Μαοϊκή μοτοσικλέτα ή καλογυαλισμένος περφόρμερ;

Να πλήξει το αντιμνημονιακό προφίλ του Αλέξη Τσίπρα επιχειρεί αρθρογράφος της εφημερίδας “Telegraph”, επισημαίνοντας πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι καθ’ οδόν προς την εξουσία και προβάλλει ως βασικό πολιτικό χαρτί του την αποπομπή της τρόικας από την Ελλάδα.

Ωστόσο, στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχει, πλέον, εδραιωθεί η άποψη πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα σταθεί «δίπλα» στους δανειστές και δεν πρόκειται να διαρρήξει τις σχέσεις του μαζί τους. Μάλιστα, ο Άμπροουζ Έβανς – Πρίτσαρντ εκτιμά πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες ενδέχεται να βρουν στο παγωμένο πρόσωπο του κ. Τσίπρα τον άνθρωπο που τους ταιριάζει. Δεν διστάζει, μάλιστα, να γράψει πως «ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι πλέον μια μαοϊκή μοτοσικλέτα, αλλά ένας καλογυαλισμένος περφόρμερ, αν και στο εσωτερικό εξακολουθεί να λέει πως από την πρώτη ημέρα της θητείας του θα καταργήσει τα μνημόνια».

Το λογικό συμπέρασμα, αναφέρει το άρθρο, είναι ότι η Ελλάδα θα αναγκαστεί να βγει εκτός ευρώ, εκτός κι αν η Ευρωπαϊκή Ένωση συνθηκολογήσει. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης το γνωρίζει αυτό. Είναι ένα παιχνίδι με ρίσκο που ποντάρει στο γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες και κυρίως η Άνγκελα Μέρκελ δεν θα τολμήσουν να πετάξουν την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης. Θεωρεί πως η Ε.Ε. δεν μπορεί να πετάξει στον βρόντο τα χρήματα που έχει δώσει στην Ελλάδα για να σωθεί και έτσι να αποδεχθεί την αποτυχία της ΟΝΕ στη διαχείριση κρίσεων.

Σύμφωνα με την “Telegraph”, η ΕΚΤ δεν θα ανατραπεί και ο κ. Τσίπρας ξέρει πως τον Ιούλιο και τον Αύγουστο η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει 6,7 δισ. ευρώ σε αυτήν. Γνωρίζει, επίσης, πως είναι πιθανό να λάβει σήμα από τις Βρυξέλλες, όταν και εφόσον αναλάβει τα ηνία, που θα υπενθυμίζει το χρέος της χώρας του. Οι πληροφορίες του δημοσιογράφου, από κοντινή πηγή στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, είναι πως σε αυτό το ενδεχόμενο η αντίδρασή του θα είναι η εξής: «Βάλτε μπροστά το χειρότερο σενάριο. Δεν θα πέσουμε με το πρώτο εμπόδιο. Μια νέα κυβέρνηση δεν μπορεί να επιτρέψει στον εαυτό της να εκφοβίζεται από τον Αρμαγεδδώνα».

Όπως και να ‘χει, αυτήν τη στιγμή τα χρηματιστήρια πέφτουν και οι αγορές υποδέχονται με τρόμο τα γεγονότα. Η δε περιοδεία του ΣΥΡΙΖΑ στο Λονδίνο προς ενημέρωση των επενδυτών εξελίχθηκε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο – γράφει η εφημερίδα. Σε αυτήν αποδείχθηκε πως ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για μια σειρά φιλολαϊκών μέτρων που οι επενδυτές δεν ήταν σε θέση να δεχθούν και έκαναν λόγο για μια στροφή χειρότερη και από τον κομμουνισμό!

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα