«Κλείδωσαν» οι εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ

Έτοιμο είναι το τελικό σχέδιο των μειώσεων- διορθώσεων  στον ΕΝΦΙΑ, μετά τις  αποφάσεις που ελήφθησαν σε σύσκεψη το βράδυ της Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου  υπό τον Γκίκα Χαρδούβελη, στην οποία συμμετείχαν ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης και η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου.

Το σχέδιο με τις διατάξεις παραδόθηκε μάλιστα  στις κοινοβουλευτικών ομάδες των κομμάτων οι οποίες στηρίζουν την κυβέρνηση και εν συνεχεία κατατέθηκε και επισήμως στη Βουλή.

 

Τι προβλέπει το σχέδιο

Η  ρύθμιση που «κλείδωσε» προβλέπει τα εξής :

– εκπτώσεις φόρου 15-20% το πολύ για τα ξενοίκιαστα διαμερίσματα.

– εισοδηματικά ή και περιουσιακά κριτήρια που περιορίζουν τον αριθμό των δικαιούχων.

Για τα άλλα αστικά ακίνητα δεν αναμένονται άλλες σημαντικές μεταβολές ή εκπτώσεις, σε σχέση με τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ που έχουν ήδη αναρτηθεί.

Μόνο για τα ακίνητα στις 4.000 «εκτός σχεδίου» περιοχές, όπου είχαν εκδοθεί τα θηριώδη εκκαθαριστικά, θα υπάρξουν διορθώσεις λαθών, με μειώσεις στις φορολογητέες αξίες έως 90%, ώστε να «προσγειωθούν» στα επίπεδα του ΦΑΠ του 2013.

Φοροελαφρύνσεις

Έως τον Οκτώβριο, θα ολοκληρωθούν και θα εξειδικευτούν και οι υπόλοιπες φοροελαφρύνσεις.

Τα πάντα πάντως θα εξαρτηθούν από την πορεία των εσόδων και τις αποφάσεις των ευρωπαίων για χαλάρωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Ειδικότερα:

-Θα μειωθεί κατά 30% ο ειδικός φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης από τις 15 Οκτωβρίου. Παράγοντες της αγοράς καυσίμων θεωρούν, πάντως, ότι δεν αρκεί αυτή η μείωση για να ενισχυθεί η κατανάλωση πετρελαίου.

-Σταδιακά θα καταργηθεί η έκτακτη εισφορά.  Σχεδιάζεται μείωση 50% εντός του 2015, ξεκινώντας αρχικά τους πρώτους μήνες του έτους από μείωση κατά 30% και στη συνέχεια προς τον Δεκέμβριο κατά 20%. Κατάργηση προβλέπεται πλέον από το 2016 και μετά.

-Μέσα στον Σεπτέμβριο θα ανακοινωθεί η αύξηση του αριθμού των δόσεων για χρέη στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Στην κυβέρνηση μιλούν για 72-100 δόσεις. Άλλες πληροφορίες λένε ότι δύσκολα θα το δεχτεί η Τρόικα και επιμένουν για 48.

-Από φέτος, προβλέπεται «κούρεμα» προστίμων – προσαυξήσεων, καθώς και μείωση έως και 50% στο επιτόκιο προσαυξήσεων (σήμερα είναι 8% + ΕΚΤ).

 

Από το 2015

Εντός του 2015 ξεκινά και η μείωση του ανώτατου συντελεστή φυσικών προσώπων από το 42% στο 32%

Την επόμενη χρονιά θα γίνει η μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 26% στο 15% και η μείωση του συντελεστών του ΦΠΑ.

 

Ένστολοι

Όσον αφορά στους ένστολους θα είναι σταδιακή –και όχι άμεση και πλήρης από το 2015 η  εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Οι οριστικές αποφάσεις για το ύψος της αναπροσαρμογής των αποδοχών τους θα ληφθούν στο πλαίσιο κατάρτισης του Προϋπολογισμού.

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα