“Κουρελού ο εκλογικός νόμος”

Μέχρι στο παραπέντε η κυβέρνηση θα ασκεί πίεση στο ΠΑΣΟΚ, προκειμένου η Χαριλάου Τρικούπη να αλλάξει ρότα και να ψηφίσει τον εκλογικό νόμο. Όμως η απάντηση του ΠΑΣΟΚ ήρθε μέσω και της τελευταίας συνέντευξης της Φώφης Γεννηματά, η οποία ξεκαθάρισε ότι “το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να ψηφίσει το εκλογικό νόμο -κουρελού”.
Αντίθετα το ΠΑΣΟΚ είναι διαλλακτικό μόνο εάν παγώσει η διαδικασία ψήφισης και ξεκινήσει διάλογος επί της πρότασης του.
Χαρακτηριστικά η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει πως “η κυβέρνηση έχει αναγάγει το ζήτημα αυτό σε ένα παιχνίδι μικροκομματικής τακτικής και αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης. Αυτό είναι το μοναδικό της μέλημα. Αφού εξήγγειλε πομπωδώς αλλαγές στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος και διάλογο, έφερε τελικά αποσπασματικές ρυθμίσεις για τον εκλογικό νόμο χωρίς σοβαρή επεξεργασία. Θέλοντας απλώς να ψαρέψει 200 ψήφους ώστε να ισχύσουν από τις επόμενες εκλογές. Η Ν.Δ. απ’ τη μεριά της αρνείται κάθε συζήτηση για αλλαγές στον εκλογικό νόμο, παίζοντας το δικό της κομματικό παιχνίδι με το «κεκτημένο» ληστρικό bonus των 50 εδρών που πιστεύει πως σήμερα την ευνοεί. Εμείς πιστεύουμε ότι η αλλαγή του εκλογικού νόμου είναι απαραίτητη. Πρέπει να συνδυαστεί με μια σοβαρή μεταρρύθμιση στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος. Όμως αυτό απαιτεί μια ουσιαστική συζήτηση και ευρύτερες συναινέσεις, μακριά από τις κομματικές σκοπιμότητες της κάθε φορά πολιτικής συγκυρίας”.
Για την Κεντροαριστερά
Η Φώφη Γεννηματά ενόψει και της δημοσιοποίησης του πορίσματος από την επιτροπή διαλόγου για την Κεντροαριστερά δήλωσε: “Είμαστε σε ένα κομβικό σημείο. Διαφαίνεται δυνατότητα προγραμματικής συμφωνίας. Οπότε τώρα είναι η ώρα να προχωρήσουμε όλοι μαζί σε συμφωνία στα επόμενα βήματα. Τα στέρεα και όχι μετέωρα βήματα για την εθνικά αναγκαία αναγέννηση της Κεντροαριστεράς. Πρέπει να αξιοποιήσουμε την εμπειρία από ανάλογα εγχειρήματα και πρόσφατα, που ευαγγελίζονταν το νέο και δεν πέτυχαν. Εμείς επιδιώκουμε να συναντηθούμε χωρίς να εκβιάσουμε τις εξελίξεις. Θέλουμε να γεννηθεί το νέο, το καινούργιο, όχι να το εκβιάσουμε. Στον σύγχρονο κόσμο των κοινωνικών δικτύων, είναι πλούτος οι διαφορετικές διαδρομές και ταυτότητες, δεν αποζητούμε την ισοπέδωση και την εγκατάλειψή τους. Αυτό θα δώσει το πραγματικά σύγχρονο νέο, με την ποικιλομορφία και τη διαφορετικότητα, δίνουμε δικαίωμα στην αυτονομία κάθε συλλογικότητας, δίνουμε τόπο στον πλούτο των ιδεών και στη σύνθεση πολιτικών, έτσι αχρηστεύονται οι μηχανισμοί και καταργούνται οι κάθε είδους επετηρίδες. Δεν αναζητάμε το πάρτι των κομματικών ελίτ, αλλά κάνουμε ανοιχτό κάλεσμα σε κάθε προοδευτικό πολίτη”.
Επισκέψεις
Στο μεταξύ η κ. Γεννηματά συνεχίζει τις επισκέψεις της. Έτσι την Πέμπτη θα επισκεφθεί το κέντρο του ΕΚΑΒ, όπως και το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς». Αφορμή για την επίσκεψη της προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι η συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για την υγεία την Παρασκευή στη Βουλή.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα