Θα βγαίναμε νωρίτερα από την επιτήρηση χωρίς τα «πειράματα» Βαρουφάκη, λέει το Ποτάμι

Κριτική στην κυβέρνηση για το πισωγύρισμα του 2015 ασκεί το Ποτάμι σε ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έξοδο της Ελλάδας από την επιτήρηση για το έλλειμμα.

Το Ποτάμι στην ανακοίνωση του αναφέρει ότι «το 2009 η γενική κυβέρνηση είχε έλλειμμα 15,1% το 2009 το οποίο μείωσε σε πλεόνασμα 0,7% το 2016, την ώρα που η συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ορίζει ανώτατο έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ».

Υπογραμμίζει επίσης ότι «η δημοσιονομική ισορροπία που είχε αρχίσει να αποκαθίσταται το 2014 και διαταράχθηκε ξανά το 2015 αποκαθίσταται ξανά αφού οι Έλληνες χρειάστηκε να φορτωθούν και το κόστος των πειραματισμών Τσίπρα-Βαρουφάκη. Oι πολίτες πλήρωσαν το γύρισμα της ελληνικής οικονομίας από τα ελλείμματα στα πλεονάσματα με πολλά χρόνια θυσιών, υπερφορολόγησης, απώλειας μισθών και συντάξεων».

Το Ποτάμι θεωρεί βέβαιο ότι «οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα σπεύσουν να πανηγυρίσουν, αποσιωπώντας ότι χωρίς τις αντιμνημονιακές αυταπάτες τους, τις καταστροφικές επιλογές τους το πρώτο εξάμηνο του 2015 και τις συνεχείς καθυστερήσεις τους, η έξοδος από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος θα είχε γίνει πολύ νωρίτερα».

Στην ανακοίνωσή του το Ποτάμι επισημαίνει ακόμη ότι «η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος προβλέπει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς ή έλλειμμα έως 3%» και ότι «η χώρα μας έχει δεσμευθεί για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% ως το 2023 και τουλάχιστον 2% ως το 2060. Στόχοι που πρέπει να αλλάξουν».

Καταλήγοντας το Ποτάμι αναφέρει ότι «έχουμε ακόμη πολύ δρόμο για να αφήσουμε πίσω μας την κρίση και να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών» και υπογραμμίζει ότι «η δημοσιονομική ισορροπία είναι το πρώτο βήμα. Επενδύσεις, παραγωγή και ανάπτυξη παραμένουν το μεγάλο στοίχημα. Και σε αυτούς τους τομείς δεν μπορούμε να περιμένουμε πολλά, από εκείνους που σκέφτονται με όρους κρατισμού της δεκαετίας του ’80».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα