Η Δανία, η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο

Υπάρχει μετρητής εθνικής ευτυχίας; Κι αν ναι, ποια χώρα είναι πρωταθλήτρια; Τα ερωτήματα δεν είναι ρητορικά και η… μέτρηση δεν είναι αποκύημα φαντασίας αλλά το αποτέλεσμα πρόσφατης έρευνας που διενεργήθηκε πρόσφατα από το Sustainable Development Solutions Network και το Earth Institute του Πανεπιστημίου Columbia, και βάσει της οποίας η Δανία ανακηρύχθηκε ως την πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο!

Πιο συγκεκριμένα και επί συνόλου 157 κρατών που περιέχει η σχετική λίστα, στην πρώτη δεκάδα με τις ευτυχέστερες χώρες στον κόσμο εμφανίζονται εκτός από την πρωταθλήτρια Δανία, η Ελβετία, η Ισλανδία, η Νορβηγία, η Φινλανδία, ο Καναδάς, η Ολλανδία, η Νέα Ζηλανδία, η Αυστραλία και η Σουηδία.
Στον αντίποδα στις τελευταίες δέκα θέσεις φιγουράρουν η Μαδαγασκάρη, η Τανζανία, η Λιβερία, η Γουινέα, η Ρουάντα, το Μπενίν, το Αφγανιστάν, το Τόγκο, η Συρία και το Μπουρούντι.

Αν τώρα αναρωτιέστε για τη θέση της Ελλάδας στον κατάλογο της ευτυχίας, η χώρα μας καταλαμβάνει την 99η θέση, ενώ οι γνώστες υπερδυνάμεις δεν μοιάζει να σφύζουν κι από χαρά. Για παράδειγμα οι ΗΠΑ βρίσκονται στην 13η θέση, το Ηνωμένο Βασίλειο στην 23η, η Γαλλία στην 32η και η Ιταλία στην 50η θέση.

Τα κριτήρια

Η έκθεση, που δημοσιεύεται για τέταρτη χρονιά και έχει ως στόχο να ερευνήσει τις επιστημονικές βάσεις μέτρησης και κατανόησης της υποκειμενικότητας στην ευημερία, κατατάσσει 157 χώρες βάσει του επιπέδου ευτυχίας, χρησιμοποιώντας παράγοντες όπως το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν και το προσδόκιμο υγιούς ζωής, αλλά και το να έχει κανείς κάποιον για να στηριχθεί, καθώς και τον βαθμό της διαφθοράς στη διακυβέρνηση και την επιχειρηματικότητα.

«Όταν οι χώρες μονομερώς ακολουθούν μεμονωμένους στόχους, όπως είναι η οικονομική ανάπτυξη, αγνοώντας τους κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς στόχους, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι πολύ αρνητικά για την ευημερία των ανθρώπων, ακόμη και επικίνδυνα για τη ζωή τους», σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έκθεσης.

«Τα τελευταία χρόνια, πολλές χώρες επέτυχαν οικονομική ανάπτυξη με κόστος την απότομη αύξηση της ανισότητας, την εδραίωση του κοινωνικού αποκλεισμού και τις σοβαρές επιπτώσεις για το φυσικό περιβάλλον», αναφέρεται στην έκθεση.

Θυμίζεται ότι η πρώτη έκθεση δημοσιεύθηκε το 2012 για να υποστηρίξει διάσκεψη του ΟΗΕ για την Ευτυχία και την Ευημερία, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι 5 χώρες και περιοχές –το Μπουτάν, το Εκουαδόρ, η Σκωτία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Βενεζουέλα– έχουν πλέον ορίσει υπουργούς Ευτυχίας επιφορτισμένους με την προώθησή της ως στόχο πολιτικής!

Τα παραδείγματα της Ιρλανδίας, της Ισλανδίας, της Ιαπωνίας και της Κόστα Ρίκα

Ένα από τα συμπεράσματα της έκθεση του 2016 στο οποίο αξίζει να σταθεί κάποιος είναι η ανθεκτικότητα στη διατήρηση της… ευτυχίας τους που έδειξαν τρεις χώρες: η Ιρλανδία, η Ισλανδία και η Ιαπωνία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά τις συνέπειες που υπέστησαν οι δύο πρώτες από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίσης και από τον μεγάλο σεισμό του 2011 η τρίτη, κατόρθωσαν να κρατήσουν τις θέσεις τους στην κατάταξη, γεγονός που οφείλεται στην κοινωνική υποστήριξη και αλληλεγγύη.

Ακόμη ένα παράδειγμα προς μίμηση είναι η Κόστα Ρίκα, καθώς ως χώρα που δεν διαθέτει ισχυρή οικονομική δύναμη εντούτοις εμφανίζει σημαντικά δείγματα υγιούς και ευτυχισμένης κοινωνίας, καταλαμβάνοντας την 14η θέση στην έρευνα της Sustainable Development Solutions Network, αφήνοντας πίσω της πολλές πλούσιες χώρες.

(Mε στοιχεία από το tvxs.gr)

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα