Κρυμμένος «θησαυρός» στους… άνθρακες των «κόκκινων» δανείων

Τα «κόκκινα» δάνεια μπορεί να έχουν μετεξελιχθεί σε αχίλλειο πτέρνα του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, φαίνεται ωστόσο ότι για την ηγεσία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) η ενεργής διαχείρισή τους μπορεί να αποδειχτεί το «κλειδί» για την επανεκκίνηση του κλάδου και συνολικά της πραγματικής οικονομίας.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ, Άρης Ξενόφος, ο οποίος από το βήμα του συνεδρίου «Η ώρα της ελληνικής Οικονομίας» επεσήμανε πως τα μη εξυπηρετούμενα χαρτοφυλάκια χορηγήσεων έχουν μέσα τους κρυμμένη υπεραξία, η οποία θα απελευθερωθεί σταδιακά και θα δώσει σημαντική ώθηση στη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος και κατ’ επέκταση στη χρηματοδότηση της οικονομίας. Σύμφωνα, πάντα, με τον κ. Ξενόφο:

-Η δημιουργία των περιουσιολογίου μπορεί να αναδείξει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

-Η ΤτΕ είναι πολύ κοντά στη δημιουργία πλαισίου για την είσοδο νέων τρίτων παρόχων στην διαχείριση των δανείων.

-Θα πρέπει να εξεταστεί και η περίπτωση ανταλλαγής δανείων με μετοχικό κεφάλαιο (equity) για τα δάνεια μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων.

Θα κρίνουν (και) την ανακεφαλαιοποίηση
Το «παρών» στο ίδιο συνέδριο έδωσε και ο εκτελεστικός γενικός διευθυντής της Τράπεζας Πειραιώς, Σπύρος Παπασπύρου, ο οποίος χαρακτήρισε τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων ως τον μεγαλύτερο στόχο που θα αναδείξει την επιτυχία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Αφού εξήγησε ότι το stock των παλαιών προβληματικών δανείων έχει υποχωρήσει πολύ γρήγορα εν μέσω δύσκολων συνθηκών, ο κ. Παπασπύρου συμπλήρωσε ότι η ανάπτυξη δεν μπορεί να έρθει με τόσα πολλά βαρίδια για τις τράπεζες (το 35% και εν δυνάμει το 44% των δανείων είναι προβληματικά) όσο και για την πελατεία τους.
Ο κ. Παπασπύρου είπε πως πρέπει να ξεπεράσουμε κάποιες αντιφάσεις και να δούμε την μεγάλη εικόνα. Επικαλούμενος τραπεζικέ εκτιμήσεις, ο εκτελεστικός γενικός διευθυντής της Πειραιώς, είπε ότι τα μισά προβληματικά δάνεια μπορούν να ρυθμιστούν και να εξυπηρετούνται ομαλά. «Δεν μπορεί για ένα 10-15% των δανείων, επιδιώκοντας να μη γίνει κανένα λάθος, να υποθηκεύουμε το μέλλον όλων των Ελλήνων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπασπύρου, ενώ πρόσθεσε πως ακόμα και η πώληση δανείων ή χαρτοφυλακίων είναι απαραίτητη, καθώς αυτή τελικώς δεν έχει σημασία σε μια κοινωνία η οποία έχει κανόνες και δεν είναι άναρχη.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα