«Η Αθήνα δεν αποτελεί πλέον πόρτα εισόδου προς την Ευρώπη»

Στα όσα συμβαίνουν στη χώρα μας και τις εξελίξεις με το προσφυγικό ζήτημα καταπιάνεται το CNN. Για πολλούς πρόσφυγες, η Αθήνα δεν αποτελεί πλέον την πόρτα εισόδου τους στην Ευρώπη, υποστηρίζει σε εκτενές ρεπορτάζ του από την Αθήνα η ηλεκτρονική σελίδα του αμερικανικού δικτύου προσθέτοντας ότι παρόλα αυτά αρκετοί συνεχίζουν να έρχονται στην Ελλάδα.

Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι στόχος σχεδόν όλων είναι να περάσουν δια μέσου της Ελλάδας στα Σκόπια και από εκεί σταδιακά να φτάσουν σε αυτό που αντιλαμβάνονται ως «ασφαλείς παραδείσους», στη Γερμανία και στη Σουηδία.

Αλλά από τότε που τα Σκόπια έκλεισαν τα σύνορα, ουσιαστικά, έχει δημιουργηθεί αδιέξοδο.

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι περίπου 35.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα πυροδοτώντας ανησυχίες ότι η Ελλάδα θα μετατραπεί σε ένα γιγάντιο προσφυγικό καταυλισμό ή «αποθήκη ψυχών», όπως είπε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Χιλιάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά έχουν «κολλήσει» στην Ειδομένη, κοντά στα σύνορα με την πΓΔΜ σε άθλιες συνθήκες, σημειώνει το ρεπορτάζ, περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στο σημείο και σημειώνοντας ότι πολλοί πρόσφυγες δεν φθάνουν καν στα σύνορα.

Σημειώνεται ότι οι ελληνικές αρχές καθώς και οι υπηρεσίες του ΟΗΕ αλλά και άλλες οργανώσεις αρωγής προσπαθούν να στήσουν χώρους φιλοξενίας και το έχουν, ήδη, κάνει ακόμη και στα πιο απροσδόκητα μέρη, όπως είναι εγκαταλελειμμένα γήπεδα, το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, που πλέον δεν χρησιμοποιείται, ή σε χώρους του λιμανιού του Πειραιά.

Όπως αναφέρει το CNN αρκετοί μεταξύ όσων φιλοξενούνται σε αυτές τις υποδομές είναι οικογένεις από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν αλλά και μετανάστες από το Μαρόκο ή την Αλγερία στους οποίους δεν επιτρέπεται να περάσουν τα σύνορα της Ελλάδας με άλλες χώρες γιατί θεωρείται ότι έρχονται από «ασφαλή κράτη».

Πλέον όσοι βρίσκονται στην Ελλάδα είναι αντιμέτωποι με αβέβαιο μέλλον, καταλήγει το ρεπορτάζ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα