«Θα πέσουν οι μάσκες»

«Η ώρα της αλήθειας για την κυβέρνηση έφθασε», λένε στη Νέα Δημοκρατία και αναμένουν με εξαιρετικό ενδιαφέρον την συζήτηση για την κύρωση της παράτασης του μνημονίου, προκειμένου να «πέσουν οι μάσκες», όπως υποστηρίζουν οι συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά.
Η ΝΔ θα υπερψηφίσει την παράταση της συμφωνίας, ωστόσο θα καλέσει την κυβερνητική πλευρά να ξεκαθαρίσει με ποιον τρόπο θα γίνει αυτό. Μια σειρά δημοσιευμάτων που έφεραν το Μέγαρο Μαξίμου να μην έχει καταλήξει ακόμα πως θα χειριστεί το ζήτημα, οδήγησαν τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, να καταθέσει ερώτηση προς τον Γιάννη Βαρουφάκη, με την οποία ζητά να ξεκαθαρίσει ο υπουργός Οικονομικών, με ποια διαδικασία σκοπεύει η κυβέρνηση να επικυρώσει την επέκταση αυτής της συμφωνίας. «Υπάρχει κάποια πρόθεση για τη μη υποβολή του σχεδίου της τρίτης σύμβασης τροποποίησης της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης («Master Financial Assistance Facility Agreement») στο Ελληνικό Κοινοβούλιο προς επικύρωση – έγκριση κι αν ναι με ποια δικαιολογητική βάση;» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης. Σύμφωνα με τα στελέχη της ΝΔ, αυτό μπορεί να γίνει με δυο τρόπους, ή να επικυρωθεί η συμφωνία στη Βουλή μέχρι το Σάββατο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ή με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
Ο στόχος
Βασικός στόχος του επικοινωνιακού επιτελείου της Συγγρού είναι πάντως να καταδείξει, ότι η συμφωνία της κυβέρνησης με τους «θεσμούς» είναι ουσιαστικά μια παράταση του ίδιου νομικού μορφώματος για το οποίο συζητούσε και η ΝΔ. Για το λόγο αυτό με non paper, παρέθεσαν από τη μια αμετάφραστα αποσπάσματα της επιστολής Βαρουφάκη και από την άλλη τα σχετικά κεφάλαια του μνημονίου, προκειμένου να αποδείξουν ότι το email του σημερινού υπουργού Οικονομικών όχι μόνο δεν βάζει τέλος στο μνημόνιο, αλλά αποτελεί ακριβή αντιγραφή των υποχρεώσεων του μνημονίου, σε πολλά σημεία με τις ίδιες φράσεις και τις ίδιες λέξεις που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο.
Στο κοινοβουλευτικό πεδίο έχουν βγει μπροστά και άλλα κορυφαία στελέχη της ΝΔ, όπως ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος έδωσε το σύνθημα για την αντιπολιτευτική επίθεση κατά της κυβέρνησης. Μάλιστα, αν και η πρώτη αντιπαράθεση στην αίθουσα της Ολομέλειας, αφορούσε το χάος στα διαδικαστικά, η παρέμβαση του πρώην Προέδρου της Βουλής είχε άκρως πολιτικό περιεχόμενο για την αποδοχή του μνημονίου, βάζοντας φωτιά στα γαλάζια έδρανα από τα χειροκροτήματα.
Σύμφωνα με κύκλους της Νέας Δημοκρατίας η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε ανακρίβειες και ψέματα. Όπως εξηγούν η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι πέτυχε «το διαχωρισμό της δανειακής σύμβασης από τα μνημόνια» και «την απεμπλοκή από τα μνημόνια». Ωστόσο υποστηρίζουν πως αυτό είναι ψευδές καθώς η κυβέρνηση ζήτησε, με την επιστολή του Υπουργού Οικονομικών στις 18 Φεβρουαρίου, και το Eurogroup ενέκρινε, την, υπό όρους, προϋποθέσεις και δεσμεύσεις, επέκταση του υπάρχοντος Μνημονίου για 4 ακόμη μήνες.
Όπως υπογραμμίζουν ακριβώς το ίδιο είχε πράξει και η προηγούμενη Κυβέρνηση, στις 9 Δεκεμβρίου 2014, ζητώντας την τεχνική επέκταση του υπάρχοντος Μνημονίου για τους 2 πρώτους μήνες του 2015.
Κύκλοι της Συγγρού τονίζουν πως είναι ανακριβές ότι η κυβέρνηση έβαλε τέλος στα εξωπραγματικά πρωτογενή πλεονάσματα. «Η νέα Ελληνική κυβέρνηση, στην απόφαση του Eurogroup, που προσυπέγραψε δεσμεύτηκε «να διασφαλίσει τα κατάλληλα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα ή χρηματοδοτικά έσοδα, που απαιτούνται για να εγγυηθεί τη βιωσιμότητα του χρέους σύμφωνα με την απόφαση του Εurogroup, του Νοεμβρίου του 2012», λένε πηγές που πρόσκεινται στη ΝΔ.

Τι εξηγούν

Όπως εξηγούν «για το 2015 και μόνο προβλέπεται ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος θα συνεκτιμηθεί από τους «θεσμούς» (δηλαδή από την Τρόικα), λαμβάνοντας υπόψη και τις υπάρχουσες οικονομικές δυσκολίες.
* Πρώτη παρατήρηση: η Τρόικα τελικά θα αποφασίσει την όποια φετινή αλλαγή στο στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος.
* Δεύτερη παρατήρηση: το αν και πόσο θα αλλάξει ο φετινός στόχος, θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της ανάκαμψης. Κι όχι από τη διαπραγμάτευση που έγινε ως τώρα. Δηλαδή, λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας, υπάρχουν ήδη δύο αρνητικά φαινόμενα. Μειωμένα δημόσια έσοδα και μειωμένη ανάπτυξη, που θα επιβαρύνει και τα έσοδα τους επόμενους μήνες».
Στη Νέα Δημοκρατία εκτιμάται πως αυτές οι δυσμενείς εξελίξεις μπορεί να φέρουν αλλαγή του στόχου για φέτος, οδηγώντας όμως σε δύο άλλες μεγάλες δυσκολίες: Πρώτον, διεύρυνση του δημοσιονομικού κενού, δηλαδή σε νέα μέτρα λιτότητας για φέτος. Και δεύτερον, σε νέο δανεισμό και νέο Μνημόνιο για τα επόμενα χρόνια, δηλαδή νέα μέτρα λιτότητας και στα επόμενα χρόνια.

Κύκλοι της ΝΔ υποστηρίζουν πως είναι ψευδές πως στο κείμενο της συμφωνίας «εμπεριέχεται ο πρώτος πυλώνας της Θεσσαλονίκης για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης», καθώς όπως λένε, «περιλαμβάνονται, γενικόλογα και αόριστα, πολιτικές για την αντιμετώπιση της κρίσης. Και φυσικά ούτε καν οι πολιτικές του 1ου πυλώνα.»
Στη Συγγρού τονίζουν πως δεν υπάρχει πουθενά στη συμφωνία μέτρα για την άμεση ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας, όπως «η κατάργηση της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης». Η ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι η συμφωνία αναφέρεται γενικόλογα στα εργασιακά και «φυσικά ούτε κουβέντα για τα συνταξιοδοτικά».
Κατηγορούν την κυβέρνηση ως ανακόλουθη στη δέσμευσή της για κατάργηση των ιδιωτικοποιήσεων «με ένα νόμο και ένα άρθρο», ενώ την κατηγορούν ότι άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ανατιμήσεων μέσω αυξήσεων του ΦΠΑ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα