Νέα ζωή για 30 πρόσφυγες

ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΝΕΟΥ ΝΑΥΑΓΙΟΥ

Σε ισχύ τέθηκε για πρώτη φορά σήμερα το πρόγραμμα της οργανωμένης, συντεταγμένης και με ασφάλεια μετεγκατάστασης (relocation) προσφύγων από τη χώρα μας προς το Λουξεμβούργο. Στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, από όπου αναχώρησαν 30 πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ για το Λουξεμβούργο, παραβρέθηκαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς, ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Γιαν ‘Ασελμπορν, ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

Η εκδήλωση στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος είχε ουσιαστικό και συμβολικό χαρακτήρα. Ουσιαστικό γιατί η μετεγκατάσταση των 30 προσφύγων γίνεται σε συνέχεια των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την κατά προτεραιότητα μετεγκατάσταση ευάλωτων προσφύγων. Και συμβολικό, γιατί συνιστά ένα μήνυμα για την ανάγκη ταχύτερης και τολμηρότερης ενεργοποίησης της ΕΕ με όρους αλληλεγγύης και ανθρωπισμού.

Το πρόγραμμα Μετεγκατάστασης της ΕΕ, αφορά τη μεταφορά ατόμων που χρήζουν διεθνούς προστασίας (ασύλου και επικουρικής προστασίας) από ένα κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε κάποιο άλλο. Είναι ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης που έχει στόχο την πιο δίκαιη κατανομή των αιτούντων άσυλο.

 

«Σήμερα εγκαινιάσαμε μια διαδικασία πολύ σημαντική, τη διαδικασία του relocation. Οι περισσότεροι πρόσφυγες που έφυγαν σήμερα από την Ελλάδα, για το Λουξεμβούργο, διακινδύνευσαν να χάσουν τη ζωή τους περνώντας “δια πυρός και σιδήρου”. Σήμερα, όμως, κάνουν ένα ταξίδι στην ελπίδα» είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συμβολικής τελετής «Έχουμε επίγνωση ότι οι 30 πρόσφυγες είναι σταγόνα στον ωκεανό, μπροστά στους χιλιάδες που επιζητούν την ελπίδα. Θέλουμε, αυτή η διαδικασία να γίνει ρυάκι και ποτάμι αλληλεγγύης», τόνισε ο κ. Τσίπρας συμπληρώνοντας πως «αισθανθήκαμε ευτυχείς που είδαμε σήμερα το ζεστό χαμόγελο στα πρόσωπα των παιδιών, αισθανθήκαμε αγαλλίαση, αλλά και μεγάλη ευθύνη, να σταματήσει η θάλασσά μας να ξεβράζει ανθρώπους» επισημαίνοντας ότι είναι κοινή η ευθύνη να σταματήσει αυτό το δράμα.

Κάλεσε, επίσης, όλες τις πλευρές να μην ξεχνούν ότι πόρτα εισόδου των προσφυγικών ροών είναι η γειτονική Τουρκία και γι αυτό απαιτείται συνεργασία, ώστε η ταυτοποίηση και η διαδικασία μετεγκατάστασης να ξεκινάει από εκεί, προκειμένου να σταματήσει το φαινόμενο της απώλειας ζωών.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Γιαν ‘Ασελμπορν ανέφερε ότι η σημερινή διαδικασία αποτελεί μια συμβολική χειρονομία, τονίζοντας ότι «πρέπει να κινηθούμε ταχέως». Είμαι εδώ, για να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα στήνονται φράχτες και συρματοπλέγματα, γιατί χρειαζόμαστε αλληλεγγύη, πρόσθεσε ο κ. ‘Ασελμπορν, προειδοποιώντας ότι «αν αποτύχουμε θα καταστραφούν οι βασικές αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ολοι έχουμε εντυπωσιαστεί από τα χαμόγελα των παιδιών που αναχώρησαν. Κανείς δεν αφήνει την πατρίδα του χωρίς λόγο, δήλωσε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος ευχαρίστησε τους διεθνείς οργανισμούς και τις ελληνικές αρχές. Εξέφρασε την ελπίδα ότι το σημερινό, θα οδηγήσει στην αύξηση του αριθμού των προσφύγων που θα μετεγκατασταθούν και τόνισε ότι η Ελλάδα, ως μια χώρα που έχει πληγεί από την οικονομική κρίση και ζει και την προσφυγική κρίση, θα πρέπει να θεωρηθεί ότι βρίσκεται σε έκτακτες συνθήκες.

Αυτή την ώρα δοκιμάζονται οι αντοχές, πάνω στις οποίες χτίστηκαν οι αξίες της Ευρώπης, τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, χαρακτηρίζοντας ανησυχητικά τα φαινόμενα ξενοφοβίας και ρατσιμού. Η Ευρώπη δεν συμφωνεί με φράχτες και συρματοπλέγματα, είπε ο κ. Αβραμόπουλος και αναφερόμενος στους πρόσφυγες που αναχώρησαν για το Λουξεμβούργο, συμπλήρωσε: «έχουμε το τέλος ενός ταξιδιού θανάτου γι αυτούς και την αρχή ενός ταξιδιού ελπίδας». Πρόσθεσε, επίσης, ότι το relocation θα αντιμετωπίσει δυσκολίες, αλλά πρέπει να συνεχιστεί με τη συνεργασία των χωρών μελών της ΕΕ.

«Αυτό που είδατε σήμερα, πρεπει να γίνει η ρουτίνα μας» είπε ο αν. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρέπει να γίνει ρουτίνα και να συνηθίσουμε τους ανθρώπους που πνίγονται στο Αιγαίο.

 

Λίγες ώρες νωρίτερα ένα νέο ναυάγιο με πέντε νεκρούς σημειώθηκε ανοικτά της Σκάλας Συκαμνιάς.

Στην πλαστική βάρκα που κινδύνευε, και εντόπισε νορβηγικό σκάφος της δύναμης της Frontex, επέβαιναν 70 άτομα και είχε κατεύθυνση τις ακτές της βόρειας Λέσβου. Κατά τη διάρκεια επιχείρησης διασώθηκαν 62 οι οποίοι ενημέρωσαν ότι άλλοι οκτώ συνταξιδιώτες τους είχαν γλιστρήσει πάνω από τη βάρκα. Αμέσως σήμανε συναγερμός, με αποτέλεσμα να ανασυρθούν οκτώ άνθρωποι από τους οποίους τρεις εν ζωή και πέντε νεκροί. Πρόκειται για δυο άνδρες, μια γυναίκα και δύο παιδιά.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα