Μηνύματα Θεοδωράκη με πολλούς αποδέκτες

«Το restart που αναζητούσε ο Σταύρος για το Ποτάμι έγινε και ήταν επιτυχημένο». Με αυτήν τη φράση στενός συνεργάτης του Σταύρου Θεοδωράκη συνόψισε όσα έγιναν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στο διήμερο εκδηλώσεων του Ποταμιού στον Κεραμεικό. Όντως οι εκδηλώσεις στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία και όλοι στη Σεβαστουπόλεως εκτιμούν πως τα τρίχρονα γενέθλια του κόμματος θα αποτελέσουν τη βάση για να κερδίσει το χαμένο έδαφος το Ποτάμι.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Το μήνυμα που εστάλη από τον Κεραμεικό είναι ότι το Ποτάμι δεν είναι πλέον «μια εκπομπή που προσπαθεί να γίνει κόμμα», όπως είχε σχολιάσει το 2014 ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αλλά ένα κόμμα που επιχειρεί να γίνει η συγκολλητική ουσία για να εκφραστεί το εκσυγχρονιστικό και μεταρρυθμιστικό ρεύμα στη χώρα. Η αλήθεια είναι ότι ο στόχος που τέθηκε από τον Σταύρο Θεοδωράκη είναι όντως μεγάλος και μάλλον υπερβαίνει τις δυνατότητες του κόμματος και τους επικεφαλής του, αλλά όπως έλεγε παρατηρητής των εκδηλώσεων «άνετα μπορεί να αποτελέσει τη βασική μαγιά».

Ο απολογισμός των τριών χρόνων του Ποταμιού βρίσκει τον κ. Θεοδωράκη σε ένα πολιτικό σταυροδρόμι. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη μπορεί να έχει τα εσωτερικά της προβλήματα (δυσκολεύεται να διευθετήσει τα οργανωτικά του συνεδρίου της), ωστόσο εμφανίζεται ενδυναμωμένη στις δημοσκοπήσεις, θέτει τους όρους της στις συνεργασίες και συνομιλεί με πρώην και νυν βουλευτές του Ποταμιού.

Μπορεί να δημιουργηθεί ένας άλλος πόλος στον χώρο του Κέντρου με το Ποτάμι και την πρωτοβουλία «Ώρα Αποφάσεων», ο οποίος να πιέσει για τον νέο, ενιαίο φορέα της Κεντροαριστεράς; Ο επικεφαλής του Ποταμιού ξεκαθάρισε στις δύο ομιλίες του το Σάββατο βράδυ στα γενέθλια, αλλά και την Κυριακή το πρωί στη ΜΕΣΥΑ (κεντρική επιτροπή του Ποταμιού) ότι είναι αποφασισμένος να το παλέψει.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι ξεκαθάρισε ότι το Ποτάμι θα συνεχίσει την πορεία του και δεν θα διαλυθεί πετώντας επί της ουσίας την μπάλα στην περιοχή των Διαμαντοπούλου – Ραγκούση – Φλωρίδη, που μαζί με τον Καμίνη ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του επικεφαλής του Ποταμιού και παρακολούθησαν από την πρώτη σειρά την ομιλία τόσο του κ. Θεοδωράκη, όσο και νωρίτερα του ευρωβουλευτή Γιώργου Γραμματικάκη. Ο επικεφαλής του Ποταμιού επιμένει σε συνομοσπονδία κομμάτων και κινήσεων που θα δημιουργήσουν τον νέο πολιτικό φορέα.

«Το Ποτάμι θα συνεχίσει να αγωνίζεται για τη δημιουργία του κινήματος ανατροπής, καθώς η πρώτη προτεραιότητα ενός μεταρρυθμιστικού κινήματος είναι η ανατροπή της πολιτικής των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και όχι η συνεργασία μαζί τους». Ο κ. Θεοδωράκης τόνισε ότι το Ποτάμι «δεν θα είναι απλώς ένα τμήμα του νέου, αλλά θα είναι ο κορμός του καινούργιου, και για αυτό θα συνεχίσει να προσπαθεί».

Αναφερόμενος στον διάλογο με την «Ώρα Αποφάσεων» την πρωτοβουλία των πρώην κυβερνητικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, είπε ότι «υπάρχει πολιτική συγγένεια καθ’ ότι και οι τρεις υπερασπίστηκαν εκσυγχρονιστικές πολιτικές», προσθέτοντας ότι «σε εποχές μεγάλων πολιτικών συγκρούσεων δεν είναι παραγωγικό να επικεντρωνόμαστε σε αυτά που μας χωρίζουν αλλά σε αυτά που μας ενώνουν».
Ο Στ. Θεοδωράκης ανακοίνωσε τη συνεργασία του Ποταμιού με μικρότερες ομάδες σε όλη τη χώρα, κυρίως οικολογικές, αλλά και την «Κοινωνία Αξιών» και τον νέο της πρόεδρο, Στέλιο Φενέκο.

Μιλώντας για την αποτυχία συνεννόησης με την κα Φώφη Γεννηματά, επεσήμανε ότι ζητούσε από το Ποτάμι το αδιανόητο, δηλαδή την ένταξή του στη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

«Πώς είναι δυνατόν ένα κόμμα που ψηφίστηκε από εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες να τους προδώσει και να ενταχθεί στο ΠΑΣΟΚ, στη Ν.Δ., ή στον ΣΥΡΙΖΑ;» αναρωτήθηκε, ενώ χαρακτήρισε αντιδημοκρατική τη συμπεριφορά της να καλεί βουλευτές να εγκαταλείψουν το Ποτάμι και να ενταχθούν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

«Όχι» στο άχρωμο κέντρο

Ο επικεφαλής του Ποταμιού εκτίμησε ότι ο τόπος δεν έχει ανάγκη από ένα «άχρωμο Κέντρο πασπαρτού» αλλά από μια μεγάλη συμμαχία των δυνάμεων του εκσυγχρονισμού και της μεταρρύθμισης, ενώ ανέφερε: «Οι λέξεις έχουν κακοποιηθεί, αλλά θα τις πάρουμε πίσω και θα τις ενισχύσουμε με το πραγματικό τους περιεχόμενο. Οι εκσυγχρονιστές πρέπει να πάψουν να κρύβονται», τόνισε στη συνέχεια, ενώ κατέληξε λέγοντας: «Δεν αρκεί να αγανακτούμε με τα όσα ζούμε. Πρέπει να ενωθούμε και να καθορίσουμε εμείς τις εξελίξεις, με μια μεγάλη εκσυγχρονιστική δύναμη στο κέντρο».

Παράλληλα, επανέλαβε και ανέλυσε τις λέξεις γύρω από τις οποίες κινείται το Κίνημα, μεταξύ άλλων, αναφέροντας χαρακτηριστικά:
* Δουλειά: πολλά από αυτά που ζούμε σήμερα είναι αποτελέσματα άεργων κομματικών υπαλλήλων ή κληρονόμων.

* Δικαιοσύνη: η ελληνική εξουσία δεν υπήρξε δίκαιη, παρά σε διαλείμματα, ενώ σήμερα υπηρετεί ξανά τα δικά της παιδιά.
* Δημόσιο: υπάρχουν ακόμη άνθρωποι στο δημόσιο που κάνουν καλά τη δουλειά τους και αυτός είναι ο σύγχρονος ορισμός του ήρωα, τόνισε, ενώ επιτέθηκε με σφοδρότητα κατά των κομμάτων που διαχρονικά το έχουν χρησιμοποιήσει για ρουσφέτια, διορισμούς και επιδόματα στους ψηφοφόρους τους από λεφτά που δεν υπήρχαν.

* Δημοκρατία: με αφορμή το Σύνταγμα οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θέλουν να παραδώσουν τη χώρα στην ευκαιριακή αμεσοδημοκρατία.
* Διάλογος: η Δημοκρατία καταργείται όταν ακούμε μόνον αυτούς που συμφωνούν μαζί μας, όταν όλοι γινόμαστε ακραίοι.
* Διαφάνεια: δεν είναι παραχώρηση των πολιτικών αλλά η πρώτη υποχρέωση τους, ανέφερε και παράλληλα τόνισε τη θετική τοποθέτηση του Κινήματος σε ό,τι αφορά την προανακριτική επιτροπή για τον Γιάννο Παπαντωνίου.

Τέλος ο κ. Θεοδωράκης προχώρησε σε αλλαγές στο κόμμα. Ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός Ινστιτούτου, στην επιστημονική συνέλευση του οποίου θα συμμετέχουν οι προσωπικότητες της Επιτροπής Διαλόγου που στήριξαν τρία χρόνια τώρα το Ποτάμι κι επικεφαλής αναλαμβάνει ο Παναγιώτης Καρκατσούλης.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ΜΕΣΥΑ την Κυριακή εκλέχτηκε νέος γραμματέας κοινοβουλευτικού έργου ο Γιώργος Μαυρωτάς και νέος γραμματέας οργανωτικού ο Γιώργος Γκαρής.

Επίσης, στο νέο πολιτικό συμβούλιο του Ποταμιού εκλέχτηκαν οι Δημήτρης Αβραμίδης, Παντελής Αβραμίδης, Ολυμπία Αναστασοπούλου, Ζωή Αποστολοπούλου, Παναγιώτης Βλάχος, Κυριάκος Καραγιώργης, Αντιγόνη Λυμπεράκη, Γιάννα Παναγοπούλου, Δημήτρης Τσιόδρας, Χριστίνα Φούντζουλα, Τάκης Φραγκούλης, Γρηγόρης Ψαριανός.

Στο Πολιτικό Συμβούλιο επίσης συμμετέχουν ο επικεφαλής του Κινήματος, οι δύο γραμματείς, οι δύο κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, Γιώργος Αμυράς και Σπύρος Δανέλλης, και οι δύο ευρωβουλευτές Γιώργος Γραμματικάκης και Μίλτος Κύρκος.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα