«Κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις στην Ελλάδα»

Καμπανάκι κινδύνου για τις τραπεζικές καταθέσεις στην Ελλάδα χτυπάει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή,  παρά τις διαβεβαιώσεις των κυβερνώντων ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας και είναι απολύτως διασφαλισμένες.

Το δημόσιο χρέος έχει να παίξει ένα μικρό ρόλο στους ισολογισμούς των τραπεζών της ΕΕ εάν θέλουμε να κερδίσει ευρύτερη υποστήριξη η κοινή ασφάλεια των καταθέσεων, σύμφωνα με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Oι ρυθμιστές θα μελετήσουν το ρίσκο του δημόσιου χρέους μέσω οριακών τιμών συγκεντρώσεως ή πρόσθεσης νέων συντελεστών στάθμισης για τις εκμεταλλεύσεις του δημοσίου χρέους, ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup. Η ΕΕ θα πρέπει επίσης να αποφασίσει οως θα επιβάλλει έναν δείκτη μόχλευσης στον χρηματοοικονομικό τομέα πριν επεκτείνει την τραπεζική ένωση.

«Εάν θέλετε μία ευρωπαϊκή ασφάλεια καταθέσεων, πρέπει πρώτα να μειώσουμε τα ρίσκα», ανέφερε ο Ντάισελμπλουμ.. «Ένα εξ” αυτών είναι η υψηλή συγκέντρωση δημόσιου χρέους στους ισολογισμούς μερικών τραπεζών. Αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί».

Το σχέδιο αυτό είναι και η «άγκυρα» της πρότασης του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ για την ενδυνάμωση του ευρώ μετά την οικονομική κρίση. Το πλάνο καλεί για μία μεταβατική περίοδο οκτώ ετών σε ένα κοινό ταμείο το οποίο θα διαφυλλάτει τους λογαριασμούς μέχρι 100.000 ευρώ.

Η Γερμανία αμέσως αντιστάθηκε στο πρόγραμμα, κάτι που οδήγησε την Κομισιόν στην αναφορά πως η ΕΕ θα προσπαθήσει να βρει τρόπους να μειώσει το τραπεζικό ρίσκο παράλληλα με την κίνηση ενδυνάμωσης των κυβερνητικών ασφαλειών. Το δημόσιο χρέος είναι μόνο ένα από τα στοιχεία που πρέπει να αντιμετωπιστούν, αν και δεν έχει δοθεί ακόμη κάποιο χρονοδιάγραμμα.

Οποιαδήποτε κίνησηη οποία θα κάνει τις τράπεζες να λογαριάσουν τα ρίσκα του δημόσιο χρέους θα έχει τρομακτική επιρροή στην βιομηχανία. Αυτή της στιγμή, οι ευρωπαϊκές τράπεζες μπορούν να θεωρούν το δημόσιο χρέος ως κάτι που δεν μπορεί να χρεοκοπήσει, οπότε οποιαδήποτε κίνηση τουναντίον θα προκαλέσει σοκ. Ως αποτέλεσμα, οι παγκόσμιοι ρυθμιστές εξετάζουν το θέμα και προχωρούν δειλά-δειλά πριν κάνουν οποιαδήποτε κίνηση.

Η Γαλλία θα προωθήσει το πλάνο της ασφάλειας των καταθέσεων έτσι ώστε αυτό να παραμείνει σε διαφορετική μοίρα από οποιαδήποτε κίνηση αλλαγής ως προς το πως οι ρυθμιστές διαχειρίζονται το δημόσιο χρέος. Η «αμοιβαιοποίηση» του ρίσκου πρέπει να προχωρήσει παράλληλα με την βελτίωση των τραπεζικών πρακτικών, σύμφωνα με Γάλλο αξιωματούχο.

Θα ήταν πολύ απλουστευτικό να υποθέσει κανείς πως η Γερμανία θα καλούσε προς την αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους – ιδιαίτερα προς τις τράπεζες των περιφερειακών εθνών- πριν προχωρήσει το πλάνο της ασφάλειας καταθέσεων, όπως ανέφερε ο Γάλλος αξιωματούχος. Οι Γερμανοί πολιτικοί μελετούν τα τεχνικά στοιχεία μίας τέτοιας αλλαγής αφού οι τυποποίηση των τραπεζικών πρακτικών θα είναι επίπονη για όλα τα έθνη.

Ο ΥΠΟΙΚ του Λουξεμβούργου Πιερ Γραμμένια ανέφερε πως οι διαπραγματεύσεις πρέπει να προχωρήσουν παράλληλα.

«Πιστεύω πως η γερμανική άποψη πρέπει να μελετηθεί μέσα σε πλαίσιο χρονοδιαγράμματος», ανέφερε ο Γραμμένια, προσθέτοντας πως «Η Γερμανία λέει πως οι χώρες πρέπει πρώτα να χρηματοδοτήσουν το ταμείο εξυγίανσης, και μετά θα πρέπει να σιγουρευτούν πως η ασφάλεια των τραπεζών στις χώρες είναι δεδομένη, και μόνο τότε μπορεί να υπάρξει ευρωπαϊκή ασφάλεια καταθέσεων στην Ευρώπη, βήμα προς βήμα».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα