Ζεστή ενεργειακή χρηματοδότηση από την ΕΕΤΕπ

ΕΠΕΣΑΝ ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ…

Την κάνουλα της χρηματοδότησης προς τη ΔΕΗ, τον ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου) και τον ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) άνοιξε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), καθώς το μεσημέρι της Τρίτης ο πρόεδρος της ΕΤΕπ, Βέρνερ Χόγιερ, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Περιβάλλοντος – Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, υπέγραψαν τις σχετικές συμβάσεις.

Η τελετή έγινε παρουσία των επικεφαλής των φορέων κ.κ. Μανώλη Παναγιωτάκη (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ΔΕΗ), Κωνσταντίνου Ξιφαρά (δ/νων σύμβουλος ΔΕΣΦΑ) και Ιωάννη Μπλάνα (δ/νων σύμβουλος ΑΔΜΗΕ) και επί της ουσίας η εν λόγω χρηματοδότηση αφορά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης υφιστάμενης δανειακής γραμμής για έργα που είχαν αποφασιστεί το 2014.

Συγκεκριμένα:

α] Για τη ΔΕΗ: Το 2014 χορηγήθηκαν 80 εκατ. ευρώ για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε 18 νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, της Δωδεκανήσου, των Κυκλάδων και του συμπλέγματος των Διαπόντιων Νήσων.

β] Για τον ΑΔΜΗΕ: Χορηγήθηκαν 70 εκατ. ευρώ ως πρώτη δόση από μια χρηματοδοτική διευκόλυνση ύψους 140 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος του ΑΔΜΗΕ στον τομέα της μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την κατασκευή του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης Μεγαλόπολης, τη σύνδεση Νέα Μάκρη-Πολυπόταμος και μια σειρά μικρότερων έργων μεταφοράς.

Το δάνειο αναμένεται να συμβάλει στην ενσωμάτωση νέων πηγών παραγωγής στο δίκτυο, συμπεριλαμβανομένων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ώστε να ενισχυθεί η δυναμικότητα μεταφοράς και να αυξηθεί η αξιοπιστία της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.

Στον ΑΔΜΗΕ χορηγήθηκαν, επίσης, 65 εκατ. ευρώ ως πρώτη δόση από μια συνολική εγκεκριμένη πίστωση ύψους 130 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της σύνδεσης των κύριων κυκλαδικών νήσων Σύρου, Τήνου, Μυκόνου και Πάρου με το διασυνδεδεμένο σύστημα της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Η σύνδεση θα πραγματοποιηθεί μέσω υποβρύχιων καλωδίων 150 ΚV. Χάρη στο έργο, η ηλεκτρική ενέργεια που σήμερα παράγεται τοπικά από πετρέλαιο θα αντικατασταθεί από ενέργεια παραγόμενη από πολύ φθηνότερες και λιγότερο ρυπογόνες μονάδες του ηπειρωτικού δικτύου.

Θα ευνοήσει επίσης την ανάπτυξη πρόσθετου δυναμικού παραγωγής αιολικής και ηλιακής ενέργειας, που σήμερα, λόγω της κατάστασης απομόνωσης, είναι περιορισμένη για τεχνικούς λόγους.

γ] Για τον ΔΕΣΦΑ: Χορηγήθηκαν 40 εκατ. ευρώ χορηγήθηκαν για την επέκταση του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) Ρεβυθούσας.

Η επένδυση έχει σκοπό να αυξήσει τη δυναμικότητα παραλαβής φορτίων, αποθήκευσης και αεριοποίησης και περιλαμβάνει την κατασκευή μιας τρίτης δεξαμενής αποθήκευσης, την αναβάθμιση των θαλάσσιων εγκαταστάσεων, την εγκατάσταση πρόσθετου κρυογονικού εξοπλισμού και τη βελτίωση του μετρητικού συστήματος.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη χρηματοδότηση για τον τερματικό σταθμό ΥΦΑ Ρεβυθούσας αποτελεί συνέχεια δανείου ύψους 23 εκατ. που είχε χορηγήσει η ΕΤΕπ το 2006.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα