Κώστας Τριανταφυλλίδης: «Το λαϊκό τραγούδι μοχλός πίεσης και αφύπνισης»

Σεμνή παρουσία, χαρισματική φωνή. Σημαντικές συνεργασίες, τρία δικά του cd.

1Ο Κώστας Τριανταφυλλίδης μαγεύει. Η νέα γενιά των λαϊκών τραγουδιστών σίγουρα είναι περήφανη για τούτο το δημιούργημά της, που επάξια την εκπροσωπεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Μιλήσαμε μαζί του για τα πώς και τα γιατί του μουσικού ταξιδιού του, και κυρίως για την τελευταία δουλειά του με τίτλο «Αστρικός Χάρτης» (εταιρεία Protasis Music). Συζήτηση αυθεντική που τη χαρήκαμε, όπως χαιρόμαστε και τα εμπνευσμένα τραγούδια του.

Ιχνηλατώντας… με την Καίτη Νικολοπούλου

Κύριε Τριανταφυλλίδη, ήρθατε από τη μακρινή Τασκένδη για να μυηθείτε τελικά στην ελληνική μουσική. Πόσο εύκολο ή δύσκολο στάθηκε αυτό;

«Στην πραγματικότητα ήταν πολύ εύκολο, καθώς στα σπίτια μας στην Τασκένδη ακούγαμε καθημερινά ελληνική μουσική, ήταν ένας τρόπος να κρατάνε οι πολιτικοί πρόσφυγες την επαφή με την πατρίδα τους. Οι γονείς ήθελαν με κάθε τρόπο τα παιδιά τους να αγαπήσουν τον τόπο τους και το κατάφεραν μέσα από τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας – σ’ αυτό βοήθησε και η μουσική με τα ελληνικά τραγούδια».

2

Υπάρχουν μουσικές επιρροές από την πρώτη πατρίδα σας;

«Η πρώτη μου πατρίδα βέβαια είναι η Ελλάδα, χωρίς να παραβλέπω το ότι γεννήθηκα στην Τασκένδη, πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν της τότε Σοβιετικής Ένωσης. Η χώρα αυτή είχε τεράστια παράδοση στη μουσική, στο σπίτι μας ακούγαμε συμφωνική μουσική, αλλά και τραγούδια της εποχής. Οι γονείς μου ήταν παιδιά της γενιάς των Beatles και των Rolling Stones… Όπως καταλαβαίνετε, υπήρξαν πολλές επιρροές».

Συνεργαστήκατε με πολλούς και σπουδαίους Έλληνες καλλιτέχνες. Πέρα από το ταλέντο σας, θεωρείτε ότι ήταν και θέμα τύχης;

«Το ταλέντο από μόνο του δεν αρκεί, ενώ από την άλλη η τύχη είναι αποτέλεσμα σκληρής και επίμονης εργασίας, προσήλωσης στον στόχο και αγάπης για αυτό που κάνει ο καθένας μας. Με εξαίρεση την πρώτη μου μεγάλη συνεργασία με τη Μαρινέλλα το 1999, στην οποία προτάθηκα από τον δάσκαλό μου Κώστα Κλάββα, όλες τις επόμενες συνεργασίες μου τις κατάφερα με εργασία και επιμονή».

3

Πέρα από τραγουδιστής, είστε και συνθέτης. Βοηθάει στην ερμηνεία αυτό; Και γενικότερα, βοηθάνε έναν τραγουδιστή ανάλογες με τις δικές σας σπουδές;

«Όλα βοηθάνε, η γνώση δημιουργεί ασφάλεια, η καλλιέργεια ευαισθησία.Η ερμηνεία πιστεύω πως βασίζεται περισσότερο στα βιώματα του τραγουδιστή. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου συνθέτη… Τραγούδια γράφω. Στα δικά μου τραγούδια με βοηθάει, γιατί γνωρίζω την ιστορία του κάθε τραγουδιού».

Ο «Αστρικός Χάρτης» είναι ο τρίτος σας δίσκος. Δεν σας κρύβω ότι ο τίτλος του προκαλεί δέος. Πώς ήρθε η έμπνευση;

«Ο Αστρικός χάρτης “βαφτίστηκε” από το ομότιτλο τραγούδι του Γρηγόρη Μαρινάκη. Ήταν το πρώτο τραγούδι που γράφτηκε για αυτόν τον δίσκο. Και περίμενε περίπου δέκα χρόνια μέχρι να μελοποιηθεί. Νομίζω πως του άξιζε… Και χαίρομαι που σας προκαλεί δέος, δεν μου το έχουν ξαναπεί!»

6Στην παρουσίαση του cd αναφερθήκατε εκτενώς στον Δημήτρη Μητροπάνο. Είχατε ιδιαίτερη σχέση μαζί του;

«Αρχικά είχαμε μια ξεχωριστή επαγγελματική σχέση, η οποία εξελίχθηκε σε μια σπουδαία για εμένα φιλία. Ο Μητροπάνος είναι πάντα μαζί μου, δεν τον αποχωρίστηκα ποτέ και θα τον τιμώ πάντα».

Πώς προέκυψε η συνεργασία σας με τον Γιώργο Νταλάρα, ο οποίος τραγουδά ένα από τα τραγούδια του «Αστρικού Χάρτη»;

«Και με τον Γιώργο Νταλάρα υπάρχει μια αμοιβαία αγάπη και εκτίμηση. Η συνεργασία προέκυψε μετά τη δημιουργία του τραγουδιού “Αγάπες που παλιώσατε” σε στίχους της Πέπης Δουρέκα. Ήθελα να το πει ο Νταλάρας για πολλούς λόγους, ο πιο σημαντικός όμως είναι ότι όταν το έγραφα είχα στο μυαλό μου τη φωνή του. Τον θαυμάζω και τον θαύμαζα πάντα, και έτσι μια μέρα πήρα το θάρρος και του το πρότεινα στο Studio Οdeon όπου βρισκόμασταν για δουλειά. Δεν μπορώ να περιγράψω τη χαρά μου όταν δέχτηκε την πρότασή μου, ήταν η πρώτη φορά που άλλος τραγουδιστής θα έλεγε τραγούδι μου, πόσω μάλλον όταν επρόκειτο για εκείνον!»

Με τον Γ. Νταλάρα παρουσιάζουν το τραγούδι «Αγάπες που παλιώσατε» από τον «Αστρικό Χάρτη»
Με τον Γ. Νταλάρα παρουσιάζουν το τραγούδι «Αγάπες που παλιώσατε» από τον «Αστρικό Χάρτη»

Το λαϊκό τραγούδι θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης στους κρατούντες, ενόψει της οικονομικής κρίσης, λόγω της θεματολογίας του, όπως συνέβαινε παλιότερα με τα ρεμπέτικα αλλά και τα λαϊκά;

«Το λαϊκό τραγούδι σαφώς και πρέπει να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης αλλά και αφύπνισης αν θέλετε… Οι δημιουργοί πρέπει να καταγράφουν και να εκφράζουν τις ανάγκες της κοινωνίας και του λαού. Είναι δύσκολο, αλλά μπορεί να γίνει και πιστεύω πως θα γίνει. Πρέπει να βρούμε πάλι τη ρίζα μας, να φτάσουμε στο βάθος της… Θα το καταλάβουν όλοι μετά, ακόμα και οι κρατούντες».

Προτιμάτε να εμφανίζεστε σε μικρές μουσικές σκηνές ή σε μεγάλες πίστες;

«Σε σκηνές, σε πίστες,σε θέατρα!Οπουδήποτε μου δίνεται βήμα να επικοινωνήσω με τον κόσμο και να μοιραστώ μαζί του τραγούδια και συναισθήματα».

Είναι νωρίς να μιλήσουμε για την επόμενη δουλειά σας;

«Είναι νωρίς για να σας πω λεπτομέρειες, και ζητώ συγγνώμη γι’ αυτό. Ωστόσο, έχω ήδη ασχολούμαι με δύο δίσκους. Τον έναν τον έχω ολοκληρώσει, ο δεύτερος είναι περίπου στη μέση. Από Σεπτέμβρη θα ξεκινήσω τις ηχογραφήσεις».

cd2

Από τη μακρινή Τασκένδη…

4

Γεννημένος στην Τασκένδη ο Κώστας Τριανταφυλλίδης ήρθε στην Ελλάδα το 1980. Σπούδασε μουσική στο Πρότυπο Μουσικό Κέντρο Πειραιά (ΠΜΚΠ) και στο Κεντρικό Ωδείο του Κώστα Κλάββα από όπου πήρε το πτυχίο των ανώτερων θεωρητικών. Παράλληλα ασχολήθηκε με τη βυζαντινή μουσική και τα παραδοσιακά όργανα στο τμήμα παραδοσιακής μουσικής στο ΠΜΚΠ. Το 1999 συνεργάστηκε με τη Μαρινέλλα στον κύκλο συναυλιών με τίτλο «Με βάρκα το τραγούδι» στο Ηρώδειο, το Μέγαρο Μουσικής, το Θέατρο Γης και το ΟΑΚΑ. Στη συνέχεια συνεργάστηκε με τον Αντώνη Καλογιάννη, τη Σωτηρία Λεονάρδου, τον Γιάννη Σπανό, τη Βίκυ Μοσχολιού, τον Δήμο Μούτση κ.ά.

Από το 2009 μέχρι το 2012 εμφανίστηκε με τον Δημήτρη Μητροπάνο σε νυχτερινά κέντρα και συναυλίες και μαζί πραγματοποίησαν περιοδεία στις ΗΠΑ και τον Καναδά. Στη δισκογραφία πρωτοεμφανίστηκε το 2009 με τον δίσκο «Κι άλλη μέρα πέρασε», ενώ το 2012 ακολούθησε ο δίσκος «Είν’ η σειρά σου». O «Αστρικός Χάρτης» είναι η τρίτη δισκογραφική δουλειά του.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα