Επίσπευση των διαδικασιών για το Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης ζητά ο Κορκίδης

Να επισπευθούν οι διαδικασίες για το Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης ζητά ο Βασίλης Κορκίδης που εστίασε σε 12 σημεία- κλειδιά  για την συγκρότηση του Σχεδίου. Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ και του ΕΒΕΠ τονίζει μεταξύ άλλων  ότι «προπομπός της «μετά μνημονίου» εποχής είναι η φετινή ΔΕΘ».

 Ειδικότερα ο κ. Κορκίδης, στις δηλώσεις του, αναφέρει: «Με διευρυμένο πεδίο δράσης και αύξηση εκθετών, που μέχρι σήμερα κινείται στο 20%, πλησιάζοντας τους 1.000, ανοίγει τις πύλες της στις 6 Σεπτεμβρίου, η 79η εμπορική Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, στο Εκθεσιακό Κέντρο της Δ.Ε.Θ.-HELEXPO Α.Ε.

Από το βήμα της εν λόγω έκθεσης, η οποία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους, μακροβιότερους και κατεξοχήν οικονομικής φύσεως, θεσμούς της Χώρας μας, δυστυχώς συχνό είναι το φαινόμενο των καθιερωμένων κυβερνητικών εξαγγελιών, που τις περισσότερες φορές λειτουργούν ως αντίβαρο, στα μέχρι τώρα λάθη, παραλείψεις και αστοχίες της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής και τα τελευταία χρόνια της πολιτικής λιτότητας, που μας έχει επιβάλει η τρόικα.

Η φετινή Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης έχει την ιδιαιτερότητα να είναι ο προπομπός της «μετά μνημονίου» εποχής, καθώς το μεγάλο στοίχημα της ελληνικής κυβέρνησης είναι να βάλει τώρα «φρένο» στις λανθασμένες και αναποτελεσματικές απαιτήσεις των δανειστών μας, στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις, που θα διεξαχθούν το επόμενο δίμηνο, αρχής γενομένης από το Παρίσι.

Η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με πλήθος ανοιχτών μετώπων και προκλήσεων, όπως την αποκατάσταση αδικιών και λαθών στον ΕΝ.Φ.Ι.Α., την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά και τη διευθέτηση των «κόκκινων», επιχειρηματικών δανείων, τις ομαδικές απολύσεις. Στο Μέγαρο Μαξίμου, θεωρούν καθοριστικό το συγκεκριμένο ραντεβού, ευελπιστώντας ότι, θα εξασφαλιστεί από την Τρόικα το πράσινο φως για την αποκατάσταση των αδικιών, ίσως στην τελευταία διαπραγμάτευση με τη μορφή που γνωρίζουμε.

Μετά από έξι χρόνια ύφεσης και αβεβαιότητας, η ελληνική οικονομία έχει εισέλθει σε τροχιά δημοσιονομικής εξυγίανσης, σύμφωνα με τους βασικούς οικονομικούς δείκτες, το οικονομικό κλίμα και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών. Ωστόσο, μεγάλο μέρος των προβλημάτων, που ταλανίζουν τον επιχειρηματικό κόσμο, δεν έχει επιλυθεί, επισκιάζοντας το δρόμο προς την ανάπτυξη.

Για να βγει οριστικά η Χώρα μας από την κρίση, δεν είναι αρκετή η επίτευξη δημοσιονομικής εξυγίανσης. Απαιτείται μια συνολική αλλαγή της οικονομικής πολιτικής, τόσο στη βάση της αναδιάρθρωσης του ιδιωτικού χρέους, όσο και στην επίσπευση των διαδικασιών για τη συγκρότηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάπτυξης, το οποίο θα αυξήσει την απασχόληση, μέσα από τη θεμελίωση ενός εξωστρεφούς, βιώσιμου και ανταγωνιστικού προτύπου.

Η αντιμετώπιση της εκρηκτικής ανεργίας, η έλλειψη εργοδοτών, η μετανάστευση της νέας γενιάς επιστημόνων και η αξιοποίηση της επαγγελματικής εμπειρίας με ανεκτίμητη τεχνογνωσία, προϋποθέτει νέες προσεγγίσεις στη διάγνωση των πραγματικών αναγκών εργασίας, στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση δράσεων μεταξύ του κράτους και των θεσμικών κοινωνικών και οικονομικών δυνάμεων της Xώρας.

Τα 12 σημεία

Στο πλαίσιο του Σχεδίου, θεωρούμε αυτονόητη υποχρέωσή μας, εκπροσωπώντας τις υγιείς δυνάμεις των παραγωγικών φορέων του τόπου, να συνδράμουμε στη διαμόρφωσή του, επισημαίνοντας και προτείνοντας λύσεις στα εξής κομβικά σημεία:

•Αντιμετώπιση προβλημάτων ρευστότητας και νέα βάση μέτρησης της εμπορικής πίστης.

 

• Εξωδικαστική επίλυση και ρύθμιση επιχειρηματικών οφειλών, εγγυήσεων και «κόκκινων» τραπεζικών δανείων.

 

• Εξυγίανση προβληματικών αλλά βιώσιμων επιχειρήσεων και «Έκτακτη διαδικασία ειδικής διαχείρισης» υπό εκκαθάριση επιχειρήσεων.

 

• Αποποινικοποίηση με κατάργηση διοικητικών και ποινικών κυρώσεων των «εντός κρίσης» οφειλετών, αλλά και αναγνώριση των συνεπών.

 

• Στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων και αποκατάσταση αδικιών υπερφορολόγησης των μικρομεσαίων.

 

• Αποδοχή και υλοποίηση της πρότασης «παγώματος, κεφαλαιοποίησης και ελεύθερης επιλογής κλάσης» για λύση στον Ο.Α.Ε.Ε.

 

• Δημιουργία Κώδικα δεοντολογίας και εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς, χωρίς κρατικές παρεμβάσεις στις αποφάσεις των τοπικών κοινωνιών.

 

• Αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ 2014-2020 για την ενίσχυση της δημιουργικής επιχειρηματικότητας και της βιώσιμης απασχόλησης.

 

• Επιτάχυνση των έργων στον τομέα του διαμετακομιστικού εμπορίου και την αύξηση των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων.

 

• Στήριξη του κλάδου της ακτοπλοΐας μας και ανάδειξη της κυριαρχίας της ποντοπόρου ελληνόκτητης ναυτιλίας στις θαλάσσιες μεταφορές.

 

• Δημιουργία ενός επιμελητηριακού «οδικού χάρτη» για τη μετεξέλιξη όλων των Επιμελητηρίων στο δίπτυχο «βιώσιμες επιχειρήσεις-υγιή Επιμελητήρια».

 

• Κοινωνική Συμφωνία για ανάπτυξη με απασχόληση, αναγνώριση του συνεπή εργοδότη και θεσμοθέτηση του «Συνηγόρου του Επιχειρηματία».

 

Είναι πλέον προφανές, ότι βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι γιατί, είτε θα διορθώσουμε τις παθογένειές μας, είτε κινδυνεύουμε να γίνουμε μια περιθωριακή, αδύναμη Χώρα, χωρίς προοπτική. Τόσο τα κόμματα της κυβέρνησης, όσο και αυτά της αντιπολίτευσης πρέπει να δείξουν υπευθυνότητα και σύνεση για τη διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας στο τόπο. Είναι ιστορικό καθήκον όλων των παρατάξεων, απέναντι στην πατρίδα και τους πολίτες.

 

Ολοκληρώνοντας, επισημαίνω ότι η Δ.Ε.Θ. είναι μια διεθνής εμπορική έκθεση και εύχομαι σε όλους τους εκθέτες και τους επαγγελματικούς επισκέπτες επικερδείς συμφωνίες και καλές δουλειές».

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα