Η επίθεση αντίδοτο στην εσωστρέφεια

Τρόπο να ξεφύγει από την εσωστρέφεια αναζητεί η ηγετική ομάδα της ΝΔ, καθώς έχουν πολλαπλασιαστεί οι εσωκομματικές επιθέσεις προς τον Αντώνη Σαμαρά το τελευταίο διάστημα με τους αμφισβητίες να έχουν πυκνώσει τις παρεμβάσεις τους στα ΜΜΕ.
Έτσι η μόνη λύση που προκρίνεται από την Συγγρού είναι να ανεβάσει τους τόνους της κριτικής προς την κυβέρνηση Τσίπρα. Ειδικά τώρα που όλα δείχνουν πως η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να λάβει μέτρα για να επιτύχει την χρηματοδότηση από τους εταίρους.
Αρκετά στελέχη της ΝΔ πιθανολογούν ότι η ηγεσία του κόμματος φλερτάρει αν όχι με την καταψήφιση, τουλάχιστον με την αποχή ή το «παρών». Μία τέτοια εξέλιξη θα πυροδοτούσε αυτομάτως φυγόκεντρες κινήσεις καθώς σημαντικός αριθμός στελεχών υπονοούν ή δηλώνουν ότι η ΝΔ θα πρέπει να δώσει ψήφο, ακόμη κι αν αυτή δεν απαιτείται προκειμένου να εγκριθεί η συμφωνία από την ελληνική Βουλή. Σε αυτή την κατηγορία στελεχών περιλαμβάνονται όχι μόνον βουλευτές και υπουργοί που υπερψήφισαν, ή κλήθηκαν να εφαρμόσουν τα μνημόνια (από την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Κυρ. Μητσοτάκη μέχρι τους Γ. Βρούτση και Κ. Χατζηδάκη) αλλά και μετριοπαθέστερα στελέχη του καραμανλικού χώρου (Στυλιανίδης, Γκιουλέκας) που κρίνουν ως προβληματική άλλη μία αλλαγή προσανατολισμού από το κόμμα σε διάστημα ολίγων ετών. Ενώ στην Συγγρού είναι εμφανής ο προβληματισμός για τη στάση που θα πρέπει να τηρηθεί, φίλα προσκείμενα στην ηγεσία ηλεκτρονικά ΜΜΕ υπερθεματίζουν υπέρ της… άρνησης παροχής ψήφου, με όποιο τρόπο, από τη ΝΔ.
Οι δημοσκοπήσεις
Το σίγουρο είναι ότι οι νέες δημοσκοπήσεις προκαλούν επιπλέον πονοκεφάλους στην ηγεσία. Κι αυτό διότι έχουν αυξηθεί οι βουλευτές, οι οποίοι ζητούν ενημέρωση για τις θέσεις του κόμματος έναντι των αποφάσεων που αναμένεται να λάβει η κυβέρνηση Τσίπρα. Οι τομείς που ζητούν πληρέστερη ενημέρωση είναι:
* Φορεπιδρομή και διατήρηση μνημονιακών φόρων: Οι βουλευτές της ΝΔ επιθυμούν να γνωρίζουν αν η αξιωματική αντιπολίτευση θα στηρίξει ή όχι αυτούς τους φόρους στο σύνολό τους ή αν θα πρέπει να γίνει διαχωρισμός.
* ΦΠΑ: Επίσης ασάφεια παρατηρείται στις τάξεις της ΝΔ με αρκετά στελέχη να υποστηρίζουν την αύξηση του ΦΠΑ σε μερικά είδη ενώ άλλοι θεωρούν ότι δεν θα έπρεπε να υπάρξει καμία αύξηση στον ΦΠΑ ούτε καν αυτή που προβλέπονταν στο e-mail Χαρδούβελη.
* Ομαδικές απολύσεις και όρια συνταξιοδότησης: Δεν έχουν αποσαφηνιστεί μεν στην συμφωνία αλλά από ότι φαίνεται και στη ΝΔ. Δεν είναι λίγα τα στελέχη που γνωρίζουν ότι η ΝΔ είναι εν μέρει υπέρ της απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων όχι όμως και υπέρ των αυξήσεων στα όρια ηλικίας.
* Κύριες και επικουρικές συντάξεις: Στη ΝΔ έχουν μπερδευτεί ανάμεσα στο e-mail Χαρδούβελη και την συμφωνία που ετοιμάζεται να υπογράψει η κυβέρνηση. Και αυτό γιατί στο e-mail Χαρδούβελη προβλέπονταν μείωση των επικουρικών συντάξεων όχι όμως και των κύριων, ενώ στην συμφωνία που ετοιμάζει η κυβέρνηση φαίνεται να προκρίνονται ως λύσεις και τα δύο.
Για όλα αυτά τα θέματα οι βουλευτές του κόμματος ζητούν ενημέρωση. Τα παράπονα έχουν φτάσει στον ίδιο τον Αντώνη Σαμαρά και γι αυτό τις επόμενες ημέρες αναμένεται να συνεδριάσουν τα κομματικά όργανα. Σίγουρη πρέπει να θεωρείται εντός της εβδομάδας και μια σύσκεψη για ενημέρωση των βουλευτών από τους βουλευτές του οικονομικού επιτελείου της ΝΔ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα