Θανατοποινίτης πέθανε από δηλητηρίαση πριν την εκτέλεση

Στη μέση διακόπηκε η εκτέλεση θανατοποινίτη στην Οκλαχόμα επειδή το νέο κοκτέιλ φαρμάκων που χρησιμοποιήθηκε είχε απρόβλεπτες επιδράσεις, αλλά τελικά ο κατάδικος εξέπνευσε μερικά λεπτά αργότερα. Η κυβερνήτης της πολιτείας διέταξε έρευνα για το περιστατικό και έβαλε προσωρινά στον «πάγο» την εκτέλεση του επόμενου θανατοποίνη, που θα γινόταν δύο ώρες μετά στην ίδια αίθουσα.

Η εκτέλεση του 38χρονου Κλέιτον Λόκετ με ένεση θα γινόταν με τρία φάρμακα, το πρώτο από το οποία ήταν η μιδαζολάμη. Στην ίδια αίθουσα θα εκτελείτο δύο ώρες αργότερα, με τον ίδιο τρόπο, ο Τσαρλς Γουόρνερ.

Ο Λόκετ οδηγήθηκε στην αίθουσα και του έγινε η πρώτη ένεση στις 18:23. Δέκα λεπτά αργότερα, στις 18:33, ο Λόκετ διαπιστώθηκε ότι είχε χάσει, όπως προβλέπεται, τις αισθήσεις του, και το προσωπικό ξεκίνησε τη συνέχεια της διαδικασίας.

Στις 18:36 όμως, ο Λόκετ άρχισε να τρέμει, να τρίζει τα δόντια του και να προσπαθεί να σηκώνει το κεφάλι του. Μετά από τρία λεπτά, ο γιατρός που παρίστατο σήκωσε το σεντόνι που τον κάλυπτε για να δει τι συμβαίνει και διαπίστωσε ότι η κατάσταση δεν κυλούσε όπως έπρεπε.

Μέχρι εκείνη τη στιγμή όμως, το προσωπικό της φυλακής είχε ήδη αρχίσει να δίνει τα επόμενα δύο φάρμακα -δεν ήταν σαφές τι ποσότητά τους είχε μπει στον οργανισμό του Λόκετ.

Ο γιατρός κάλεσε εσπευσμένα τον διοικητή της φυλακής ο οποίος και ακύρωσε την εκτέλεση εκείνη την στιγμή. Όμως, ο Λόκετ κατέληξε στις 19:06 από ανακοπή καρδιάς.

Η κυβερνήτης της Οκλαχόμα διέταξε έρευνα για το φιάσκο και έβαλε για δύο εβδομάδες στον πάγο την εκτέλεση του Γουόρνερ.

Και οι δύο θανατοποινίτες είχαν προσφύγει δικαστικά εναντίον της εκτέλεσης με αυτό το κοκτέιλ φαρμάκων, λέγοντας πως οι επιδράσεις του θα ήταν απρόβλεπτες. Η μιδαζολάμη είχε προκαλέσει προβλήματα και σε άλλη εκτέλεση στο Οχάιο τον περασμένο Ιανουάριο.

Ο Λόκετ είχε καταδικαστεί για τον πυροβολισμό μίας 19χρονης που έφτασε σε σπίτι την ώρα που το λήστευε εκείνος και οι συνεργοί του και την οποία αργότερα έθαψαν ζωντανή. Ο Γουόρνερ είχε καταδικαστεί για τη σεξουαλική κακοποίηση και δολοφονία της 11 μηνών κόρης της συγκατοίκου του.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα