«Λυσιστράτη» πάσης Ελλάδος

Δύο από τους πλέον αγαπημένους πρωταγωνιστές, ο Πέτρος Φιλιππίδης και ο Γιάννης Μπέζος ένωσαν τις δυνάμεις τους αυτό το καλοκαίρι και παρουσιάζουν σε περισσότερες από 40 πόλεις της χώρας ίσως την δημοφιλέστερη εκ των κωμωδιών του Αριστοφάνη, τη «Λυσιστράτη».

 

Της Ευαγγελίας Τζαβάρα

 

Ο Πέτρος Φιλιππίδης θα ζωντανέψει ένα μεγάλο συμβολικό και πολιτικό πρόσωπο της παγκόσμιας κωμωδίας, τη «Λυσιστράτη», έργο παιγμένο το 411 π.Χ. στα Λήναια, μια από τις γιορτές προς τιμήν του Διονύσου. Ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης και η Ναταλία Τσαλίκη θα αναμετρηθούν, με το πρώτο και ίσως καλύτερο ζευγάρι που γέννησε η κωμική ψυχή ποτέ (Κινήσιας – Μυρρίνη), που στάθηκε προπομπός και σημείο αναφοράς για τη μετέπειτα δημιουργία όλων των κωμωδιογράφων μέχρι τις μέρες μας.

Ο Γιάννης Μπέζος στο ρόλο του Πρόβουλου, μιας προσωπικότητας της ήδη παρηκμασμένης Αθήνας της εποχής, αναλαμβάνει και τη σκηνοθεσία της παράστασης. Η μουσική (Κωστής Μαραβέγιας) και η χορογραφία-κίνηση (Ελπίδα Νίνου), αναπόσπαστα κομμάτια της σκηνικής πραγμάτωσης της Αττικής κωμωδίας, αποτελούν δύο ισχυρότατους πυλώνες της παράστασης.

 

Το έργο

Το αξιοπρόσεκτο και ενδιαφέρον της «Λυσιστράτης», πέρα από τον τερματισμό του πολέμου με όχημα τη σεξουαλική αποχή και την κατάληψη του δημοσίου ταμείου, είναι η επικράτηση ενός πανελληνίου αισθήματος. Μεγάλο ζητούμενο για την εποχή που παρουσιάζεται το έργο, την ώρα που ο Πελοποννησιακός Πόλεμος καλά κρατεί. Τα μεγάλα έργα έχουν αντίπαλο το χρόνο. Κατά κανόνα τον νικούν. Η «Λυσιστράτη» συνδυάζει σε ένα πρόσωπο τη σοφία με τον ερωτισμό. Τη σκέψη με το όνειρο. Καλό παράδειγμα για τους μοντέρνους καιρούς μας.

Η Αθηναία ηρωίδα συλλαμβάνει την απόλυτη ιδέα: να συνασπιστεί με τις γυναίκες της πόλης της, της αντιπάλου Σπάρτης, αλλά και άλλων πόλεων, και να διαμηνύσουν στους άντρες πως αν δεν φροντίσουν για την ειρήνη, θα προχωρήσουν σε σεξουαλική αποχή.

Με επικεφαλής την ίδια, η Αθηναία Κλεονίκη, η Σπαρτιάτισσα Λαμπιτώ, η Μυρρίνη και δεκάδες άλλες γυναίκες, αφού προσπερνούν τις αρχικές αντιρρήσεις τους, αναλαμβάνουν δράση, προχωρώντας παράλληλα σε αποκλεισμό του δημόσιου ταμείου που χρηματοδοτεί τις πολεμικές επιχειρήσεις.

Οι άντρες φυσικά, με επικεφαλής τον Πρόβουλο, περνούν στην αντεπίθεση και ξεκινά η αψιμαχία αρχικά και η ανταλλαγή επιχειρημάτων στη συνέχεια. Όλοι αγγίζουν και ξεπερνούν τις αντοχές τους σε αμφότερα τα στρατόπεδα, μέχρι που η εμφάνιση της καλλονής Συμφιλίωσης οδηγεί σε αμοιβαίους συμβιβασμούς και, τελικά, σε αίσιο τέλος.

Την μετάφραση έχει επιμεληθεί ο Κ. Μύρης, η σκηνοθετική επιμέλεια είναι του Γιάννη Μπέζου, ενώ ο Πέτρος Φιλιππίδης έχει επιμεληθεί και τους στίχους. Η μουσική είναι του Κωστή Μαραβέγια, τα σκηνικά του Γιώργου Γαβαλά και τα κοστούμια της Παναγιώτας Κοκορού. Την χορογραφία-κινησολογία έχει αναλάβει η Ελπίδα Νίνου, τους φωτισμούς ο Χρήστος Τζιόγκας και την μουσική διδασκαλία ο Παναγιώτης Τσεβάς. Βοηθός χορογράφος είναι η Ζωή Πολυχρονιάδη και βοηθός σκηνοθέτη η Ντένια Στασινοπούλου.

Εκτός των Πέτρου Φιλιππίδη, Γιάννη Μπέζου, Βλαδίμηρου Κυριακίδη και Ναταλίας Τσαλίκη, στην παράσταση παίζουν και οι Δανάη Μπάρκα, Ελευθερία Μπενοβία, Αλεξάνδρα Καρακατσάνη, Κατερίνα Μισιχρόνη, Δάφνη Δαυίδ, Ντένια Στασινοπούλου, Χριστίνα Σπατιώτη, Γιώργος Γιαννακάκος, Παναγιώτης Κατσώλης, Στέλιος Ιακωβίδης, Θάνος Κοντογιώργης, Γιώργος Κατσής, Σταύρος Μαρκάλας και Γιάννης Ζαράγκαλης.

 

Η περιοδεία

Η «Λυσιστράτη» μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου θα περιοδεύσει σε όλη την Ελλάδα και θα παρουσιαστεί σε όλα τα αρχαία θέατρα της περιφέρειας πλην της Επιδαύρου, καθώς δεν συμπεριλήφθηκε στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου. Αντίθετα θα μετάσχει στο φεστιβάλ Φιλίππων.

Η «Λυσιστράτη» ξεκίνησε την περιοδεία της προχθές Πέμπτη από το Κατράκειο της Νίκαιας, χθες ανέβηκε στο θέατρο Βράχων στον Βύρωνα, σήμερα και αύριο θα ανέβει στο Κηποθέατρο Παπάγου, ενώ το πρόγραμμα για τη συνέχεια είναι:

10/7: Θέατρο Πέτρας – Πετρούπολη

11/7: Βεάκειο Θέατρο – Πειραιάς

12/7: Υπαίθριο Θέατρο Αιγιαλείας «Γ. Παππάς» – Αίγιο

13/7:Υπαίθριο θέατρο ΕΗΜ – Φρόντζου – Γιάννενα

14/7: Δημοτικό Κηποθέατρο «Γιάννης Ρίτσος» – Πρέβεζα

15/7: Ανοιχτό Θέατρο Καβασίλων

16/7: Θέατρο Φλόκα – Αρχαία Ολυμπία

17/7: Σαϊνοπούλειο – Σπάρτη

19 & 20/7: Κηποθέατρο «Ν. Καζαντζάκης» – Ηράκλειο

21/7: Θέατρο «Ερωφίλη» – Ρέθυμνο

22/7: Θέατρο Ανατ. Τάφρου – Χανιά

24/7: Θέατρο Κάστρου – Καλαμάτα

25/7: Αρχαίο θέατρο Άργους

26/7: Ανοιχτό Θέατρο Σολυγείας – Σοφικό

27/7: Αποθήκες Α.Σ.Ο. – Κιάτο

28/7: Κινηματοθέατρο ΑΛΕΞ – Πόρτο Ράφτη

30/7: Θερινό Δημοτικό Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» – Βόλος

31/7: Θέατρο Αλσους «Μελίνα Μερκούρη» – Βέροια

1/8: Αρχαίο Θέατρο Αμφίπολης

2/8: Θερινό Δημοτικό Θέατρο Κομοτηνής

3/8: Παρκο Αλτιναλμάζη – Αλεξανδρούπολη

4/8: Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων – Καβάλα

5/8: Ανοιχτό Θέατρο Μουδανιών

6/8: Αρχαίο Θέατρο Δίου – Δίον

8/8: Θέατρο «Ορέστης Μακρής» – Χαλκίδα

9/8: Αρχαίο θέατρο Οινιαδών – Μεσολόγγι

10/8: Ρωμαϊκό Ωδείο Πάτρας

11/8: Ρωμαϊκό Ωδείο – Πάτρα

12/8: Αρχαία Ήλιδα – Αμαλιάδα

13/8: Αμφιθέατρο Πολιτιστικού & Αθλητικού Πάρκου – Νέα Μάκρη

23/8: Θέατρο «Φρύνιχος» – Δελφοί

24/8: Ανοιχτό Θέατρο Μητρόπολης – Καρδίτσα

25/8: Υπαίθριο Θέατρο Καστράκι – Γρεβενά

26/8: Θέατρο Βουνού – Καστοριά

27/8: Υπαίθριο Θέατρο Πτολεμαΐδας

28/8: Θέατρο Γαβαλιώτισσας – Έδεσσα

29/8: Ανοιχτό Θέατρο Γιαννιτσών

30/8: Ανοιχτό Αμφιθέατρο ΤΕΙ – Σέρρες

31/8 -1 & 2/9: Θέατρο Δάσους – Θεσσαλονίκη

3/9: Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Φρούριο – Τρίκαλα

4/9: Κηποθέατρο Αλκαζάρ – Λάρισα

6/9: Δημοτικό Θέατρο «Αλέξης Μινωτής» – Αιγάλεω

7/9: Δημοτικό Αμφιθέατρο «Θανάσης Βέγγος» – Κορυδαλλός

8/9: Δημοτικό θέατρο του Άλσους (Δ. Κιντής) – Ηλιούπολη

9/9: Δημοτικό Θέατρο «Μ. Θεοδωράκη» – Μενίδι

11/9: Θέατρο «Αλίκη Βουγιουκλάκη» – Βριλήσσια

12/9: Θέατρο Μοσχοποδίου – Θήβα

 

Τα εισιτήρια όλων των παραστάσεων ξεκινούν από €15.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα