Ερώτηση για τις τηλεοπτικές άδειες από 13 «γαλάζιους» βουλευτές

ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΠΑΠΠΑ ΚΑΙ ΣΠΙΡΤΖΗ

Ερώτηση προς τους υπουργούς Επικρατείας Νίκο Παππά, Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο και Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη, κατέθεσαν 13 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας αναφορικά με τον «πολύκροτο» διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Στην ερώτησή τους οι «γαλάζιοι» βουλευτές υποστηρίζουν ότι ο διαγωνισμός έχει στόχο τον κυβερνητικό έλεγχο των ραδιοτηλεοπτικών μέσων, και διερωτώνται γιατί η κυβέρνηση προχώρησε τη διαδικασία χωρίς να έχει να κριθεί από το ΣτΕ η συνταγματικότητα της απόφασης με την οποία αφαιρέθηκαν οι αρμοδιότητες από το ΕΣΡ, κάτι που, όπως αναφέρουν, απομειώνει το κύρος του διαγωνισμού.

Υποστηρίζουν, επίσης, πως «η απόφαση της κυβέρνησης να αναθέσει στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) τον σχεδιασμό και την εκτέλεση της ηλεκτρονικής δημοπρασίας για την κατακύρωση των τεσσάρων αδειών προκαλεί θυμηδία και τονίζουν ότι η δήθεν ηλεκτρονική δημοπρασία, που σχεδιάζει η ΕΕΤΤ, τελικά δεν είναι και τόσο ηλεκτρονική με αποτέλεσμα να εγείρονται συνθήκες αδιαφάνειας και διαβλητότητας της όλης διαδικασίας».

Αναφέρουν σχετικά, ως προφανώς ασυμβίβαστο το γεγονός ότι ο αρμόδιος Υπουργός κ. Σπίρτζης «αναθέτει τη διενέργεια της ηλεκτρονικής δημοπρασίας στην Ε.Ε.Τ.Τ. την οποία εποπτεύει, και την ίδια στιγμή στη διαγωνιστική διαδικασία που καλείται να ολοκληρώσει η Αρχή να συμμετέχει επιχειρηματίας που συνδέεται προσωπικά μαζί του, και όλως τυχαίως ο πατέρας του ίδιου να λαμβάνει παράλληλα δημόσια έργα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, μετά από κατατμήσεις που έχει αποφασίσει ο ίδιος Υπουργός».

Σε άλλο σημείο της ερώτησής τους οι ερωτώντες βουλευτές υπογραμμίζουν ότι «ενώ η Κυβέρνηση αυθαίρετα αποφάσισε να χορηγήσει μόλις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες και ενώ ο διαγωνισμός βρίσκεται σε εξέλιξη, ζήτησε την εκπόνηση νέας εμπειρογνωμοσύνης για τον αριθμό των αδειών. Πρόκειται για μια εξέλιξη που αφενός δικαιώνει τα όσα έχει επισημάνει η Νέα Δημοκρατία και αφετέρου καταδεικνύει τη σκόπιμη προχειρότητα της Κυβέρνησης στην προσπάθειά της να χειραγωγήσει το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο».

Εν κατακλείδι, οι βουλευτές της Ν.Δ. ερωτούν τους υπουργούς Παππά και Σπίρτζη:

– Για ποιο λόγο η κυβέρνηση ζητά συμπληρωματική γνωμοδότηση τη στιγμή που ο διαγωνισμός για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών βρίσκεται σε εξέλιξη;
– Για ποιο λόγο η Κυβέρνηση δεν περιμένει την κρίση του ΣτΕ;
– Πόσο διαφανής και αμερόληπτη είναι η διαδικασία σχεδιασμού και εκτέλεσης της ηλεκτρονικής δημοπρασίας;

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα