Καταργείται η τρόικα, έρχεται νέο εξαετές μνημόνιο

 Την  κατάργηση της τρόικας, η οποία επιβλέπει τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, φαίνεται ότι εξετάζουν οι Βρυξέλλες, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters. Όπως επισημαίνουν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ευρωπαίοι αξιωματούχοι, αυτή η σκέψη υπάρχει προκειμένου να επιτρέψουν στην Αθήνα να προωθήσει το δικό της σχέδιο για την τόνωση της οικονομίας σε αντάλλαγμα μιας «σταδιακής ανακούφισης χρέους». (αυτό φυσικά θα ισχύσει μόνο εάν η Ελλάδα δεν χρειαστεί νέο πακέτο δανεισμού).

Σύμφωνα με το αποκλειστικό δημοσίευμα,  η τρόικα θα αντικατασταθεί από μία ειδική ομάδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα ελέγχει ανά 2 χρόνια, ωστόσο  η λιτότητα και το μνημόνιο μένουν στην χώρα μας για ακόμη 6 χρόνια και ο φθινόπωρο θα είναι καυτό.  Πιο συγκεκριμένα, η  Ελλάδα θα δεσμευτεί για ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θα διαρκέσει έξι χρόνια και όταν η χώρα μας θα τα πηγαίνει καλά στις μεταρρυθμίσεις το bonus θα είναι επιπλέον μείωση του χρέους.

Τι αναφέρει το Reuters

«Η διάλυση της Τρόικα, που αποτελείται από την Ε.Ε., την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ, που κάποιοι στην Ελλάδα παρομοιάζουν με τη γερμανική κατοχή των Ναζί, θα είναι στο επίκεντρο του νέου σχεδίου για την Αθήνα», αναφέρει αρχικά  το Reuters, που σημειώνει ότι έπειτα από την ολοκλήρωση των προγραμμάτων στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία, η επιθεώρηση είναι πλέον ενεργή μόνο στην Ελλάδα και την Κύπρο και οι ειδικοί εκτιμούν ότι η Αθήνα θα ζητήσει περαιτέρω βοήθεια.

Η αλλαγή από το μοντέλο «μεταρρυθμίσεις για την ελάφρυνση του χρέους» σε μία πιο διακριτική επίβλεψη μπορεί να καταλαγιάσει τις αντιδράσεις των Ελλήνων και να δώσει τόνωση στην κυβέρνηση συνασπισμού, εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ που είχε υποσχεθεί να σκίσει τα μνημόνια και προηγείται στις δημοσκοπήσεις, εκτιμά το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

«Οι εθνικές εκλογές μπορεί να γίνουν ακόμη και στις αρχές του επόμενου χρόνου και μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να προκαλέσει πονοκέφαλο για την ευρωζώνη», σημειώνει το Reuters, που προσθέτει ότι με αυτό το σκεπτικό, η Τρόικα μπορεί να αντικατασταθεί από μία ειδική task force της Κομισιόν, με ελέγχους κάθε εξάμηνο και όχι ανά τρίμηνο, με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα δεν θα απαιτήσει νέο πακέτο βοήθειας.

Σε αντάλλαγμα, η Αθήνα θα μπορούσε να δεσμευθεί σε ένα εξαετές πλάνο μεταρρυθμίσεων, στο οποίο η επίτευξη σημαντικών στόχων θα ανταμείβεται με ελάφρυνση χρέους, όπως η επέκταση του χρόνου αποπληρωμής αντί για τη χορήγηση επιπλέον δανείων, σύμφωνα πάντα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

«Δεν θα υπάρχει Τρόικα. Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να ”ανήκουν” στην Ελλάδα. Οι Ελληνες έχουν περιθώριο έως τον Οκτώβριο για να καταρτίσουν ένα πρόγραμμα, το οποίο θα αποφασιστεί έως τον Δεκέμβριο, για τις αρχές του 2015», ανέφερε στο Reuters αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

 

Σύμφωνα με άλλο αξιωματούχο, ως δικλείδα ασφαλείας μπορεί να δοθεί στην Ελλάδα μία προληπτική γραμμή πίστωσης από την ευρωζώνη. Σε περίπτωση που αυτή χρησιμοποιηθεί, τότε η Ελλάδα θα τεθεί και πάλι υπό πιο αυστηρή επιτήρηση.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα