Ευθύνες και ερωτηματικά για την καταστροφή στα Κύθηρα

Ερωτηματικά για τον τρόπο αντιμετώπισης της μεγάλης πυρκαγιάς στα Κύθηρα θέτει η Νέα Δημοκρατία επιρρίπτοντας παραλλήλως ευθύνες στην κυβέρνηση για το μέγεθος της καταστροφής.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνει λόγο για υποβάθμιση της αντιπυρικής ικανότητας του Πυροσβεστικού Σώματος και καλεί την κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις.

Η Πειραιώς επισημαίνει στην ανακοίνωσή της ότι την ώρα που οι πυροσβέστες και οι κάτοικοι έδιναν τη μάχη με τις φλόγες, η κυβέρνηση έμεινε σιωπηλή, ενώ παραλλήλως υπογραμμίζει πως τα ερωτήματα για αυτήν την ανυπολόγιστη καταστροφή του φυσικού πλούτου είναι πολλά.

«Πολλές, όμως, είναι και οι ευθύνες. Ενώ η φωτιά έδειχνε να ελέγχεται, ο κακός συντονισμός και η έλλειψη εναέριων μέσων οδήγησαν στην αναζωπύρωσή της. Η αυτοθυσία, το φιλότιμο και ο επαγγελματισμός των πυροσβεστών μας δεν στάθηκε ικανός να αντισταθμίσει την έλλειψη σχεδίου, πτητικών μέσων και αποτελεσματικού συντονισμού. Η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη για την συνολική υποβάθμιση της αντιπυρικής ικανότητας του Πυροσβεστικού Σώματος και πρέπει να δώσει συγκεκριμένες εξηγήσεις», σημειώνει στην ανακοίνωσή της η ΝΔ.

Ρωτά επίσης γιατί καθυστέρησε η κυβέρνηση τη διαδικασία μίσθωσης των ιδιωτικών ελικοπτέρων, που συμβάλλουν καθοριστικά στην ικανότητα πυρόσβεσης και γιατί τα επτά ελικόπτερα, που τα προηγούμενα χρόνια μισθώνονταν για 120 ημέρες, φέτος μισθώθηκαν για τις μισές ημέρες, με το ίδιο όμως τίμημα, και ακόμη δεν έχουν παραληφθεί;

«Αναμένουμε από την κυβέρνηση, έστω και τώρα, να προχωρήσει στον ανασχεδιασμό της αντιπυρικής πολιτικής για να μη βρεθούν και άλλες περιοχές στην ίδια κατάσταση με αυτή των Κυθήρων και της Μάνης», καταλήγει, στην ανακοίνωσή του, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ευθύνες ζητά και η ΚΕΔΕ

«Με θλίψη, αγανάκτηση και θυμό διαπιστώνουμε για άλλη μία φορά ότι ο κρατικός μηχανισμός και το αρμόδιο υπουργείο πιάστηκαν απροετοίμαστοι και δεν έδρασαν άμεσα και αποτελεσματικά στην καταστροφική πυρκαγιά στα Κύθηρα. Αν πραγματικά υπήρχε συντονισμός τότε για ποιο λόγο χρειάστηκε η παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα για να υπάρξει η αναγκαία κινητοποίηση;», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, ο οποίος από τη πρώτη στιγμή που ξεκίνησε το πρόβλημα βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το δήμαρχο του νησιού Ευστράτιο Χαρχαλάκη.

Οι ευθύνες είναι βαριές λέει ο αντιδήμαρχος Κυθήρων

Μιλώντας στα Νέα ο αντιδήμαρχος Γιώργος Κομηνός τονίζει ότι «η μεγάλη καταστροφή έγινε τις επόμενες ημέρες με τις αναζωπυρώσεις. Οι ευθύνες είναι βαριές. Υπήρχαν και μεγάλα κενά στις ρίψεις των αεροπλάνων που αποσύρονταν λόγω βλάβης ή ανεφοδιασμού. Αυτό ευνοούσε την επέκταση της φωτιάς».

Και προσθέτει: «Στο μεσοδιάστημα γινόταν τέτοια αναζωπύρωση, που δεν μπορούσες να την παλέψεις. Ό, τι γινόταν για μια ώρα από τις ρίψεις των αεροπλάνων πήγαινε χαμένο τις τρεις ώρες του κενού».

Επίσης κάτοικοι των Κυθήρων καταγγέλλουν ότι εκτός από τις ελλείψεις υπήρξε καθυστέρηση και στην κήρυξη του νησιού σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, η οποία έγινε ώρες μετά τη μεγάλη αναζωπύρωση. Μάλιστα η Περιφερειάρχης Αττικής έβγαλε ανακοίνωση το απόγευμα του Σαββάτου με την οποία πέρα από την στήριξη της Περιφέρειας κοινοποιούσε ότι προώθησε άμεσα το αίτημα του Δημάρχου για την κήρυξη του νησιού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ευθύνες για την καταστροφή στα Κύθηρα ζήτησε από το βράδυ της Κυριακής και ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, τονίζοντας σε παρέμβασή του: «Νομίζουμε ότι πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες για την διαχείριση της κρίσης».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα