Βροντερό όχι στον εκλογικό νόμο

Εβδομάδα σημαντικών γεγονότων για το Ποτάμι η τρέχουσα. Κι αυτό διότι στην ψηφοφορία του εκλογικού νόμου στη Βουλή θα κληθεί να αποδείξει ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος είναι αρραγής, ενώ στην Σεβαστουπόλεως έχουν να διαχειριστούν και το πόρισμα της επιτροπής διαλόγου, το οποίο αναμένεται να δοθεί στην δημοσιότητα την Πέμπτη.
Σε ότι αφορά τον εκλογικό νόμο το Ποτάμι έχει ξεκαθαρίσει πως θα ψηφίσει αρνητικά. Κι όπως λένε οι συνεργάτες του Σταύρου Θεοδωράκη “δεν υπάρχει ανησυχία ότι κάποιος από τους βουλευτές του κόμματος θα αλλάξει απόφαση”. Από το Μαξίμου υποστηρίζουν παρά τις διαψεύσεις ότι είναι πολύ πιθανό κάποιοι εκ των Λυκούδη, Ψαριανού, Δανέλη και Μάρκου θα πειστούν και θα υπερψηφίσουν την απλή αναλογική.
Για το θέμα του εκλογικού νόμου έκανε δηλώσεις ο Σπύρος Λυκούδης, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει ”σοβαρό πολιτικό πρόβλημα” αν ο εκλογικός νόμος βγει και μέσω των ψήφων της Χρυσής Αυγής.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά: “Θα υπήρχε σοβαρότατο πολιτικό πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ αν έβγαινε με τις ψήφους της Χρυσής Αυγής. Ωστόσο ένα κομμάτι της κοινωνίας στηρίζει την Χρυσή Αυγή, πρέπει να βλέπουμε την πραγματικότητα”. Ο κ. Λυκούδης, ρωτήθηκε και για την συνάντηση Τσίπρα-Κουβέλη κι εκτίμησε ότι ”θα είναι μια συνάντηση καλών φιλοφρονήσεων” και πρόσθεσε ότι δεν έχει ακούσει κάτι για υπουργοποίησή του.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον βουλευτή, ”είναι πολύ καλή η πρόταση του ΠΑΣΟΚ αλλά και και του Ποταμιού”, ενώ πρόσθεσε ότι μέσω της πρότασης που καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ ”αδικείται κατάφωρα κάποιος που έχει υποστηρίξει την απλή αναλογική”.
Το πόρισμα
Στο μεταξύ στην Σεβαστουπόλεως ήδη σκέφτονται πως θα διαχειριστούν το πόρισμα της Επιτροπής Διαλόγου.
Το πλέον σημαντικό είναι τα όσα προτείνονται από τα μέλη της επιτροπής στον κρίσιμο τομέα της Οικονομίας, όπου και εμμένουν στην ανάγκη διαμόρφωσης ενός Σχεδίου Ανασυγκρότησης. Στο πόρισμά τους μιλούν μεταξύ άλλων για ένα νέο επενδυτικό σοκ, που θα φέρει επενδύσεις ύψους 10 δις ευρώ ετησίως για τα επόμενα χρόνια, πέραν από το ΕΣΠΑ και τα λοιπά ευρωπαϊκά προγράμματα, καθώς και νέες βιώσιμες θέσεις απασχόλησης στην χώρα. Επιχειρούν, μάλιστα, την επίτευξη ευρύτερων συναινέσεων ακόμα και για τυχόν αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, το οποίο όμως αλλάζει. Για την ακρίβεια, προβλέπουν την επαναπροσέγγιση του φορολογικού συστήματος, με μείωση των φόρων των επιχειρήσεων και την επιβολή πολυετούς ισχύος του, με την όποια αλλαγή να απαιτεί αυξημένες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες.
Ζητούν ακόμα επανεξέταση των συντελεστών ΦΠΑ για τις υπηρεσίες, «ώστε να βρεθεί μία ισορροπία κινήτρων που να αντιμετωπίζει την εκτεταμένη φοροδιαφυγή» και εφαρμογή της λογικής «πρώτα φορολογείς την κατανάλωση, μετά τα εισοδήματα και στο τέλος την παραγωγή που δημιουργεί εισοδήματα και ενισχύει την ζήτηση».
Στο πόρισμα προβλέπεται ακόμα απόδοση της φορολογίας των ακινήτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, προκειμένου να ενισχυθούν οι εξουσίες της στο πλαίσιο της αρχής της επικουρικότητας. Στην παράγραφο των χρηματοδοτικών εργαλείων, πάντως, προβλέπεται μεταξύ άλλων η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ώστε να μειωθούν οι ανάγκες ετήσιας εξυπηρέτησής του που σήμερα περιορίζουν τις αναπτυξιακές προοπτικές, καθώς και υιοθέτηση δράσεων που θα αυξάνουν τη ρευστότητα της ελληνικής Οικονομίας, αφού «δεν νοείται πρόγραμμα ανάπτυξης με capital controls», όπως σημειώνεται.
Στην Σεβαστουπόλεως νιώθουν ικανοποίηση, καθώς η πλειοψηφία των όσων αναφέρονται στο πόρισμα της Επιτροπής Διαλόγου είναι αυτά που αναγράφονται στο πρόγραμμα του Ποταμιού. Μάλιστα όπως έλεγαν “πολλά από αυτά έχουν κατατεθεί σε δημόσια διαβούλευση, αλλά η κυβέρνηση αρνείται να τα ακολουθήσει”.
Συναντήσεις
Στο μεταξύ άμεση ήταν η ανταπόκριση του Ποταμιού στο αίτημα που υπέβαλε το Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων της Αγροτικής Ασφαλιστικής για συνάντηση, με σκοπό την ενημέρωση για τις εξελίξεις στη διαδικασία πώλησης της εταιρίας και την κατάθεση σχετικού υπομνήματος για την εν λόγω υπόθεση. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε την στα γραφεία της Βουλής, όπου τους εκπροσώπους του Συλλόγου Εργαζομένων, Γιώργο Συκαμιά, Γιώργο Σεχρεμέλη και Ειρήνη Ζαμπάτη υποδέχθηκαν ο Γραμματέας Κοινοβουλευτικού έργου, Παναγιώτης Καρκατσούλης, καθώς επίσης και οι πολιτικοί υπεύθυνοι των Τομέων Οικονομικών Κωνσταντίνος Γκράβας και Επιχειρηματικότητας Άντα Γαρουφαλιά.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, το Δ.Σ. παρουσίασε το ιστορικό της διαδικασίας πώλησης της εν λόγω εταιρίας μέσω της μετόχου της, Τραπέζης Πειραιώς, εκφράζοντας σοβαρές ανησυχίες για το μέλλον των εργαζομένων, για τις συνεχιζόμενες αναβολές ολοκλήρωσης της διαδικασίας η οποία κρατά τουλάχιστον ενάμιση έτος, για τις αδιαφανείς συνθήκες που διέπουν την όλη εξέλιξη της υπόθεσης και για την απομείωση της αξίας πώλησης της εταιρίας παρά την κεφαλαιακή της επάρκεια και τα υγιή οικονομικά αποτελέσματα.
Επίσης ο βουλευτής Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ επισκέφθηκε τον διοικητή του ΕΛΓΑ Θεοφάνη Κουρεμπέ, θέτοντας του ζητήματα αποζημιώσεων και καταγραφών των ζημιών σε κερασοπαραγωγούς και καπνοπαραγωγούς της Ροδόπης.
Είναι γνωστό άλλωστε ότι οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ δεν έχουν λάβει από τον περασμένο Ιανουάριο τα οδοιπορικά για τις μετακινήσεις τους προκειμένου να διενεργήσουν πραγματογνωμοσύνες και εκτιμήσεις για ζημιές στη φυτική παραγωγή και στο ζωικό κεφάλαιο. Το αποτέλεσμα της μη καταβολής των οδοιπορικών – τα οποία πληρώνονται στην ουσία από τους αγρότες – είναι η μη διεξαγωγή πραγματογνωμοσυνών και εκτιμήσεων από τους εκτιμητές του ΕΛΓΑ, γεγονός που εν τέλει επιβαρύνει τους ίδιους τους παραγωγούς.
Παράλληλα, για τους κερασοπαραγωγούς της Ροδόπης οι οποίοι απώλεσαν αποδεδειγμένα μεγάλο μέρος της φετινής τους παραγωγής, ο κ. Ιλχάν Αχμέτ ζήτησε και έλαβε την διαβεβαίωση από τον κ. Κουρεμπέ ότι θα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια που υπάρχουν ώστε να αποζημιωθούν, παρά το γεγονός ότι δεν έγινε η εκτίμηση της ζημιάς τους, από τη στιγμή που δεν είναι οι ίδιοι υπαίτιοι γι’ αυτή την κρατική ολιγωρία.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα