακόμη και σήμερα τους φαίνεται απίστευτο ότι βρίσκονται στην εξουσία και, δεύτερον, γιατί ξέρουν πως οποτεδήποτε, πια, κι αν γίνουν εκλογές θα συντριβούν», έλεγε στους συνομιλητές του.

Εξάλλου με βάση αυτό το σκεπτικό ο Στ. Θεοδωράκης, παρά τις αφόρητες πιέσεις που δέχθηκε από την Ώρα Αποφάσεων, αρνήθηκε να ανακοινώσει τις αποφάσεις του. Αντίθετα εξακολουθεί να πιστεύει ότι ο χρόνος θα λειτουργεί προς όφελος του Ποταμιού και όχι σε βάρος του, όπως οι περισσότεροι νομίζουν. Κι αυτό διότι, όπως εξηγεί στους συνομιλητές του, «τους επόμενους μήνες θα γίνεται ολοένα και ευκρινέστερο ότι το Ποτάμι είναι το μόνο κόμμα που μπορεί να παίξει τον ρόλο του μεταρρυθμιστικού καταλύτη», εκτιμώντας παράλληλα ότι στην Κεντροαριστερά θα υπάρξουν σύντομα νέες αναταράξεις.

 Με το βλέμμα στο ΠΑΣΟΚ

Ήδη στη Σεβαστουπόλεως υποστηρίζουν ότι το σχέδιο της Φώφης Γεννηματά δεν θα περάσει, καθώς ήδη οι διαμαρτυρίες για τον τρόπο διεξαγωγής του συνεδρίου δείχνουν ότι θα υπάρξουν τεράστιες διαρροές από το ΠΑΣΟΚ, καθώς ο βασικός στόχος της Χαριλάου Τρικούπη δεν είναι να υπάρξει ένας νέος πολιτικός φορέας, αλλά ένα «ΠΑΣΟΚ plus». Κι όπως τονίζει ο Στ. Θεοδωράκης, όσο καλή διάθεση να έχουν οι ισορροπιστές του Κινήματος (όπως ο Κώστας Σκανδαλίδης), θεωρείται απίθανο να ανατρέψουν την οργή που φουντώνει στη βάση.

Ο κ. Θεοδωράκης εκτιμά ότι υπάρχει τεράστιο χάσμα απόψεων στο ΠΑΣΟΚ ανάμεσα στα στελέχη που πιστεύουν στην ανάγκη γενναίων μεταρρυθμίσεων και στην ηγετική ομάδα που κατά τον ίδιο απλά κάνει κάποιους τακτικισμούς για να ανακτήσει παλιούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που στράφηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ. Στη Σεβαστουπόλεως θεωρούν ότι είναι θέμα χρόνου να εκδηλωθεί μια γενικευμένη πια αμφισβήτηση της Φ. Γεννηματά όχι μόνον από τη λεγόμενη ομάδα των νέων του ΠΑΣΟΚ (Ανδρουλάκης, Ξεκαλάκης, με τους οποίους συνομιλεί ο επικεφαλής του Ποταμιού), αλλά και από στελέχη όπως ο Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος εμφανώς πλέον κινείται προτείνοντας μια άλλη λύση για το μέλλον του χώρου.

Έχοντας προφανώς όλα αυτά στο μυαλό του ο κ. Θεοδωράκης, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, σκοπεύει να κάνει ακόμα μια προσπάθεια συνένωσης του μεταρρυθμιστικού χώρου. Και θα το κάνει με μια έσχατη πρόσκληση που θα απευθύνει όχι μόνον στους «3» (Άννα Διαμαντοπούλου, Γιάννη Ραγκούση και Γιώργο Φλωρίδη), αλλά και σε όσα στελέχη του ΠΑΣΟΚ αισθάνονται ότι πνίγονται από τις ίσες αποστάσεις που κρατά η κα Γεννηματά ανάμεσα στη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Με απλά λόγια, ο κ. Θεοδωράκης θα διαμηνύσει σε όλους τους δυνάμει ενδιαφερόμενους το εξής απλό: «Αν συμφωνούμε στις αυτονόητες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στη χώρα, ξέροντας πια ότι δεν μπορεί να τις κάνει, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε και η Ν.Δ. μόνη της, ας πάμε αύριο κιόλας να εκλέξουμε τον αρχηγό ενός πραγματικά νέου κεντρώου κόμματος και ποσώς με ενδιαφέρει να είμαι εγώ ο επικεφαλής του».

Στροφή στην περιφέρεια

Παράλληλα με τα παραπάνω, ο Στ. Θεοδωράκης θα ηγηθεί της εκστρατείας του Ποταμιού να ανασυγκροτήσει τις δυνάμεις του στην περιφέρεια. Ο ίδιος μπορεί να ενοχλείται που στις δημοσκοπήσεις το Ποτάμι βρίσκεται κάτω από το ψυχολογικό όριο του 3%, αλλά θεωρεί ότι λίαν συντόμως αυτή η εικόνα θα αλλάξει.

Ο κ. Θεοδωράκης, έχοντας συνειδητοποιήσει ότι το μεγάλο πρόβλημα του Ποταμιού σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις που μετείχε ήταν τα πολύ χαμηλά ποσοστά του στην επαρχία, προσπαθεί να αναδιοργανώσει πλήρως τις δράσεις του κόμματός του στην περιφέρεια. Και ο τρόπος που λειτουργούν τα δύο στελέχη που έχουν αναλάβει τον σχετικό συντονισμό, ο νέος γραμματέας του κόμματος Γιώργος Γκαρής και ο βουλευτής Γιώργος Μαυρωτάς, έχουν ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Αφού εντοπίζουν μέσω εθελοντών του Ποταμιού προβλήματα που απασχολούν τους κατοίκους μιας περιοχής, τα φέρνουν στις τομεακές ομάδες του κόμματος και, αν βρουν λύση, παρεμβαίνουν επί τόπου μέσω των στελεχών του κόμματος. Λίγοι ίσως γνωρίζουν ότι χάρη σε μια πρόταση του Ποταμιού αμβλύνθηκαν προσφάτως οι αντιδράσεις που υπήρχαν στην Καβάλα για το πέρασμα του αγωγού ΤΑΠ από την περιοχή. Με τον ίδιο αθόρυβο τρόπο λειτουργεί το κόμμα σε πολλές ακόμη πόλεις της χώρας. Στις 20 Μαΐου, λ.χ., διοργανώνει στο Ηράκλειο της Κρήτης ημερίδα με θέμα τον ιατρικό τουρισμό, ή πιο σωστά το Ποτάμι έχει καλέσει ειδικούς για να «διδάξουν» στους Κρητικούς πώς θα κατορθώσουν να φέρουν στο νησί το τεράστιο ιατρικό τουριστικό ρεύμα που έχασε η Αττάλεια λόγω της αστάθειας στην Τουρκία.
Ανάλογες δράσεις, που εκτιμούν στο Ποτάμι ότι το διαφοροποιεί από όλα τα άλλα κόμματα, ετοιμάζονται και για την πρωτεύουσα. Σύντομα θα παρουσιαστεί πρότζεκτ ανάπλασης των Εξαρχείων, ενώ θα ακολουθήσει και πρωτοβουλία αποκατάστασης για το Πεδίον του Άρεως.

Ομάδα για το χρέος

Την ανάγκη οι πολιτικές δυνάμεις να ομονοήσουν, έστω ως προς τον τρόπο που πρέπει να διευθετηθεί το πρόβλημα του δημοσίου χρέους, επεσήμανε ο Σταύρος Θεοδωράκης, προκαλώντας τον πρωθυπουργό να καλέσει την αντιπολίτευση και να συμφωνηθεί από κοινού το πώς πρέπει να χειριστεί η χώρα το θέμα το αμέσως επόμενο διάστημα. «Είναι απαραίτητο να δουλέψουμε μεθοδικά και να κάνουμε όλοι μαζί μια πατριωτική πρόταση για το χρέος», είπε σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ενώ συνεργάτες του διευκρίνιζαν λίγο αργότερα ότι το Ποτάμι θεωρεί εθνικά αναγκαίο να συσταθεί από τη Βουλή μια επιτροπή ειδικών για να καταλήξει σε προτάσεις κοινής αποδοχής και, αν χρειαστεί, να συγκληθεί ακόμη και συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για να τις επικυρώσει.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα