Μετά τα μέτρα, (επικοινωνιακές) επενδύσεις…

Σε θολά νερά κινείται πλέον ο μνημονιακός ΣΥΡΙΖΑ μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου από τη Βουλή. Και αυτό γιατί η κυβέρνηση καλείται πια να αποδείξει πως μπορεί να υπάρξει και χωρίς… βαρβάρους (σ.σ. αξιολόγηση), παράγοντας όμως έργο και υλοποιώντας τα σκληρά μέτρα που έφερε.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Με (επικοινωνιακές) επενδύσεις θα προσπαθήσει να κινηθεί στην επόμενη μέρα από την ψήφιση των μέτρων η κυβέρνηση. Η μάχη με τους Θεσμούς ολοκληρώθηκε, το Μαξίμου ηττήθηκε και εκείνο που έμεινε είναι να λάβουν υπόσταση τα σκληρά μέτρα και μια υπόσχεση για το χρέος.

Η Δευτέρα είναι, δε, η κρισιμότερη μέρα για τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς στο προγραμματισμένο Eurogroup θα φανεί αν οι δανειστές θα τηρήσουν την υπόσχεσή τους για το χρέος, οπότε και η κυβέρνηση να πάρει μικρή ανάσα. Στην αντίθετη περίπτωση, η ήττα θα είναι συντριπτική και η κενή περιεχομένου απειλή περί μη εφαρμογής των μέτρων θα γυρίσει μπούμερανγκ.

Πολιτική και κομματική επιβίωση

Στο εσωτερικό του κόμματος, οι βουλευτές προσπαθούν ακόμα να εξερευνήσουν το κινούμενο έδαφος στο οποίο κινούνται. Γνωρίζουν πολύ καλά πως πλέον έχασαν κάθε στίγμα αξιοπιστίας απέναντι στους ψηφοφόρους τους και αν δεν προκύψουν άμεσα αποτελέσματα θετικά, τότε δεν κρίνεται μόνο η πολιτική τους επιβίωση αλλά και η κομματική.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ όπως τον γνωρίζαμε τελείωσε άπαξ και διά παντός. Πλέον αναγκαστικά θα πρέπει να κινείται στο κέντρο, αναζητώντας μάλιστα και συμμαχίες εκεί. Πολύ σύντομα κάποιοι βουλευτές αλλά και στελέχη θα υποχρεωθούν σε αποχώρηση καθώς θα είναι ξένο σώμα», σχολιάζει χαρακτηριστικά ιδρυτικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο έχει αποστασιοποιηθεί το τελευταίο διάστημα.

Χαρακτηριστική της κατάστασης που επικρατεί στο κυβερνών κόμμα είναι η τοποθέτηση του Νίκου Φίλη στη Βουλή. Ο πρώην υπουργός Παιδείας έχει αναδειχθεί σε βασικό πυλώνα εσωκομματικής αντιπολίτευσης και, μολονότι ψήφισε τα μέτρα, φρόντισε πριν να διαλύσει κάθε σύννεφο αμφιβολίας πως πρόκειται για μνημόνιο.

«Ας μην εξωραΐζουμε την κατάσταση. Τα μέτρα που ψηφίζουμε σηματοδοτούν την παραμονή στο μνημονιακό πλαίσιο», είπε χαρακτηριστικά, ενώ απευθυνόμενος σχεδόν προσωπικά στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, προειδοποίησε πως «πρέπει να προσέξουμε για να μη σπάσει ο δεσμός δημόσιου και λαϊκού συμφέροντος που ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να εκπροσωπεί γιατί θα ακυρωθεί ως πολιτικός χώρος», για να προσθέσει σε άλλο σημείο πως «με τα σημερινά μέτρα φτάνουμε στα όρια των πεποιθήσεων της Αριστεράς, αλλά και των αντοχών της κοινωνίας.

»Για τη δική μας Αριστερά, η ηθική της πεποίθησης συναρτάται με την ηθική της ευθύνης. Υπάρχει όμως ένα σημείο που αν υπερβείς τις πεποιθήσεις σου υπονομεύεις τη δυνατότητα να ασκείς την ευθύνη σου.

»Προβληματίζομαι. Ασκείς άραγε την ευθύνη σου όταν καταργείς την αργία της Κυριακής, όταν –εξαναγκαζόμενος έστω– χάνεις το βέτο στις ομαδικές απολύσεις, όταν κατάσχονται αδιακρίτως τραπεζικοί λογαριασμοί, όταν παραχωρούνται κοψοχρονιά σε funds στεγαστικά δάνεια και δεν προτιμώνται οι δανειολήπτες, όταν ονομάζεις θετικό αντίμετρο τη μείωση φορολογικού συντελεστή σε όλες τις επιχειρήσεις;».

«Αντεπίθεση» made in China  

Την ίδια ώρα και παρά το γεγονός ότι τα πρώτα μαντάτα είναι άσχημα, το Μαξίμου έχει εξαπολύσει τους υπουργούς του ώστε να περάσει η εικόνα πως κάτι αλλάζει.

Ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας ανέλαβε να αναπτύξει το σενάριο «επενδύσεις», υποστηρίζοντας πως στους τομείς των μεταφορών, των τηλεπικοινωνιών και της ενέργειας θα υπάρξει, σύμφωνα με το Σχέδιο Δράσης που υπεγράφη μεταξύ της ελληνικής και της κινεζικής κυβέρνησης κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Πεκίνο, άμεση οικονομική συνεργασία και προσέλκυση κινεζικών επενδύσεων.

Όπως δήλωσε, «η Κίνα έδειξε ότι η Ελλάδα παίζει σημαντικό ρόλο στη στρατηγική της για οικονομική επέκταση προς τη Δύση, η οποία αναμένεται να δημιουργήσει εμπορικές συναλλαγές ύψους 3 τρισ. δολαρίων και επενδύσεις ύψους 40 δισ. δολαρίων».

Αισιοδοξία παρά την… τρύπα!

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος εμφανίστηκε αισιόδοξος για το πλεόνασμα το 2017 και παρά το γεγονός πως τα πρώτα στοιχεία δείχνουν τρύπα. Ειδικότερα, ταμειακό έλλειμμα 188 εκατ. ευρώ εμφάνισε ο προϋπολογισμός στο τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου έναντι πλεονάσματος 205 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο, πέρυσι σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος. Έτσι, στο πρώτο τετράμηνο φέτος ο προϋπολογισμός κατέγραψε πρωτογενές έλλειμμα 404 εκατ. ευρώ έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 2,9 δισ. ευρώ πέρυσι.

Παρ’ όλα αυτά, ο Δ. Τζανακόπουλος σε συνέντευξή του υποστήριξε πως «οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2017 θα πιαστούν(…) Υπάρχει μια πορεία της ελληνικής οικονομίας η οποία εγγυάται, κατά τη γνώμη του υπουργείου Οικονομικών και των ευρωπαϊκών θεσμών, ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να πιάνουμε τους στόχους, έτσι όπως καθορίζονται από το πρόγραμμα, και φάνηκε το 2016 ότι τελικά δίκιο είχαν η ελληνική κυβέρνηση και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, σε σχέση με τις προβλέψεις τους, και όχι το ΔΝΤ. Σας λέω, όμως, ότι τον Οκτώβρη του 2016, δηλαδή ενάμιση μήνα, δύο μήνες πριν κλείσει το έτος, το ΔΝΤ έκανε προβλέψεις για 0,1% πρωτογενές πλεόνασμα. Και έπεσε έξω κατά 42 φορές. Τελικά είχαμε 4,2 πρωτογενές πλεόνασμα».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα