«Επώδυνη η εφαρμογή του μνημονίου, αλλά έρχεται με ανταλλάγματα»

 Στα όσα θα συμβούν στην Ελλάδα μετά το πέρας των εκλογών αναφέρεται ο Κλάους Ρέγκλινγκ.Η εφαρμογή του Μνημονίου θα είναι πολύ επώδυνη για τον ελληνικό λαό, όμως η χώρα παίρνει ουσιαστικά ανταλλάγματα από την Ευρώπη, δήλωσε ο επικεφαλής του ESM, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό Berlingske Business.

Οπως επεσήμανε, «οι οικονομολόγοι λένε συχνά ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα κούρεμα. Αλλά δεν καταλαβαίνουν ότι η Ελλάδα έχει ήδη τεράστια εξοικονόμηση στον προϋπολογισμό της πλέον, και αυτή η εξοικονόμηση θα συνεχίσει»

«Τα δάνεια που δίνουμε στις προβληματικές χώρες της Ευρώπης έχουν το σημαντικό πλεονέκτημα των χαμηλών επιτοκίων. Η εξοικονόμηση που κάνει η Ελλάδα από τα χαμηλά επιτόκια που της προσφέρονται αγγίζουν τα 8 δισ. ευρώ ετησίως. Τα χαμηλά επιτόκια σημαίνουν ότι η Ελλάδα έχει μια καλή ευκαιρία να επιστρέψει στη βιώσιμη οδό του χρέους», τόνισε ο επικεφαλής του ESM.

«Φυσικά πρέπει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις για την τόνωση της ανάπτυξης, αλλά η πραγματική εξοικονόμηση κάθε χρόνο είναι ήδη τεράστια. Ετσι δεν υπάρχει καμία “απειλή” του χρέους για την Ελλάδα σήμερα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς σχετικά, επεσήμανε πως η Ελλάδα είχε πλεόνασμα το 2014, ενώ φέτος αναμένεται μικρό έλλειμμα στον προϋπολογισμό, καθώς ορισμένες μεταρρυθμίσεις αναβλήθηκαν και, ως απόρροια, η οικονομία δεν εξελίχθηκε θετικά.

Ωστόσο, πρόσθεσε στη συνέχεια, «αν ακολουθήσουν τη συμφωνία που υπογράψαμε, σύντομα θα έχουν πλεονασματικούς προϋπολογισμούς».

«Η εφαρμογή Μνημονίων είναι πολύ επώδυνη για τον λαό, αν για παράδειγμα οι συντάξεις μειωθούν κατά 30-40%», παραδέχτηκε ο Regling, προσθέτοντας, όμως, ότι «η χώρα, που εφαρμόζει το Μνημόνιο, παίρνει ουσιαστικά ανταλλάγματα από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνη».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα