Τι πήγε στραβά στα Κύθηρα

Καίγονται για τρίτη συνεχή ημέρα τα Κύθηρα, με τους κατοίκους να εκφράζουν κραυγές αγωνίας, καθώς ήδη έχουν καταστραφεί 15.000 στρέμματα δασικής έκτασης και έχουν εκκενωθεί οικισμοί.

Αυτή την ώρα επιχειρούν 84 πυροσβέστες με 30 οχήματα, 83 άτομα πεζοπόρο, τέσσερα αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα, ενώ αναμένονται ενισχύσεις από όλη την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιώργο Καπάκη το μέτωπο της φωτιάς είναι μήκους έξι χιλιομέτρων, ενώ στην κατάσβεση μετέχει σχεδόν το σύνολο των  εναέριων μέσων πυρόσβεσης της χώρας.

«Πρόκειται για μια δύσκολη πυρκαγιά. Το έδαφος είναι δύσβατο, με ρείκια και θάμνους, και είναι δύσκολη η πρόσβαση για τα πεζοπόρα τμήματα» σημειώνει ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας. Προσθέτει επίσης ότι «είναι πολύ δύσκολη η προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων, επειδή πρόκειται για μια πυρκαγιά με ιδιαιτερότητες, λόγω της συνεχούς εναλλαγής κατεύθυνσης των ανέμων, αλλά και της πυκνής καύσιμης ύλης», ενώ εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία και χαρακτηρίζει «κρίσιμες» τις επόμενες ώρες.

Τι λέει ο δήμαρχος του νησιού

«Οι κάτοικοι των οικισμών που είχαν εκκενωθεί επέστρεψαν στα σπίτια τους», είπε στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Κυθήρων Ευστράτιος Χαρχαλάκης, ενώ γνωστοποίησε ότι στο νησί βρίσκεται και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, καθώς έχουν σημειωθεί πολλές καταστροφές σε καλλιέργειες.

Ο κ Χαρχαλάκης δήλωσε ότι εκτός από την Πυροσβεστική υπεράνθρωπες προσπάθειες κατέβαλαν και τα συνεργεία της ΔΕΗ, ώστε να μη μείνει πολλές ώρες χωρίς ρεύμα το νησί, παρόλο που είχαν καεί οι κολώνες μέσης τάσης.

«Έχει κινητοποιηθεί ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός πυρόσβεσης για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στα Κύθηρα» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου. «Δίνουμε όλοι τη μάχη, με επικεφαλής την πυροσβεστική για τον έλεγχο μιας πολύ δύσκολης πυρκαγιάς. Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι πολύ γρήγορα θα ελέγξουμε την πύρινη λαίλαπα» τονίζει ο κ. Αποστόλου.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Τα Κύθηρα τέθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αργά το βράδυ του Σαββάτου, ενώ ο Δήμαρχος το είχε ζητήσει από νωρίς το απόγευμα και η Περιφέρεια Αττικής, σύμφωνα με δήλωση της κ. Δούρου, είχε μεταβιβάσει αμέσως το αίτημα.

Αργά το βράδυ ο πρωθυπουργός είχε επικοινωνία με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, την Περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου και τον  αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, ζητώντας κάθε δυνατή προσπάθεια για την κατάσβεση της πυρκαγιάς το συντομότερο δυνατόν.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα