“Με φόρους καλύπτουν τις σπατάλες τους”

Η αποχώρηση της Κατερίνας Μάρκου από το Ποτάμι ήταν κάτι που δεν εξέπληξε πολλούς στην Σεβαστουπόλεως. Αντίθετα ανέμεναν αυτή την κίνηση, καθώς είχαν την πληροφόρηση ότι η βουλευτής της Β’ Θεσσαλονίκης είχε εδώ και καιρό ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με την Δημοκρατική Συμπαράταξη. Αντίθετα στο Ποτάμι δηλώνουν πως αυτοί θα συνεχίσουν την αυτόνομη πορεία τους.
Στο πλαίσιο αυτό ο Σταύρος Θεοδωράκης προέβη σε μία δήλωση για την κατάθεση του προϋπολογισμού. Κι όπως σχολιάζει: “Δύο μόνο νούμερα αρκούν για να φανεί η αλήθεια. Το δημόσιο ξόδεψε το 2016, 1,7 δισ. ευρώ παραπάνω από την προηγούμενη χρονιά. Και για να καλύψουν τις σπατάλες τους, βάζουν για το 2017, 2,5 δισ. ευρώ παραπάνω φόρους. Ταυτόχρονα ένας στους δύο Έλληνες χρωστάει στην εφορία, στα ταμεία και στις Τράπεζες. Κατά τα λοιπά ο κ. Τσίπρας εγκαινιάζει νέο γραφείο πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, αυξάνει τα υπουργεία και ο στρατός των μετακλητών μεγαλώνει. Γιατί αυτό που ενδιαφέρει τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι να ταΐζουν τον δικό τους κομματικό στρατό. Λεφτά μόνο για αυτούς υπάρχουν”.
Ο Θεοχάρης
Στο μεταξύ για το Ποτάμι και τον Σταύρο Θεοδωράκη μίλησε ο πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Χάρης Θεοχάρης, που να σημειωθεί ότι εκδιώχθηκε και από την Δημοκρατική Ευθύνη του Αλέκου Παπαδόπουλου. Πάντως ο κ. Θεοχάρης έσταξε χολή στις δηλώσεις κατά του κ. Θεοδωράκη κατηγορώντας τον για την απαξίωση του Ποταμιού.
“Ο κ. Θεοδωράκης δυστυχώς μπερδεύει την πολιτική με τα πρόσωπα, αυτό είναι το μόνιμο πρόβλημα που έχει. Κάθε φορά που κάποιος έχει πολιτική διαφωνία μαζί του, θεωρεί ότι είναι ζήτημα προσώπου, γι’ αυτό και η αστεία αυτοκριτική που έκανε. Δεν είναι προδοσία η πολιτική διαφωνία. Αυτό δε μπορεί να κατανοήσει, να προσδώσει στο Ποτάμι ένα σαφές ιδεολογικό σχήμα. Είναι λίγο αστείο, αλλά έξι μήνες μετά, κάθε φορά που αποχωρεί κάποιος από το κόμμα του -και φοβάμαι ότι θα ακολουθήσουν κι άλλοι- με κατηγορεί και μου το προσάπτει. Δεν είναι μόνο τρεις βουλευτές που έφυγαν. Είναι δεκάδες τα στελέχη σε όλη τη χώρα που φεύγουν καθημερινά, είναι εκατοντάδες τα μέλη και φυσικά είναι και χιλιάδες οι ψηφοφόροι που φεύγουν, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Αντί στρατηγικής τακτικισμοί. Όλα ήταν επικοινωνία”.
Ο Μαυρωτάς
Στον Χάρη Θεοχάρη δεν απάντησε επισήμως το Ποτάμι. Αντίθετα ο Γιώργος Μαυρωτάς μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης επί της ουσίας έδωσε και το στίγμα του κόμματος, αλλά και για τις αποχωρήσεις και τις πιθανές συνεργασίες που μπορεί να έχει το κόμμα.
Ο κ. Μαυρωτάς ξεκίνησε την τοποθέτησή του, υπενθυμίζοντας τους λόγους δημιουργίας του Ποταμιού που ήταν η ανάγκη ύπαρξης ενός μεταρρυθμιστικού κόμματος, πιστού στην ευρωπαϊκή προοπτική, το οποίο μην έχοντας σκελετούς στη ντουλάπα του, θα μπορούσε να εμπνεύσει αξιοπιστία και να συνεισφέρει στις αναγκαίες αλλαγές, με χαρακτηριστική την καταπολέμηση του πελατειακού κράτους που αποτελεί τη μεγάλη γάγγραινα για τη χώρα.
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο συνεργασιών, επεσήμανε πως το Ποτάμι θα θέσει όρους, όπως η αξιοκρατία, οι ίσες ευκαιρίες και η καταπολέμηση του κομματικού κράτους, όχι απλώς γιατί αποτελούν θέσεις του αλλά γιατί είναι απαραίτητοι στην κατεύθυνση της σύγκλισης με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Τόνισε πως οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις απαιτούν μεγάλες συναινέσεις. Απέδωσε την αδυναμία συνεργασίας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη στο ότι η Χαριλάου Τρικούπη επιθυμούσε μεγαλύτερο ρόλο των κομματικών μηχανισμών ενώ η Σεβαστουπόλεως μεγαλύτερη εμπλοκή των πολιτών, που αποτελούν το σημαντικότερο στοιχείο της δημοκρατίας όπως πρόσφατα ανέφερε και ο Πρόεδρος Ομπάμα, και τη δημιουργία ενός νέου σχήματος από τη βάση, με τη μεγαλύτερη δυνατή νομιμοποίηση.
Στάθηκε αρνητικά στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, υπενθυμίζοντας τη θέση του Σταύρου Θεοδωράκη να δοθούν στα πράγματα οι σωστές προτεραιότητες και διαπιστώνοντας πως πρώτη προτεραιότητα αποτελεί αυτή τη στιγμή η οικονομία και όχι, φυσικά, η μικροπολιτική. Εκτίμησε πως αν η οικονομία δεν μπει σε ράγες και συνεχιστεί η κυριαρχία της αποεπένδυσης και της ανεργίας, η πολιτική συζήτηση θα γίνεται πλέον πάνω σε ερείπια και αν συνεχίσουμε να είμαστε με το όπλο στον κρόταφο, λίγη σημασία θα έχει ποιος θα κυβερνά.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα