Ενίσχυσε το προφίλ του ο Κυριάκος

Ικανοποίηση επικρατεί στη Νέα Δημοκρατία σε ότι αφορά τα αποτελέσματα της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Άγκελα Μέρκελ.
Σε μία συγκυρία που η κυρίαρχη τάση στην Ευρώπη θέλει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, την αποτροπή κραδασμών και, συνεπώς, τη δημιουργία θετικού περιβάλλοντος ενόψει του δημοψηφίσματος για το Grexit, ο Πρόεδρος της Ν.Δ. επιδιώκει να οικοδομήσει τη δική του εικόνα ως ενός αξιόπιστου εν δυνάμει Πρωθυπουργού, προκειμένου με αυτό τον τρόπο να μπει ως κυρίαρχη εναλλακτική στα σχέδια των Ευρωπαίων.
Ο κ. Μητσοτάκης εκμεταλλεύτηκε τη χθεσινή συνάντηση προκειμένου να υπογραμμίσει προς τη γερμανίδα Καγκελάριο την ανάγκη αλλαγής του ακολουθούμενου μείγματος πολιτικής στην Ελλάδα με ένα νέο που θα συνδυάζει ταχεία προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και παράλληλα μείωση των δαπανών του δημοσίου και των φορολογικών συντελεστών. Πρόκειται για το σχέδιο 4%+2% (4% ετήσια αύξηση του ΑΕΠ, 2% πρωτογενές πλεόνασμα) προκειμένου μέχρι και το 2021 να έχει αποκατασταθεί, σε σημαντικό βαθμό, η απασχόληση και να έχει προχωρήσει η αποκλιμάκωση της βαριάς φορολόγησης που πλήττει πολίτες και επιχειρήσεις.
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης επεδίωξε να ροκανίσει και την όποια αξιοπιστία του κ. Τσίπρα, όχι μόνον ως συνομιλητή αλλά, κυρίως, ως ικανού να υλοποιήσει το πακέτο μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία. Επιφυλακτικός για τις επιδόσεις της κυβέρνησης εμφανίστηκε ο κ. Μητσοτάκης και στο άλλο μεγάλο ζήτημα που απασχόλησε τη συνάντησή του με την Άγκελα Μέρκελ, το μεταναστευτικό. Χαρακτήρισε προβληματική την τακτική της κυβέρνησης, θεωρώντας ότι διόγκωσε το πρόβλημα. Το μεταναστευτικό, άλλωστε, μοιάζει να απασχολεί, σε αυτή τη συγκυρία, περισσότερο το Βερολίνο ενόψει των εκλογών αλλά και της κλιμάκωσης των ρατσιστικών αντιδράσεων στο εσωτερικό της χώρας.
Τί πέτυχε ο κ. Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή συνάντηση; Προφανώς όχι την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης Τσίπρα, μέσω της άρσης της εμπιστοσύνης των εταίρων προς τον Αλέξη Τσίπρα. Άλλωστε, η στρατηγική των Ευρωπαίων αλλά και των ΗΠΑ υπερβαίνει κατά πολύ το πρόσωπο του πρωθυπουργού, ειδικά από τη στιγμή που ο νυν μοιάζει να υλοποιεί το σύνολο των βασικών απαιτήσεων των δανειστών, όπως για παράδειγμα ο κόφτης και το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων. Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Ν.Δ. έστειλε το μήνυμα ότι ο ίδιος είναι ο φορέας των μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα και ότι
εκκρεμεί μόνον ο χρόνος που θα αναλάβει την ευθύνη για την υλοποίησή τους.
Όλα τα θέματα – μεταρρυθμίσεις, οικονομία, προσφυγικό – μπήκαν στο τραπέζι της συνάντησης που είχαν ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο Λουξεμβούργο. Η συζήτηση Μητσοτάκη-Μέρκελ, έγινε στο περιθώριο της εκδήλωσης για την συμπλήρωση 40 ετών από την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, έγινε σε καλό κλίμα και κράτησε, περίπου, 30΄. Εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες συζητήθηκαν θέματα οικονομίας και το προσφυγικό.
Σε ό,τι αφορά στο προσφυγικό-μεταναστευτικό ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην τακτική της Κυβέρνησης που διόγκωσε το πρόβλημα, στάθηκε στην ανάγκη η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας να είναι μακράς πνοής έτσι ώστε οι ροές να παραμείνουν περιορισμένες, ενώ την ίδια στιγμή τόνισε ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα τα προβλήματα που υπάρχουν στο εσωτερικό της χώρας (Ελληνικό κ.λπ.).
Στο ΕΛΚ
Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε παραβρεθεί στην εκδήλωση του ΕΛΚ δηλώνοντας πως η Νέα Δημοκρατία, είναι το μόνο κόμμα στην Ελλάδα, το οποίο δε διαπραγματεύτηκε ποτέ τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως η ΝΔ είναι και θα παραμείνει προσηλωμένη στην ιδέα μιας ισχυρής Ευρώπης και μιας ισχυρής Ελλάδας, η οποία θα βρίσκεται «στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών εξελίξεων».
Επιπλέον ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη είναι η άνοδος του «ακραίου λαϊκισμού», που απειλεί να υπονομεύσει τις αξίες που εγγυώνται την ευρωπαϊκή ενότητα.
«Απέναντι στο λαϊκισμό, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θα πρέπει να προτάξει τον ορθό λόγο του πολιτικού ρεαλισμού και της κοινωνικής αλληλεγγύης. Για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα ακραία φαινόμενα τα οποία κυριαρχούν σήμερα στην Ευρώπη», κατέληξε.
Στην ολομέλεια
Την άμεση σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής για να νομοθετήσει την κατάργηση της διάταξης για τις off shore, πριν από τη δημοσίευσή της στο ΦΕΚ, ζητεί η Νέα Δημοκρατία.
Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του κόμματος, Γιώργος Κουμουτσάκος, ζητεί παράλληλα από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στον καταλογισμό των ευθυνών για τον εμπνευστή και τον συντάκτη της απαράδεκτης, όπως λέει, αυτής ρύθμισης, καθώς και να «αποκαλύψει τα υποκρυπτόμενα συμφέροντα που επέβαλαν τη νομοθέτησή της».
Ο κ. Κουμουτσάκος τονίζει πως η Νέα Δημοκρατία σε κάθε περίπτωση θα καταργήσει αυτή τη διάταξη, κάνοντας λόγο για μεγάλο πολιτικό, νομικό και ηθικό ζήτημα για τον ΣΥΡΙΖΑ. «Οι off shore ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγάλο πολιτικό, νομικό και ηθικό θέμα, η κοινωνία και το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων της αντιπολίτευσης το καταδικάζουν με ένταση, το θέμα είναι μείζον, δεν τελειώνει, δεν ξεπλένεται με ένα πρωτοσέλιδο», τονίζει ο κ. Κουμουτσάκος.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα