Λονδρέζικες προκλήσεις από την Αντωνία Ηλία

Έχει κατηγορηθεί για σειρά κακουργηματικών πράξεων και το όνομά της συνδέθηκε απόλυτα με τη δράση του αποκαλούμενου παραδικαστικού κυκλώματος στη Δικαιοσύνη. Όσα της καταλογίζονται είναι πρωτοφανή και άκρως απαξιωτικά, ειδικά για πρόσωπο που έφερε την ιδιότητα δικαστικού λειτουργού. Όμως εκείνη, αντί να κρατήσει χαμηλούς τόνους και μην προκαλεί –ειδικά σε μια περίοδο που η κοινή γνώμη είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη σε θέματα διαφθοράς–, κυκλοφορεί από το 2005, οπότε και διέφυγε από την Ελλάδα, ελεύθερη και μάλιστα ζητάει και τα… ρέστα.

Ο λόγος για την πρώην δικαστή Αντωνία Ηλία, η οποία αν και καταζητούμενη από τις ελληνικές αρχές με σειρά ενταλμάτων, πέντε συνολικά, έχει καταφέρει όχι μόνο να μην εκδοθεί στην Ελλάδα, αλλά και να βάλλει και κατά Ελλήνων δικαστών, άλλοτε συναδέλφων της, που ζήτησαν την έκδοσή της στη χώρα μας.

Η πρώην πρωτοδίκης (σ.σ. παύθηκε από το δικαστικό σώμα με απόφαση της πειθαρχικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου) έχει φτάσει στο σημείο από το Λονδίνο, όπου βρίσκεται, να στέλνει επιστολές προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Χαράλαμπο Αθανασίου, με τις οποίες του ζητεί –ούτε λίγο, ούτε πολύ– να διατάξει έρευνα σε βάρος των συναδέλφων της Ελλήνων δικαστών, που χειρίζονται τα ζητήματα της έκδοσής της. Μάλιστα, την ίδια τακτική ακολουθεί και ενώπιον της βρετανικής Δικαιοσύνης, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένα αδίκημα διαφθοράς που μπορεί να σταθεί σε βάρος της, από τη στιγμή που η ελληνική Δικαιοσύνη και συγκεκριμένα το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων έκρινε με απόφασή του αθώους τους συγκατηγορούμενούς της δικηγόρους Σάκη Κεχαγιόγλου και Νίκου Εμμανουηλίδη.

Η εν λόγω απόφαση εκδόθηκε τον Μάιο του 2012 από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Με την απόφαση κρίθηκε ομόφωνα αθώος ο ποινικολόγος Σάκης Κεχαγιόγλου για το αδίκημα του ξεπλύματος «βρώμικου» χρήματος και αντίθετα καταδικάστηκε σε φυλάκιση 14 μηνών με αναστολή ο Ιάκωβος Γιοσάκης. Ο ιερωμένος κρίθηκε ένοχος για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος. Ακόμη, με την ίδια απόφαση το δικαστήριο αθώωσε τον δικηγόρο Νίκο Εμμανουηλίδη, ο οποίος κατηγορείται επίσης για ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος.

Σε ό,τι αφορά τον Ιάκωβο Γιοσάκη το δικαστήριο με την απόφασή του μετέτρεψε, υποχρεωτικά, σε πλημμέλημα την κακουργηματική απάτη και το ξέπλυμα χρήματος για τα οποία ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος είχε καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό, με αποτέλεσμα να διαπιστωθεί η παραγραφή τους.

Έτσι, από την πρωτόδικη ποινή των 9 ετών και 11 μηνών, «απέμεινε» φυλάκιση 14 μηνών για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος. Η μετατροπή της ποινής για τον αρχιμανδρίτη Ιάκ. Γιοσάκη έγινε από το δικαστήριο βάσει νόμου, που φέρει την υπογραφή τού πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου. Ο συγκεκριμένος νόμος, μεταξύ άλλων, άλλαξε τα χρηματικά όρια για τον χαρακτηρισμό μιας πράξης ως κακουργηματικής.

Για την Αντωνία Ηλία, για την οποία το δικαστήριο έχει διαχωρίσει τις κακουργηματικές πράξεις, ώστε να μην παραγραφούν, έχει επιβληθεί σε πρώτο βαθμό συνολική ποινή φυλάκισης 80 μηνών για παράβαση καθήκοντος και αποσιώπηση λόγου εξαίρεσης.

Τι καταλόγιζε η Δικαιοσύνη στους παραπάνω κατηγορουμένους και φυσικά στην Αντωνία Ηλία; Στο παραπεμπτικό βούλευμα γινόταν λόγος για ομάδα που «επί τέσσερα χρόνια δρούσε στα δικαστήρια, στήνοντας δικαστικές αποφάσεις, αλλάζοντας πινάκια δικαστηρίων, επισπεύδοντας δίκες και αντικαθιστώντας δικαστές», με σκοπό «τα ανυπολόγιστα οικονομικά οφέλη». Μάλιστα, στην Αντ. Ηλία καταλογίζεται ότι έναντι χιλιάδων ευρώ αποφυλάκιζε εμπόρους ναρκωτικών άλλα και κατηγορουμένους για σοβαρά αδικήματα.

Η Αντωνία που έγινε Antonia!

Η άλλοτε δικαστής, με την αδυναμία στην πολυτελή ζωή και το χρήμα, από το Λονδίνο όπου βρίσκεται υποστηρίζει ότι από τα 5 ευρωπαϊκά εντάλματα που εκδόθηκαν για τη σύλληψή της, τα τέσσερα ήδη έχουν καταπέσει. Ισχυρίζεται ότι οι ελληνικές δικαστικές αρχές παραβιάζουν τα δικαιώματά της διότι –όπως επισημαίνει– ψευδώς και εσφαλμένα ζητούν την έκδοσή της στη χώρα μας υποστηρίζοντας ότι η αθωωτική απόφαση που εξέδωσε το Πενταμελές Εφετείο δεν έχει καμία σχέση με την ίδια και τις κατηγορίες που της έχουν απαγγελθεί.

Η πρώην δικαστής τον Ιούλιο του 2005 κατάφερε με πρόσχημα προβλήματα υγείας να πετάξει από την Ελλάδα για άγνωστο προορισμό του εξωτερικού. Από εκείνη την ημέρα τα ίχνη της χάνονται.

Η Τόνια –όπως συνήθιζαν να την αποκαλούν οι φίλοι της– προσαρμόστηκε αμέσως στη νέα της ζωή. Βρέθηκε να δουλεύει part-time καθηγήτρια τεσσάρων ωρών την εβδομάδα σε κολέγιο της Αγγλίας παραδίδοντας μαθήματα γαλλικών και ελληνικών για μόλις 20 λίρες! Το νέο όνομά της; Αντόνια Ζαμέν του Κονσταντέν και της Κλαίρ, γεννημένη στις 17 Μαρτίου 1963 στην επαρχιακή πόλη Αμιέν.

Ωστόσο, στις αρχές του 2011 η Αντ. Ηλία έκανε το μεγάλο λάθος: έβαλε στο site του κολεγίου μια αγγελία για να βρει δεύτερη δουλεία. «Είμαι γαλλόφωνη καθηγήτρια που μπορώ να διδάξω γαλλικά σε παιδιά και ενηλίκους με εξειδίκευση στη νομική ορολογία, τις τραπεζικές συναλλαγές. Επίσης μπορώ να διδάξω και ελληνικά…» έγραψε. Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Αττικής ενημερώθηκαν ότι η Αντ. Ηλία ζει στο Μπράιτον της Αγγλίας, και συγκεκριμένα στο διαμέρισμα της οδού Πόρτλαντ, και έστειλαν σήμα στην Interpol.

Τότε ήταν που η πρώην δικαστής βρέθηκε αντιμέτωπη με άνδρες της Interpol. Πλέον, η πρώην δικαστής αναμένει την οριστική απόφαση της Δικαιοσύνης για τον αν θα εκδοθεί ή όχι στην Ελλάδα. Ο νόμος, πάντως, της παρέχει το δικαίωμα αν η ίδια το θελήσει, να προσφύγει κατά της απόφασης αυτής, αν φυσικά η ετυμηγορία των Βρετανών δικαστών δεν την ικανοποιεί στον βρετανικό Άρειο Πάγο.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα