ΚΥΠΡΙΑΚΟ: Απαγορεύεται η αποτυχία

Μόνο ένα δεδομένο υπάρχει για τη διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη 12 Ιανουαρίου: ότι δεν μπορεί να αποτύχει! Και αυτό όχι γιατί απαραιτήτως υπάρχει κοινός τόπος των εμπλεκομένων αλλά γιατί είναι έτσι δομημένη που να μην μπορεί να έχει κακή κατάληξη.

Με το όπλο παρά πόδα βρίσκονται οι συμμετέχοντες της Διάσκεψης της Γενεύης. Θεωρητικά το θέμα του Κυπριακού μπαίνει στην τελική του ευθεία μολονότι η λύση φαίνεται να είναι ακόμα μακριά με τον κάθε εμπλεκόμενο να κρατά αποστάσεις από τους υπόλοιπους.

Το μόνο αισιόδοξο είναι πως αποκλείεται το ενδεχόμενο αποτυχίας της διαπραγμάτευσης όπως ξεκαθάρισε και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, σε δηλώσεις που έκανε μετά από τη δίωρη συνάντησή του με τον Ειδικό Απεσταλμένο του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Άιντε στο υπουργείο Εξωτερικών, τονίζοντας ότι «ακόμη και αν σε κάποιο σημείο χρειαστεί να σταματήσει η διαπραγμάτευση, αυτό δεν θα είναι η καταστροφή αλλά ένα στοιχείο της διαδικασίας για να συνεχίσει αργότερα».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι η διαπραγμάτευση μπορεί «μόνο να αναβληθεί ή να καθυστερήσει. Έχει διαφορά. Η αποτυχία σημαίνει ότι σταματά χωρίς αποτελέσματα μία διαπραγμάτευση» επισημαίνοντας ότι: «Έχουμε πάρει τις διασφαλίσεις μας από τον ΟΗΕ ότι αυτή η διαπραγμάτευση θα είναι αυτό που ονομάζουμε στη διεθνή συζήτηση open ended, δηλαδή θα είναι μία διαπραγμάτευση η οποία κι αν σταματήσει δεν θα θεωρείται ότι έχει καταρρεύσει αλλά ότι μπορεί να συνεχιστεί με καλύτερη προετοιμασία στο μέλλον». Εξήγησε ότι θα μπορoύσε εφόσον «δώσουν τη γενική γραμμή οι τρεις ηγέτες, να συνεχίσει η συζήτηση σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων». Και πρόσθεσε: «Μπορεί όμως να τα βρούνε και από την πρώτη στιγμή οι τρεις ηγέτες, αλλά αυτό θα φανεί».

Τα σημεία τριβής
Ο κ. Κοτζιάς δεν θέλησε να διαφανεί η απόσταση που χωρίζει τις τρεις πλευρές με τον Κύπριο Πρόεδρο μάλιστα να δέχεται και εσωτερικά βέλη για τη στάση που τηρεί και την τακτική που έχει επιλέξει. Σημείο τριβής είναι η παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων ως… εγγύηση. Ο υπουργός Εξωτερικών απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, τόνισε ότι «Ελλάδα και Κύπρος είμαστε κοινό μέτωπο» υπογραμμίζοντας ότι «ειδικά στην Ελλάδα έχουμε καταφέρει- όπως έδειξε το τελευταίο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής πολιτικής- να έχουμε κοινή γραμμή ότι στηρίζουμε την Κύπρο και υποστηρίζουμε τη θέση για κατάργηση των εγγυήσεων, των παρεμβατικών δικαιωμάτων οποιασδήποτε χώρας στο εσωτερικό της Κύπρου καθώς και για την απομάκρυνση του κατοχικού στρατού».

Μάλιστα σε αυτό ο Κύπριος πρόεδρος κατηγορείται στο εσωτερικό της χώρας του πως η Ελλάδα έχει πιο ξεκάθαρη θέση από εκείνον.
Όσον αφορά την ασφάλεια, αγκάθι στις διαπραγματεύσεις, η Λευκωσία εμφανίζεται συντεταγμένη με την ελληνική θέση για «λύση χωρίς τον αναχρονιστικό θεσμό των εγγυητριών δυνάμεων» και αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής ενώ η Άγκυρα στον αντίποδα διαμηνύει ότι δεν συζητά καν τέτοιο ενδεχόμενο, σπρώχνοντας σε αντίστοιχη θέση και την τουρκοκυπριακή πλευρά.

Το πιθανότερο σενάριο είναι να συζητηθεί η πρόταση Ομπάμα για «μεταβατική περίοδο» παραμονής των στρατευμάτων στην Κύπρο. Το διάστημα αυτής της περιόδου φέρεται να προσδιορίζεται ανάμεσα στα 10 και τα 15 χρόνια, αλλά η συμφωνία μοιάζει δύσκολη όσο δεν διαμορφώνεται έδαφος για συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν πριν από τη διάσκεψη της Γενεύης.
Στα προαπαιτούμενα παραμένει και η επιστροφή της Μόρφου, την οποία ωστόσο η τουρκοκυπριακή πλευρά δηλώνει ότι δεν αποδέχεται, ενώ ανοιχτή –και εν δυνάμει παγίδα– παραμένει πάντοτε και η τουρκική επιδίωξη για σύνδεση του θέματος της ασφάλειας με τη διαπραγμάτευση για το εδαφικό.

Φιλοδοξίες για λύση
«Πηγαίνουμε στη Γενεύη με τη φιλοδοξία άμεσης λύσης και στη συνέχεια θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα όταν είμαστε εκεί. Μερικές φορές οι άνθρωποι μπορεί να εκπλαγούν θετικά», τόνισε από την πλευρά του ο ειδικός απεσταλμένος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Άιντε εξηγώντας πως τα κύρια ζητήματα που είναι ακόμη ανοιχτά αφορούν την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. Και εκεί θα δοθεί η κύρια έμφαση στη Διάσκεψη της Γενεύης. Παραδέχθηκε, δε, ότι το εγχείρημα δεν θα είναι εύκολο, καθώς υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά για τη σύγκλιση των δύο πλευρών, αλλά εξέφρασε αφενός την αίσθηση ότι σε όλες τις πλευρές υπάρχει η πρόθεση να αναζητηθεί μία λύση και αφετέρου την πεποίθηση ότι οι πιθανότητες είναι υψηλότερες απ’ ό, τι ήταν στο παρελθόν και δεν πρέπει να χαθεί αυτή η ευκαιρία.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα