“Να προσέξει ο Τσίπρας στις επαφές με τους Τούρκους”

«Αρνητικό» χαρακτήρισε η Ν.Δ. το γεγονός πως δεν επιτεύχθηκε συμφωνία κατά τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος τόνισε πως χρειάζονται μεγάλη προσοχή οι σημερινές επαφές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Σμύρνη, ενώ πρόσθεσε ότι η Τουρκία εμφανίστηκε με «υπέρογκες απαιτήσεις». Παράλληλα, είπε πως η Ν.Δ. θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

«Είναι αρνητικό ότι δεν επιτεύχθηκε συμφωνία στη χθεσινή συνάντηση. Μεταφέρεται η διαπραγμάτευση για τις 15-18 Μαρτίου, η περίοδος που μεσολαβεί αποδεικνύεται και αναδεικνύεται ως εξαιρετικά κρίσιμη, το πρώτο στάδιο της είναι, θα έλεγα, άτυπο μεν, αλλά ουσιαστικό, διότι δεν είναι μέσα σε ευρωπαϊκό πλαίσιο οι συνομιλίες που θα κάνει σήμερα στη Σμύρνη ο κ. Τσίπρας με τον κ. Νταβούτογλου, που θα συζητήσουν και το προσφυγικό» είπε ο κ. Κουμουτσάκος μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό και τόνισε πως «τα μάτια μας και της ελληνικής κοινής γνώμης, πρέπει να είναι στραμμένα πάνω σ’ αυτά τα οποία θα συζητηθούν εκεί».

«Η Τουρκία εμφανίστηκε με υπέρογκες και θα έλεγα παράλογες απαιτήσεις, αφού είχε φροντίσει όλο το προηγούμενο διάστημα να διαμορφώσει μια κατάσταση ασφυκτικής πίεσης προς την Ευρώπη», επισήμανε.

Μιλώντας στην ίδια συνέντευξη για την οικονομία και την αξιολόγηση, ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε πως «μια διασύνδεση προσφυγικού και οικονομικού προγράμματος μπορεί να κρύβει πολλούς κινδύνους για τη χώρα», εξηγώντας πως «μία έστω και μικρή ελάφρυνση αυτή τη στιγμή στο πρόγραμμα, εάν συνδεθεί με μείζονες υποχωρήσεις στο προσφυγικό, αυτές μπορεί να έχουν συνέπειες στρατηγικές και βάθους πολλών χρόνων».

«Επιτέλους, είναι η ώρα να αρχίσει να εφαρμόζεται η συμφωνία της 12ης Νοεμβρίου του 2012, διότι αυτή είναι η βάση συζήτησης για την ρύθμιση του χρέους και όχι η άλλη. Πρώτο αυτό, δεύτερο, ούτως ή άλλως αυτή η συζήτηση όταν ξεκινήσει, προφανώς δεν θα αφορά τη γενναία διαγραφή. Θα αφορά ενδεχομένως μία επιμήκυνση και στην καλή περίπτωση μία μείωση των επιτοκίων, επομένως δεν είναι στο τραπέζι μία γενναία διαγραφή και βεβαίως δεν υπάρχει στο τραπέζι μία ευρωπαϊκή διάσκεψη ρύθμισης του χρέους συνολικά, που επίσης ήταν ένας από τους στόχους, μαξιμαλιστικούς, του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν λέω ότι δεν είναι θετική εξέλιξη, αλλά βλέπω ότι συνδέεται με ακόμα αυστηρότερα μέτρα», πρόσθεσε.

Ο Μητσοτάκης
Συνάντηση με τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού, Α. Νεοφύτου είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως είναι εξαιρετικά σημαντικό να πάρουμε μαθήματα από την Κύπρο.

«Είναι μια ιδιαίτερα σημαδιακή ημέρα για την Κύπρο, καθώς στο σημερινό Eurogroup, επικυρώνεται η έξοδός της από το μνημόνιο μετά από τρία χρόνια συστηματικής προσπάθειας», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ πρόσθεσε ότι σε αντίθεση με την Κύπρο, δυστυχώς, η χώρα μας βρίσκεται ακόμα στη μέγγενη ενός τρίτου προγράμματος, από το οποίο δεν προβλέπεται να εξέλθουμε σύντομα.

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ., είναι εξαιρετικά σημαντικό να πάρουμε μαθήματα από την Κύπρο, να δούμε τι έκαναν σωστά οι Κύπριοι αδερφοί μας, “πως, κυρίως, εφάρμοσαν με συνέπεια ένα πρόγραμμα λέγοντας την αλήθεια στους πολίτες”, πως δημιούργησαν διακομματική συναίνεση στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και πως πέτυχαν δημοσιονομική εξυγίανση χωρίς να αυξάνουν φόρους.

“Τα μηνύματα αυτά θεωρώ ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικά και για τη χώρα μας. Και εμείς, ως ΝΔ, θα μελετήσουμε με πολύ μεγάλη προσοχή τη μεγάλη επιτυχία του ΔΗ.ΣΥ, του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, του προέδρου και φίλου μου, Αβέρωφ διότι σήμερα πράγματι είναι μια σημαντική ημέρα για την Κύπρο”, τόνισε ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Είπε επίσης ότι στην Κύπρο επιβλήθηκε ένα πιο σκληρό μνημόνιο από τα μνημόνια στην Ελλάδα, καθώς και κούρεμα καταθέσεων.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα