Ναι μεν αλλά από Σουλτς για ελαφρύνσεις

ΘΕΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Θετικός σε ελάφρυνση των δημοσιονομικών υποχρεώσεων της Ελλάδας λόγω της προσφυγικής κρίσης, δηλώνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μ. Σουλτς, στο CNN Greece.

Ο κ. Σουλτς αναφέρει ότι ανάλογες θέσεις διατυπώνουν και η Κομισσιόν και το Eurogroup. «Αυτή η κρίση έχει, όντως, προσθέσει πίεση στα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας. Κανείς δεν το αμφισβητεί και εγώ, προσωπικά, πιστεύω ότι μία τέτοια κρίση πρέπει να ληφθεί υπόψη στις τυχόν παρατηρήσεις που αφορούν τη δημοσιονομική θέση της χώρας. Ήδη, την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι μία τέτοιου είδους ευελιξία θα πρέπει να ληφθεί υπόψη από την Κομισιόν. Είμαι στην ευχάριστη θέση να σημειώσω ότι ο πρόεδρος του Eurogroup έχει, επίσης, δώσει ενδείξεις ότι σκέφτεται με παρόμοιο τρόπο», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπογραμμίζει ότι δεν πρέπει να κατάσχεται η πρώτη κατοικία, αλλά σημειώνει ότι είναι ανάγκη να διασφαλιστεί ότι θα προστατευθούν μόνο όσοι πραγματικά αδυνατούν να πληρώσουν. «Συμμερίζομαι την ιδέα ότι δεν πρέπει η πρώτη κατοικία να χάνεται. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση θα πρέπει να βεβαιωθεί ότι εκείνοι που μπορούν να πληρώσουν τα δάνειά τους δεν έχουν καμία δικαιολογία για να μην τα πληρώνουν, γιατί αυτό είναι κοινωνικά άδικο, δεδομένου ότι ένα ανεξόφλητο υπόλοιπο του δανείου, έμμεσα, μεταφέρεται στον φορολογούμενο, ο οποίος θα πρέπει να πληρώσει για το χρέος που προκαλείται από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών» τονίζει.

 

Συνάντηση με Τσίπρα

«Πρέπει να δούμε ζητήματα που, πέραν μιας οικονομικής βαρβαρότητας εμπίπτουν και σε ένα σκέλος ηθικής, την ίδια στιγμή που οι νησιώτες μας ανοίγουν την αγκαλιά τους στα κύματα των προσφύγων, η κυβέρνηση ειναι υποχρεωμένη να αυξήσει τον ΦΠΑ στα νησιά» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Την ίδια στιγμή που εμείς θα κάνουμε το καθήκον μας και θα δημιουργήσουμε τις καλύτερες προϋποθέσεις ώστε αυτοί οι άνθρωποι να έχουν στέγη έστω και προσωρινή, η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις ακόμα και παράλογες απαιτήσεις σχετικά με την άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει σε αυτές τις πιέσεις.

Ανέφερε ακόμα ότι στην Ελλάδα δοκιμάζεται το πρόσωπο της Ευρώπης και από την οικονομική και από την προσφυγική κρίση. Επισήμανε ότι οι προοδευτικές δυνάμεις είναι ο μηχανοδηγός της Ευρώπης και πως δεν πρέπει να επικρατήσουν οι λογικές υπερσυντηρητικών δυνάμεων που αξιοποιούν τα κοινά προβλήματα για να κρατήσουν την Ευρώπη πίσω.

Από την πλευρά του, ο Μάρτιν Σουλτς είπε ότι σημείωσε τα θέματα της πρώτης κατοικίας και της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, στα οποία είχε αναφερθεί προηγουμένως ο κ. Τσίπρας. Τα χαρακτήρισε δίκαια και είπε ότι θα τα μεταφέρει στις Βρυξέλλες και στους δικούς του συνομιλητές. Ανέφερε ότι μίλησε και χτες το βράδυ με τον Πιερ Μοσκοβισί και εξέφρασε την εκτίμησή του ότι «μπορούμε να διαδραματίσουμε ρόλο σε αυτή την κατεύθυνση».

Εν τω μεταξύ την ελπίδα ότι ως την ερχόμενη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου που συνεδριάζει το Eurogroup στις Βρυξέλλες θα επέλθει η συμφωνία μεταξύ των ελληνικών αρχών και των εκπροσώπων των θεσμών, ώστε να αποδεσμευτεί η δόση των 2 δισ. ευρώ, εξέφρασε σήμερα ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

«Ελπίζω ότι ως τη Δευτέρα θα επέλθει η συμφωνία όσον αφορά την εφαρμογή των προαπαιτουμένων του πρώτου πακέτου», δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος, επισημαίνοντας ότι «αυτό είναι το πρώτο μεγάλο πολιτικό τεστ της κυβέρνησης». Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της ευρωζώνης, οι ελληνικές αρχές και οι θεσμοί έχουν καθυστερήσει όσον αφορά την εφαρμογή του πρώτου πακέτου μεταρρυθμίσεων, ωστόσο ανέφερε ότι «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, αλλά χρειάζεται να επιταχύνουμε». Ο ίδιος, υπενθύμισε ότι στη συνέχεια θα πρέπει να συζητηθούν και να συμφωνηθούν οι μεταρρυθμίσεις που θα περιληφθούν στο δεύτερο πακέτο προαπαιτουμένων, το οποίο συνδέεται με την υποδόση, ύψους 1 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά την αξιολόγηση του πρώτου πακέτου προαπαιτουμένων που βρίσκεται σε εξέλιξη, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε ότι τα σημαντικότερα θέματα που παραμένουν ανοιχτά είναι οι πλειστηριασμοί, ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση και οι κατώτατες τιμές στα γενόσημα φάρμακα.

Όσον αφορά τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε ότι τα 10 δις. ευρώ που ήδη βρίσκονται σε ειδικό λογαριασμό του ESM γι’ αυτό το σκοπό είναι επαρκή. Ο ίδιος άφησε να εννοηθεί ότι δε θα χρειαστούν τα επιπλέον 15 δισ. ευρώ για τις τράπεζες που προέβλεπε η συμφωνία της 14ης Αυγούστου. Ο αξιωματούχος της ευρωζώνης σημείωσε, ωστόσο, ότι για να εκταμιευθούν τα 10 δισ. για τις τράπεζες, θα πρέπει προηγουμένως να έχουν υλοποιηθεί τα δύο πακέτα προαπαιτουμένων. Αυτό σημαίνει ότι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης δεν αποτελεί προϋπόθεση για να ξεκινήσει η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης, εξήγησε ο αξιωματούχος της ευρωζώνης. Καταλήγοντας, υπενθύμισε ότι είναι προς όφελος όλων, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να έχει ολοκληρωθεί πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Βολές σε Βερολίνο

Κατα την διάρκεια των κοινών δηλώσεν, ο Αλέξης. Τσίπρας επισήμανε θα πρέπει να αναλογιστούν κάποιοι στην ΕΕ που ήθελαν Grexit, τι θα συνέβαινε σήμερα αν είχαν εισακουστεί. Όσοι ήθελαν Grexit, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός δείχνοντας το Βερολίνο σήμερα αποδεικνύεται πόσο ανόητοι ήταν και αν επιμείνουν θα είναι και επικίνδυνοι

Ο δεύτερος πυλώνας των θέσεων που ανέπτυξε ο πρωθυπουργός ήταν ο ρόλος της Τουρκίας στην αντιμετώπιση της κρίσης, τονίζοντας την ανάγκη να δημιουργηθούν στο τουρκικό έδαφος Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, αλλά και να γίνεται η μετεγκατάσταση προς τις ευρωπαικές χώρες, απευθείας από την Τουρκία. Τα θέματα αυτά, είπε ο κ. Τσίπρας θα τα θέσει στην πολιτική ηγεσία της γειτονικής χώρας κατά την επίσκεψή του στην ‘Αγκυρα, το δεύτερο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

Στην εισηγητική του δήλωση ο κ. Τσίπρας ανέπτυξε την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ κάνοντας λόγο για την ανάγκη «συλλογικής αφύπνισης και την ανάγκη ευρωπαικής στρατηγικής». Σημείωσε ταυτόχρονα ότι η Ελλάδα έχει εδώ και μήνες αναλάβει ευθύνες που ξεπερνούν τις δυνατότητές της, λόγω της οικονομικής κρίσης που έχει προκαλέσει και ανθρωπιστική κρίση, ενώ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει την τιμή και την υπερηφάνεια να συνεισφέρει στην διάσωση του ανθρωπιστικού προσώπου της Ευρώπης. Ο κ. Τσίπρας ζήτησε πιο γρήγορους ρυθμούς από την ΕΕ, αλλά και λύσεις που να ανταποκρίνονται στο αξιακό υπόβαθρο της Ευρώπης.

Ο κ. Σούλτς τόνισε την ανάγκη να αυξηθούν το συντομότερο δυνατό και οι χώρες που θα δέχονται πρόσφυγες στο πλαίσιο του προγράμματος αναδιανομής(σήμερα είναι οκτώ χώρες που δέχονται) και να αυξηθεί ο αριθμός όσων μεταφέρονται στις χώρες της Ευρώπης. Είναι χαρακτηριστικό όπως είπε ο κ. Τσίπρας, ότι σήμερα αναχώρησαν 30 άνθρωποι από τους 66.000 που πρόκειται να μετεγκατασταθούν. Ο πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι είναι ντροπή για την ΕΕ, γιατί το πρόβλημα αντί να μειώνεται διογκώνεται

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα